Το Plague Inc. είναι ένα παιχνίδι…πανδημία

SHARE

Το Plague Inc. είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής το οποίο δημιουργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ndemic Creations το 2012. Το παιχνίδι αρχικά κυκλοφόρησε για iOS και Android, αλλά λόγω της επιτυχίας του, οι δημιουργοί του αποφάσισαν να επεκτείνουν την κυκλοφορία του σε PC, Xbox One, PS4 και επιτραπέζιο παιχνίδι.

plague inc

Ο παίκτης, έχει στα χέρια του έναν παθογόνο οργανισμό και ο σκοπός του είναι να τον εξαπλώσει σε όλο τον κόσμο πριν προλάβει να ανακαλυφθεί η θεραπεία του. Αν και το παιχνίδι ακούγεται σχετικά εύκολο, δεν είναι. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει ο παίκτης να σκεφτεί και πολλές αποφάσεις που πρέπει να πάρει μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Ξεκινώντας από τα αρχικά στάδια, ο παίκτης πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά του οργανισμού. Για παράδειγμα, ο μύκητας δεν μπορεί εύκολα να ταξιδέψει από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς βοήθεια.

fungus

Έπειτα, ο παίκτης πρέπει να επιλέξει (ανάλογα με τον παθογόνο οργανισμό και τη δυσκολία που έχει επιλέξει) από πού θα αρχίσει ο οργανισμός να εξαπλώνεται. Πρέπει να λάβει υπ’ όψιν αν υπάρχουν αεροδρόμια και λιμάνια σε εκείνη την περιχή, αν θεωρείται αναπτυγμένος κόσμος και κατά πόσο είναι εύκολο να εξαπλωθεί από εκεί ο οργανισμός. Μια καλή αρχή είναι για παράδειγμα η Ινδία.

Στη συνέχεια, ο παίκτης έχει μπροστά του μια σειρά από επιλογές:

 • Πώς θα εξαπλωθεί ο οργανισμός
  transmission
  Ο οργανισμός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα, του νερού, των αγροτικών και οικόσιτων ζώων, των εντόμων, του αίματος, των ποντικιών και των πουλιών. Ανάλογα με την επιλογή που θα κάνει, θα έχει τις αντίστοιχες επιπτώσεις. Για παράδειγμα μπορεί ένας παθογόνος οργανισμός να εξαπλώνεται καλύτερα μέσω των πτηνών, αλλά επιλέγοντας τα πτηνά θα εμφανιστούν πιο γρήγορα κάποια συμπτώματα που θα κάνουν τον οργανισμό ορατό από τους ιατρούς.
 • Αφού ο οργανισμός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σχετικά ομαλά, ο παίκτης πρέπει να προετοιμαστεί γιατί αργά ή γρήγορα θα γίνει αντιληπτός. Έτσι, πρέπει να πάρει κάποια μέτρα για την ολική εξάπλωση του οργανισμού, καθώς και την καθυστέρηση της θεραπείας.
  abilities
  Για να μεταδοθεί για παράδειγμα ο οργανισμός στις κρύες χώρες θέλει να αναπτύξει ανοχή στο κρύο. Ανάλογα με τον οργανισμό θα υπάρχουν και κάποιες μοναδικές ικανότητες (π.χ. ένας ιός σας δίνει την δυνατότητα αν αλλάξετε την σύστασή του για να ανιχνεύεται πιο δύσκολα, προσφέροντας όμως και πιο γρήγορα και περίεργα συμπτώματα).
 • Τέλος έχουμε την επιλογή των συμπτωμάτων. Σε κάποιους οργανισμούς τα συμπτώματα πρέπει να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν γίνεται, ενώ σε άλλους να εμφανιστούνε μονομιάς. Κάποια συμπτώματα εμφανίζονται αυτόματα και μέσω των συνθηκών. Αυτά μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να τα κρατήσετε ή να τα εξαφανίσετε.
  symptoms
  Επίσης, ο παίκτης πρέπει να λάβει υπ’ όψιν το πότε πρέπει να ξεκινήσουν τα θανατηφόρα συμπτώματα. Αν ξεκινήσουν πολύ νωρίς τότε ο μολυσμένος πληθυσμός θα πεθάνει, κι έτσι δεν θα μείνει κανείς να μεταδόσει τον οργανισμό.  Μάλιστα, ο παίκτης μπορεί να κάνει και κάποιους συνδυασμούς συμπτωμάτων για να εξολοθρεύσει περισσότερο κόσμο ή να μειώσει την παραγωγικότητα των ιατρών κατά την εύρεση της θεραπείας.

Καθώς ο παίκτης είναι απασχολημένος με την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει, μπορεί επίσης να βλέπει και τι γίνεται με τον οργανισμό του. Μπορεί να δει ποιες χώρες δεν έχουν επηρεαστεί (και να δράσει αναλόγως), μπορεί να δει τη δομή του οργανισμού, πόσο γρήγορα εξαπλώνεται και διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Advertisement

Plague

Το παιχνίδι πετάει ανά διαστήματα διάφορα νέα (είτε εμπνευσμένα από την πραγματικότητα είτε όχι) τα οποία βοηθούν τον παίκτη να καταλάβει πώς πρέπει να κινηθεί.

Στο Plague Inc. δίνεται η δυνατότητα και δημιουργίας ιδίου σεναρίου (σε περίπτωση που τερματίσετε το παιχνίδι γρήγορα). Ο παίκτης πρέπει κάθε φορά να αλλάζει την στρατηγική του ανάλογα με το τι έχει να αντιμετωπίσει. Σίγουρα το παιχνίδι τερματίζεται σχετικά γρήγορα αλλά είναι πολύ…μεταδοτικό!

Αν λοιπόν είστε λάτρεις των παιχνιδιών στρατηγικής, σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει!

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG