Persona games: Όταν το RPG συναντά την ψυχολογία

Ο κόσμος του Persona

Η σειρά  «Persona» games είναι ένα franchise βιντεοπαιχνιδιών των οποίων δημιουργός είναι η Atlus. Το «Persona» ξεκίνησε αρχικά ως spin-off σειρά βασισμένη στο σύμπαν του role playing game (RPG) της ίδιας εταιρείας,  Megami Tensei. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς  (Revelations:Persona) κυκλοφόρησε το 1996 για το playstation και για το υπολογιστή το 1999. Η κύρια σειρά περιλαμβάνει έξι παιχνίδια με την πιο πρόσφατη έκδοση του «Persona 5» το 2016. Αποτελεί ένα απο τα πιό διάσημα RPG παγκοσμίως και θεωρείται απο τα καλύτερα JRPG που έβγαλε η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Οι πρωταγωνιστές των Persona 3-5, Πηγή εικόνας: pinterest.com

Τα γεγονότα της σειράς λαμβάνουν μέρος στο ίδιο σύμπαν και μοιράζονται αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μία από τους χαρακτήρες του «Persona 2: Innocent Sin» αποτελεί την πρωταγωνίστρια στο αμέσως επόμενο παιχνίδι της σειράς (Persona 2: Eternal Punishment). Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο οτι δεν είναι αναγκαστικό να ενταχθεί κάποιος στον υπέροχο κόσμο του Persona, με το πρώτο παιχνίδι της σειράς. Οι χαρακτήρες του παιχνιδιού εξακολουθούν να πολεμούν με όπλα και την χρήση μαγείας, όπως και στο σύμπαν του Megami Tensei. Ωστόσο, στην σειρά Persona η μαγεία προέρχεται από τα persona, όπως θα αναφέρουμε και παρακάτω, και όχι από τους δαίμονες.

Οι χαρακτήρες του Megami Tensei if και της σειράς Persona, Πηγη εικόνας: www.reddit.com

The main story

Η πλοκή εκτυλίσσεται σε διαφορετικές περιοχές της Ιαπωνίας του σήμερα. Συγκεκριμένα, η ιστορία λαμβάνει μέρος σε σχολικά περιβάλλοντα, καθώς οι πρωταγωνιστές της αποτελούν μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Από το «Persona 3» και μετα, ο πρωταγωνιστής μπορεί να μεταφερθεί και να ταξιδέψει σε ένα παράλληλο κόσμο, ο οποίος συνδέεται στενά με τον πραγματικό κόσμο του. Σε αυτό τον κόσμο υπάρχουν τα «shadows» και τα «persona». Με τα persona ο πρωταγωνιστής αλλα και οι υπόλοιποι χαρακτήρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα «shadows»  και να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στον κόσμο τους.

jrpg, Persona 3, Social Link
Persona 3, Πηγή εικόνας: let΄s play zone

Persona games και ψυχολογία

Το βασικό θέμα της σειράς, δηλαδή τα persona, αρκετές  έννοιες αλλά και ορισμένα πρόσωπα της σειράς (όπως o Philemon), βασίζονται στην  αναλυτική  ψυχολογία του Carol Jung. O Carol Jung ήταν ελβετός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής του  19ου– 20ου αιώνα,  σύγχρονος, συνεργάτης  και έπειτα αντίπαλος του Freud (Φρόϊντ). Η θεωρία του αναφέρεται στο εσωτερικό (shadows) και εξωτερικό (persona) κόσμο αντίστοιχα, αλλα και στην ύπαρξη των «αρχέτυπων». Το persona είναι τα συνειδητά στοιχεία της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Παρουσίαζεται ως ένα είδος μάσκας, την οποία φέρει το κάθε άτομο ξεχωριστά. Από την άλλη πλευρά, τα «shadows» είναι τα ασυνείδητα χαρακτηριστικά του καθενός. Δηλαδή τα χαρακτηριστικά εκείνα, τα οποία τον καθιστούν ευάλωτο μέσα σε μία κοινωνία. Πολλές φορές είναι απόρροια της καταπίεσης και των κοινωνικών κανόνων που θέτει η κοινωνία (ανασφάλειες, φόβοι, επιθυμίες κτλ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

jrpg, Persona 5, persona
Persona 5, Πηγή εικόνας: personacentral.com

H εξελιξη των Persona

Τα persona αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο των πρωταγωνιστών, τα οποία σαφώς συνδέονται με αυτόν. Επιπλέον, τα persona μπορούν να συγχωνευθούν μεταξύ τους, έχοντας ως αποτέλεσμα την εξέλιξη τους σε ένα πιο ισχυρό persona. Όλοι οι χαρακτήρες του παιχνιδιού ξεκινούν με ένα αρχικό persona, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε άλλα δυνατότερα κατά την διάρκεια εξέλιξης των γεγονότων που βασίζονται στην ιστορία.

