Πιστεύοντας στην καρδιά των καρτών: Shadowverse

Έφτασε, λοιπόν, η σειρά του Shadowverse. Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται να ανοίγεται συζήτηση για τα digital card games και να μην γίνει αναφορά στο Shadowverse. Το συγκεκριμένο “καρτοπαίχνιδο” κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2016 στην Ιαπωνία για Android και IOS από την Cygames. Δεν χρειάστηκε πολύ καιρός για να χτίσει το player base του, καθώς από την πρώτη στιγμή κέρδισε τις καρδιές των Ιαπώνων παικτών. Επακόλουθο ήταν φυσικά να κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη του 2016 και για Windows και Mac.

Ο υπόλοιπος κόσμος, ωστόσο, έπρεπε να περιμένει μέχρι και το 2017, όταν και ξεκίνησε η κυκλοφορία του πρώτα στην Κορέα και στη συνέχεια σε Ταϊβάν, Κίνα και Ευρώπη. Σήμερα το παιχνίδι διαθέτει τρεις βασικές εκδόσεις: Japanese, Intarnational, Chinese. Επίσης, τον Απρίλιο του 2020 έγινε διασκευή του παιχνιδιού και σε Anime, ενώ πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε για το Nintendo Switch το Shadowverse: Champion’s Battle, ένα RPG card game βασισμένο στο Anime.

Σε αυτό το αφιέρωμα, όμως, επικεντρωνόμαστε στα digital card games και γι αυτό θα επικεντρωθούμε μόνο στο Shadowverse CCG. Στο Shadowverse, λοιπόν, κάθε παίκτης φτιάχνει ένα deck και αντιμετωπίζει άλλους παίκτες online. Κάθε παίκτης διαθέτει 20 πόντους ζωής (defense). Όταν το defense κάποιου παίκτη φτάσει στο μηδέν, αυτός ο παίκτης χάνει. Ωστόσο, σε ειδικές περιπτώσεις κάποιος παίκτης μπορεί να ηττηθεί και χωρίς να μηδενιστεί το defense του, μέσω ειδικών καρτών ή σε περίπτωση που δεν του έχουν απομείνει άλλες κάρτες στο deck.

Οι κάρτες στο Shadowverse χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Followers, Spells, Amulets. Καθεμία από αυτές τις κάρτες απαιτεί “player points” για να έρθει στο παιχνίδι. Τα “player points” είναι στην ουσία μία ανακυκλώσιμη πηγή, που διαχειρίζεται κάθε παίκτης στον γύρο του. Οι “Followers” είναι κάρτες που διαθέτουν “attack” και “defense” πόντους. Οι παίκτες χρησιμοποιούν “Followers” για να επιτεθούν είτε στους “Followers” του αντιπάλου, είτε απευθείας στον αντίπαλο. Όταν μηδενιστούν οι πόντοι άμυνας ενός “Follower”, τότε αποσύρεται από το παιχνίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Spells” είναι κάρτες που σε αντίθεση με τους “Followers” δεν διαθέτουν “attack” και “defense” πόντους. Αφού επιτελέσουν κάποια ενέργεια στη συνέχεια αποσύρονται από το παιχνίδι. Τέλος, “Amulets” είναι ειδικές κάρτες που δεν διαθέτουν “attack” και “defense”, όπως οι “Spells”, αλλά παραμένουν στο παιχνίδι για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πραγματοποιώντας ειδικές ικανότητες και μόλις αυτό το διάστημα παρέλθει αποσύρονται.

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Μέχρι εδώ, το Shadowverse φαίνεται αρκετά οικείο και ακολουθεί παρόμοια μοτίβα με αυτά του Hearthstone και του MTG Arena που αναφέραμε σε προηγούμενα άρθρα. Η βασική ιδιαιτερότητα του Shadowverse έγκειται στο μηχανισμό του “Evolve”. Μετά τον τέταρτο γύρο οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιούν αυτόν το μηχανισμό για να ενισχύουν τους “Followers” τους και να ανατρέπουν τη ροή του παιχνιδιού.

