Πιστεύοντας στην καρδιά των καρτών: Hearthstone

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος “Πιστεύοντας στην καρδιά των καρτών” μιλήσαμε γενικά για τα digital card games. Σήμερα θα επικεντρωθούμε σε ένα από τα πιο διάσημα card games που κυκλοφορούν εκεί έξω, το Hearthstone. Το Hearthstone κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2014 κι έκτοτε έχει γίνει συνώνυμο με τον όρο digital card games. Σήμερα είναι διαθέσιμο σε Windows, Mac, IOS και Android. Συνεπώς, είτε είστε pc gamer, είτε προτιμάτε την άνεση του καναπέ με το tablet αγκαλιά, το Hearthstone είναι το card game για εσάς.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να μηδενίσουμε τη ζωή του αντιπάλου πριν μηδενίσει αυτός τη δική μας. Κάθε φορά που παίζουμε ένα παιχνίδι διαλέγουμε έναν ήρωα. Κάθε ήρωας διαθέτει μία ειδική ικανότητα, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της μάχης. Επίσης, κάθε ήρωας ανήκει σε ένα συγκεκριμένο class και κάθε class διαθέτει ξεχωριστές κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από αυτό.

Πηγή εικόνας: gaming.stackexchange.com

Πιο συγκεκριμένα, στο Hearthstone υπάρχουν αυτή τη στιγμή 10 διαφορετικά classes. Έτσι, πριν από κάθε μάχη μπορούμε να διαλέξουμε αν θα παίξουμε ως Druid, Hunter, Mage, Paladin, Priest, Rogue, Shaman, Warlock, Warrior ή Demon Hunter. Καθένα, από αυτά τα classes διαθέτει μία δική του ιδιαίτερη στρατηγική προσέγγιση στο παιχνίδι, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω. Επιπροσθέτως, οι κάρτες στο Hearthstone χωρίζοντα σε 3 κατηγορίες: minions, spells, weapons και όλες απαιτούν “mana” για να έρθουν στο παιχνίδι.

Πηγή εικόνας: hipwallpaper.com

Τα minions είναι χαρακτήρες που καλούνται από τους παίκτες, έχουν “power” και “health” και παραμένουν στο ταμπλό μέχρι να καταστραφούν. Τα spells, εξαπολύουν ικανότητες κι αφού χρησιμοποιηθούν φεύγουν από το ταμπλό. Τέλος, τα weapons είναι ιδιαίτερες κάρτες που “φοριούνται” από τους παίκτες. Διαθέτουν “power”, όπως και τα minions, αλλά αντί για “health” διαθέτουν “durability”. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ο ήρωας εξαπολύει επίθεση με το weapon του, αυτό χάνει ένα “durability” κι όταν ξεμείνει από “durability” σπάει και αποσύρεται από το παιχνίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: Hearthstone-wiki

Καλά όλα αυτά, αλλά πως φτιάχνουμε μία τράπουλα, deck, στο Hearthstone; Λοιπόν, αφού διαλέξουμε ένα class, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα deck. Κάθε deck στο Hearthstone, αποτελείται από 30 κάρτες ακριβώς. Κάθε κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 2 φορές, εκτός από τις “legendary”. Πρόκειται για τις πιο δυνατές και σπάνιες κάρτες και μόνο ένα αντίγραφο της καθεμιάς μπορεί να συμπεριληφθεί σε κάθε deck.

