Πέντε κλασικά βιντεοπαιχνίδια βασισμένα σε ταινίες

Βιντεοπαιχνίδια για το PS2.
Οι τίτλοι παιχνιδιών «Reservoir Dogs», «007: From Russia With Love» και «Scarface: The World is Yours» για PlayStation 2. Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Άγγελου Χόρτη.

Τα βιντεοπαιχνίδια και ο κινηματογράφος ήταν ανέκαθεν «συνεργάτες». Έχουν επηρεαστεί έντονα από τον κινηματογράφο, σε σημείο που μερικοί έχουν υποστηρίξει ότι τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν ένα από τα «παιδιά» του κινηματογράφου. Πολλά βιντεοπαιχνίδια έχουν βασιστεί μερικώς ή εξ’ ολοκλήρου σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως αντίστοιχα πολλές ταινίες βάσισαν τις ιστορίες τους σε βιβλία. Φυσικά, έχει συμβεί πολύ έντονα και το αντίθετο, καθώς πολλές ταινίες έχουν μεταφέρει στην οθόνη ιστορίες από βιντεοπαιχνίδια. Όμως, σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με κάτι τέτοιο.

Βιντεοπαιχνίδια PS2 και Sony χειριστήριο DualShock 2.
Από το προσωπικό αρχείο του Άγγελου Χόρτη.

Παρακάτω θα δούμε πέντε «ρετρό» βιντεοπαιχνίδια που έχουν μεταφέρει μεγάλες κινηματογραφικές ταινίες στην κονσόλα. Με τον τρόπο αυτό, τα βιντεοπαιχνίδια έδωσαν τη δυνατότητα στον παίκτη να γίνει πρωταγωνιστής της ιστορίας τους.

007: From Russia With Love (2005)

Ένα από τα βιντεοπαιχνίδια με τον Τζέιμς Μποντ.
Πηγή εικόνας: Amazon.co.uk.

Η μεγαλύτερη σειρά ταινιών του κινηματογράφου φαίνεται ότι έχει «ταιριάξει» απόλυτα στο να γίνει βιντεοπαιχνίδια. Οι θεαματικές εκρήξεις, τα κυνηγητά με αυτοκίνητα και τα γκάτζετ είναι κάποια από τα στοιχεία που έχουν παράγει ιδιαίτερη αδρεναλίνη. Ειδικότερα μάλιστα, όταν γίνεσαι εσύ ο πρωταγωνιστής. Το «007: From Russia With Love» έχει βασιστεί στην ομώνυμη ταινία του 1963 σε σκηνοθεσία του Τέρενς Γιάνκ και στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ίαν Φλέμινγκ του 1957. Έχει όμως υιοθετήσει στοιχεία και από άλλες James Bond ταινίες όπως «Goldfinger» (1964) και «Thunderball» (1965). Αυτό που κάνει το παιχνίδι ιδιαίτερα ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι αποτελεί το μόνο παιχνίδι της σειράς που ως James Bond είναι ο θρυλικός Sean Connery. Όχι μόνο ως εικόνα, αλλά και το voice acting ανήκει στον Sean Connery.

Η πρώτη αποστολή του παιχνιδιού με ερασιτεχνικούς ελληνικούς υπότιτλους, όπως ανέβηκε στο YouTube

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το παιχνίδι έχει υποστεί κάποιες μικρές αλλαγές από την ταινία του 1963. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αλλαγή του ονόματος της μυστηριώδους οργάνωσης SPECTRE, που στο παιχνίδι ονομάζεται OCTOPUS.

Δημιουργοί: EA Redwood Shores, Rebellion Developments.

Εκδότης: Electronic Arts

Είδος: Action.

Πλατφόρμες: GameCube, PlayStation 2, Xbox, PlayStation Portable.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Νοεμβρίου 2005.

Η τελευταία αποστολή του παιχνιδιού με ερασιτεχνικούς ελληνικούς υπότιτλους, όπως ανέβηκε στο YouTube

Reservoir Dogs: The Game (2006)

Πηγή φωτογραφίας: Amazon.co.uk.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο είναι ένας σεναριογράφος και σκηνοθέτης που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση με την ωμή και έντονη βία στις ταινίες του. Πρόκειται άλλωστε και για ένα από τα πιο βίαια βιντεοπαιχνίδια. Από τις ταινίες του δεν λείπει όμως ούτε η δράση. Το «Reservoir Dogs: The Game» έχει βασιστεί στην πρώτη του ταινία που βγήκε στις αίθουσες το 1992.