Πέρα από το “Evolve” οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιούν τον ειδικό μηχανισμό κάθε “Craft”. “Craft” είναι τα classes στο Shadowverse. Κάθε deck επικεντρώνεται γύρω από ένα “Craft”. Έτσι, κάθε παίκτης μπορεί να επιλέγει ανάμεσα στα οκτώ διαφορετικά “Crafts”:

  • Forestcraft
  • Swordcraft
  • Runecraft
  • Dragoncraft
  • Shadowcraft
  • Bloodcraft
  • Havencraft
  • Portalcraft
Πηγή εικόνας: shadowverse.com

Το σύστημα μηχανισμών του κάθε “Craft” προσφέρει σημαντικό στρατηγικό υπόβαθρο στο παιχνίδι, προσδίδοντάς του μία ιδιαίτερη δυναμική και καθιστώντας το πολυδιάστατο και διασκεδαστικό.

Επιπλέον, υπάρχουν πληθώρα διαφορετικών game modes, τόσο constructed όσο και draft format. Κάποια από αυτά χρησιμοποιούν μόνο περιορισμένο αριθμό καρτών του παιχνιδιού (rotation) και κάποια όλες τις κάρτες που έχουν κυκλοφορήσει (unlimited). Ακόμη, παρά το γεγονός ότι το Shadowverse επικεντρώνεται κατά κύριο λόγω στο pvp, υπάρχει διαθέσιμο και storymode. Αν δεν έχετε ξαναπαίξει Shadowverse, τότε καλό είναι πρώτα να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας σε αυτό το mode πριν βρεθείτε αντιμέτωποι με κανονικούς παίκτες.

Όπως και στα περισσότερα card games, έτσι και στο Shadowverse οι κάρτες γίνονται διαθέσιμες στους παίκτες μέσω booster packs. Επιπροσθέτως, υπάρχει και “crafting system”, παρόμοιο με αυτό του Hearthstone. Το γεγονός αυτό καθιστά το παιχνίδι προσιτό και στους f2p παίκτες. Κάθε τρεις μήνες περίπου κυκλοφορεί ένα καινούργιο expansion με νέες κάρτες, ενώ στο ενδιάμεσο κυκλοφορούν κάποια mini expansions.

Καταλήγοντας, δεν γίνεται να μην σταθούμε στο ιδιαίτερο art style του παιχνιδιού. Αν είστε λάτρεις των Anime, το συγκεκριμένο παιχνίδι θα το λατρέψετε και για έναν λόγο παραπάνω. Οι απεικονίσεις των καρτών προσιδιάζουν σε anime/manga art. Ακόμη, πολλά από τα σχέδια προέρχονται από το digital card game Rage of Bahamut, οπότε αν έτυχε και παίζατε το συγκεκριμένο παιχνίδι, πολλά από τα σχέδια θα σας φανούν αρκετά οικεία.

Το γεγονός ότι το Shadowverse CCG έχει αποκτήσει πολύ υψηλά επίπεδα δημοτικότητας χωρίς να βασίζεται σε κάποιο physical tcg του δίνει κατά την προσωπική μου άποψη εξτρά πόντους. Κλείνοντας, λοιπόν, άλλο ένα άρθρο του αφιερώματος “Πιστεύοντας στην καρδιά των καρτών”, σας παροτρύνω να δώσετε στο Shadowverse CCG μία ευκαιρία, καθώς θεωρώ ότι το δυναμικό του gameplay σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο artstyle του θα σας καθηλώσουν και στο τέλος δεν θα ξεκολλάτε από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστόφορος Κυριαζής

Πολιτικός Επιστήμονας με ειδίκευση στην πολιτική ιστορία και τις στρατηγικές σπουδές. Στον ελεύθερό μου χρόνο αναλαμβάνω επικές αποστολές, εξερευνώ μαγικούς κόσμους και εξολοθρεύω mobs στο pc ή σε κάποια κονσόλα. Έχω πάθος με την αρθρογραφία και διαβάζω τουλάχιστον ένα λογοτεχνικό βιβλίο το μήνα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;