jrpg, persona 5
Persona 5, Πηγή εικόνας: venturebeat.com

Από το «Persona 3» και μετέπειτα,  ο πρωταγωνιστής είναι ο μόνος ο οποίος έχει την ικανότητα να χειριστεί, να αλλάξει αλλα και να επιλέξει μεταξύ πολλών διαφορετικών persona κατά την διάρκεια μίας μάχης. Αντίθετα, οι υπόλοιποι  χαρακτήρες μπορούν να εξελίξουν και να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα. Κάθε παιχνίδι ξεχωριστά περιλαμβάνει επίσης μοναδικά στοιχεία. Τα persona των πρώτων παιχνιδιών μέχρι και το «Persona 3» έχουν επηρεαστεί από την ελληνορωμαϊκή θρησκεία, το «Persona 4» από την ιαπωνική μυθολογία, ενώ το «Persona 5» συνδυάζει ιστορικά υπαρκτά αλλα και φανταστικά πρόσωπα κλεφτών και παρανόμων.

jrpg, Social Link, persona 5
Το σύστημα Social Link στο Persona 5, Πηγή εικόνας: playstation.com

 H σημασία του Social Link

Το στοιχείο που κάνει τα Persona games να ξεχωρίζουν είναι το σύστημα Social Link, δηλαδή μια μορφή αλληλεπίδρασης μεταξύ των χαρακτήρων της σειράς. To σύστημα εισάγεται για πρώτη φορά στο «Persona 3». Ο πρωταγωνιστής έχει την δυνατότητα να μιλήσει με διάφορους  χαρακτήρες της περιοχής του, με αποτέλεσμα το χτίσιμο ενός καλού  character develpoment. Ακόμη, αφήνει ως ένα βαθμό τον παίκτη να επιλέξει με ποιους χαρακτήρες θέλει να «δεθεί» περισσότερο. Το Social Link συνδέεται και με την εξέλιξη των persona, καθώς όσο πιο πολύ αυξάνεται η αλληλεπίδραση μεταξύ του πρωταγωνιστή και των φίλων του, τόσο αυξάνεται και η δυνατότητα εξέλιξης των persona αντίστοιχα.

Ο πρωταγωνιστής μέσω διάφορων κουίζ, mini games, την διεκπεραίωση των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων κτλ. μπορεί να εξελίξει διαφορετικές ικανότητες (skills). Η εξέλιξη των ικανοτήτων, είναι ένα σημαντικό κομμάτι και  απαραίτητο για την ολοκλήρωση αποστολών του παιχνιδιού. Πολλές φορές καθορίζει και σε τί βαθμό θα συναναστραφεί ο πρωταγωνιστης με γνωστούς και άγνωστους για αυτόν χαρακτήρες.

jrpg, Social Link, persona 5
Mini games στο Persona 5, Πηγή εικόνας: venturebeat.com

Tα persona games κατάφεραν να κερδίσουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των gamer της Ιαπωνίας αλλα και των πιο απαιτητικών gamer παγκοσμίως. Κάθε παιχνίδι Persona θίγει διάφορα κοινωνικά θέματα και προσπαθεί να διεισδύσει όσο πιο βαθιά γίνεται στην ψυχοσύνθεση του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά. Αν ψάχνεται ένα παιχνίδι RPG με πολύ καλό setting, ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη πλοκή και υπέροχο σχέδιο, τότε το «Persona 5» είναι μία πολύ καλή επιλογή στην οποία μπορείτε να επενδύσετε αυτές τις κρύες μέρες της καραντίνας και όχι μόνο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ταξιαρχούλα Καρανίκα

Αρχαιολόγος που έχει πάθος για την τεχνολογια, τον κόσμο του gaming αλλα και την ιαπωνική κουλτούρα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;