Το Hearthstone είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι, αλλά διαθέτει και απίστευτο στρατηγικό βάθος. Όπως και στα περισσότερα card games, έτσι και σε αυτό, υπάρχουν 4 διαφορετικά ήδη decks: aggro, midrange, control και combo. Aggro χαρακτηρίζονται τα decks που προσπαθούν να κερδίσουν το παιχνίδι γρήγορα, πριν ο αντίπαλος προλάβει να βρει απαντήσεις. Control είναι τα decks που έχουν αργό ξεκίνημα, απαντούν στις απειλές του αντιπάλου, εξαντλούν τους πόρους τους και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή αποτελειώνουν τον αντίπαλο. Τα midrange αποτελούν τη μέση λύση μεταξύ aggro και control. Τέλος, τα combo decks είναι τα πιο περίπλοκα, αλλά ταυτόχρονα τα πιο διασκεδαστικά decks. Στόχος είναι η πραγματοποίηση κάποιου μεγάλου “play”, το οποίο απαιτεί τη συνέργεια μεταξύ συγκεκριμένων καρτών του deck μας.

Τα classes στο Hearthstone συνήθως καθορίζουν το είδος και τη στρατηγική γύρω από την οποία λειτουργεί κάποιο deck. Υπάρχουν κάποια classes που προωθούν καλύτερα από κάποια άλλα, συγκεκριμένα είδη των στρατηγικών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Παραδείγματος χάριν, το Priest ως επί των πλείστων υποστηρίζει τη δημιουργία control decks, ενώ το Hunter προάγει ένα πιο aggro playstyle. Οι παράγοντες που καθορίζουν το είδος παιχνιδιού του κάθε class, σχετίζονται με το hero power που διαθέτει το κάθε class και με τις class cards.

Οι κάρτες στο Hearthstone, πέρα από το διαχωρισμό σε “minions”, “spells” και “weapons”, διαχωρίζονται και σε “class” και “neutral” cards. Οι “class” cards μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από συγκεκριμένα classes και γι αυτό το λόγο οι ιδιότητές τους καθορίζουν το πως λειτουργεί το κάθε class. Οι “neutral” cards μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλα τα classes και συνήθως χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά των class cards.

Πηγή εικόνας: reddit

Αφού ξεμπερδέψαμε με τα πιο βασικά ας επεκταθούμε λίγο στο πως λειτουργεί το συγκεκριμένο παιχνίδι. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν δύο διαφορετικά modes. Το “casual” και το “rank”. Το πρώτο προορίζεται για τους παίκτες που απλά θέλουν να διασκεδάσουν ή είναι καινούργιοι στο παιχνίδι. Το δεύτερο είναι για τους παίκτες που επιζητούν τον ανταγωνισμό και παίρνουν το παιχνίδι στα πιο σοβαρά.

Το rank mode υποστηρίζει δύο διαφορετικά format, “standard” και “wild”. Το “standard” σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο mode, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάρτες μόνο από τα πιο πρόσφατα expansions. Αντίθετα, στο “wild” μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι κάρτες του παιχνιδιού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το “standard” είναι το βασικό mode του παιχνιδιού και αυτό το οποίο παίζουν οι περισσότεροι παίκτες, ενώ το “wild” είναι το premium mode και αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που είναι λιγότερο δημοφιλές. Επίσης, το “wild” απαιτεί την κατοχή μεγάλης συλλογής καρτών και γνώσης των ιδιοτήτων των καρτών αυτών και γι αυτό το λόγο δεν συστήνεται στους νέους παίκτες. Ακόμη, η πλειοψηφία των επίσημων τουρνουά Hearthstone, γίνεται σε standard format, οπότε αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που καθιστά το “wild” λιγότερο δημοφιλές.

Επιπλέον, υπάρχουν δύο ακόμη mode στα οποία δεν θα επεκταθούμε πάρα πολύ. Τα περισσότερα card games πέρα από το constructed διαθέτουν και ένα draft mode. Στο Hearthstone αυτό είναι το “arena” mode. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης δεν χρησιμοποιεί τις δικές του κάρτες, αλλά φτιάχνει ένα deck από κάρτες που διαλέγει μέσω ενός συστήματος επιλογής και στη συνέχεια τίθεται αντίπαλος με άλλους παίκτες. Το δεύτερο είναι το tavern brawl. Ένα casual mode, το οποίο αλλάζει κάθε βδομάδα τους βασικούς κανόνες ή κάποια στοιχεία του παιχνιδιού. Προορίζεται για τους παίκτες που θέλουν αν ξεφύγουν από την ρουτίνα του παιχνιδιού και να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

Μία ερώτηση που έχουν πολλοί παίκτες όταν ξεκινούν ένα digital card game είναι κατά πόσον αυτό το παιχνίδι είναι free to play. Το Hearthstone, πιστεύω ότι είναι αρκετά free to play friendly. Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποκτήσει κάποιος τις κάρτες. Τα booster packs, τα οποία είναι τα loot boxes του παιχνιδιού είναι ο πρώτος. Με το που ακούει κανείς loot boxes, το μυαλό του φαντάζεται την εικόνα μιας μαύρης τρύπας μέσα στο πορτοφόλι του, αλλά μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα ακόμη.

Ο δεύτερος τρόπος και αυτός που στην ουσία προσδίδει στο παιχνίδι ένα free to play μοντέλο, είναι το “crafting system”. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούμε μέσω υλικών, “dust”, που συλλέγουμε παίζοντας το παιχνίδι να δημιουργήσουμε όποια κάρτα του παιχνιδιού επιθυμούμε. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να “σπάσουμε” κάρτες που δεν χρειαζόμαστε για να αποκτήσουμε υλικά για να δημιουργήσουμε τις κάρτες που χρειαζόμαστε.

Επίσης, υπάρχουν daily quests που δίνουν “gold”, το currency με το οποίο αγοράζουμε booster packs, αν δεν θέλουμε να ξοδέψουμε χρήματα. Να προστεθεί και το γεγονός ότι για να είναι κανείς ανταγωνιστικός στο Hearthstone στην ουσία χρειάζεται μόνο 30 κάρτες. Παράλληλα, οι πιο ακριβές κάρτες του παιχνιδιού, οι legendary cards, χρειάζονται μόνο μία φορά. Το ίδιο το παιχνίδι, λοιπόν, ευνοεί ένα free to play μοντέλο και κάνει τη ζωή των νέωνπαικτών ευκολότερη.

Πηγή εικόνας: Hearthstone-wiki

Καταλήγοντας, το Hearhstone είναι ένα παιχνίδι που οπωσδήποτε πρέπει κανείς να δοκιμάσει. Είναι τρομερά διασκεδαστικό και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει απίστευτα περίπλοκο. Για τους λάτρεις του WOW, το Hearthstone μπορεί να αποτελέσει μία πιο “κωμική” διάσταση του συναρπαστικού σύμπαντος που έχει δημιουργήσει η Blizzard. Επιπροσθέτως, διαθέτει μία άκρως ανταγωνιστική esports σκηνή με αποκορύφωμα το “Hearhstone Grandmasters“. Επομένως, μπορεί κανείς μέσω του Hearthstone να κερδίσει σημαντικά χρηματικά έπαθλα και να γίνει ευρέως γνωστός στην gaming κοινότητα. Μη χάσεις, λοιπόν,  την ευκαιρία να βυθιστείς στον μαγικό κόσμο του Hearthstone και να “κολλήσεις” με ένα από τα πιο συναρπαστικά card games που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Δώσε μία ευκαιρία στο Hearthstone κι ίσως εκπλαγείς θετικά αν ανακαλύψεις ότι μπορεί να κρύβεις μέσα σου έναν Hearhstone Grandmaster!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστόφορος Κυριαζής

Πολιτικός Επιστήμονας με ειδίκευση στην πολιτική ιστορία και τις στρατηγικές σπουδές. Στον ελεύθερό μου χρόνο αναλαμβάνω επικές αποστολές, εξερευνώ μαγικούς κόσμους και εξολοθρεύω mobs στο pc ή σε κάποια κονσόλα. Έχω πάθος με την αρθρογραφία και διαβάζω τουλάχιστον ένα λογοτεχνικό βιβλίο το μήνα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;