Το πρώτο κεφάλαιο του παιχνιδιού με ερασιτεχνικούς ελληνικούς υπότιτλους, όπως ανέβηκε στο YouTube

Η πρωτότυπη ιστορία του Ταραντίνο

Στην ταινία πρόκειται ουσιαστικά για μια ιστορία που εξελίσσεται σε κλειστό χώρο. Ένας μεγάλης ηλικίας άντρας μαζί με τον γιο του, οργανώνει ένα «τέλειο» σχέδιο: Συγκεντρώνει έξι άντρες, άγνωστους μεταξύ τους, τους δίνει ψευδώνυμα όπως «Κύριος Ροζ», «Κύριος Μπλε» για να κάνουν μια ληστεία διαμαντιών. Μετά τη ληστεία ο καθένας θα ακολουθούσε διαφορετική κατεύθυνση, έτσι κανείς δεν ήξερε κανέναν και κανείς δεν θα «κάρφωνε» κανέναν. Μια πληροφορία όμως, που φαίνεται να διέφυγε από κάποιον, έκανε την αστυνομία να παρέμβει την ώρα της ληστείας. Οι ληστές που γύρισαν στο σημείο συνάντησης, ψάχνουν να βρουν ποιος μίλησε αλλά και τι απέγιναν οι υπόλοιποι συνεργάτες τους.

Το έβδομο κεφάλαιο του παιχνιδιού με ερασιτεχνικούς ελληνικούς υπότιτλους, όπως ανέβηκε στο YouTube

Οι «επαγγελματίες» και οι «ψυχοπαθείς» στο παιχνίδι

Ο παίκτης στο παιχνίδι «δραπετεύει» από την ληστεία με κάθε πρωταγωνιστή, τον έναν μετά τον άλλον σαν σπονδυλωτή ιστορία, μέχρι να ξετυλιχθεί το κουβάρι και να αποκαλυφθεί ποιος είναι το «καρφί». Υπάρχει κλίμακα κατάταξης για το αν κάποιος χειρίζεται επαγγελματικά μια ληστεία ή αν είναι σκληρός δολοφόνος ή ψυχασθενής. Για να χαρακτηριστείς ως επαγγελματίας ληστής, πρέπει να παίρνεις ομήρους και να διαπραγματεύεσαι με την αστυνομία αποφεύγοντας να σκοτώνεις. Ως «ψυχοπαθής» θα χαρακτηριστείς αν χρησιμοποιείς βία ή αν σκοτώνεις ενώ θα μπορούσες να το διαχειριστείς αλλιώς. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι διαφορετικοί για κάθε πρωταγωνιστή. Είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν το παιχνίδι συναρπαστικό, καθώς αυτό αποτελούσε μέρος και της υπόθεσης της ταινίας.

O Μάικλ Μάντσεν στον ρόλο του Mr. Blonde. Πηγή φωτογραφίας: Metacritic.com.

Να σημειώσουμε βέβαια, ότι ο μόνος ηθοποιός που υποδύεται τον ίδιο χαρακτήρα και στην ταινία και στο παιχνίδι είναι ο Μάικλ Μάντσεν στον ρόλο του κ. Ξανθού. Ο Μάντσεν δέχτηκε να επαναλάβει τον ρόλο και στο παιχνίδι του 2005. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ως «ψυχοπαθής». Χρησιμοποίησε βία κατά τη διάρκεια της ληστείας, προκαλώντας αντιδράσεις από τους συνεργάτες του.

Δημιουργός: Volatile Games

Εκδότης: Eidos Interactive

Είδος: Action

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Αυγούστου 2006

Scarface: The World is Yours (2006)

Πηγή φωτογραφίας: pricespy.co.nz.

Ο «Σημαδεμένος» Τόνι Μοντάνα στην μεταφορά του σε videogame. Τι θα γινόταν αν ο Κουβανός πρόσφυγας που εξελίχθηκε σε βαρόνο ναρκωτικών επιβίωνε από τους δολοφόνους που έστειλε ο Αλεχάντρο Σόσα να τον σκοτώσουν; Όπως θα έγινε αντιληπτό από τους φανατικούς της ταινίας «Scarface» (1983) του Μπράιαν Ντε Πάλμα, το παιχνίδι δεν αποτελεί πιστή αναπαράσταση της ιστορίας της ταινίας. Σε αντίθεση με την ταινία, ο Τόνι Μοντάνα επιβιώνει από το μακελειό με το πιστολίδι στην πολυτελή του έπαυλη και προσπαθεί να εκδικηθεί τους υπεύθυνους και να ξανανέβει στην εξουσία του υποκόσμου.

Άλλο ένα βιντεοπαιχνίδι που είναι φανερή η επιρροή του από την ταινία «Ο Σημαδεμένος», είναι το «Grand Theft Auto: Vice City» (2002). Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή πολλοί κριτικοί να συγκρίνουν τα δύο βιντεοπαιχνίδια. Φυσικά, μιας και μιλάμε για τη σειρά Grand Theft Auto, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι πολλές ομοιότητες του «Σημαδεμένου» διακρίνει εύκολα κάποιος και στο παιχνίδι «Grand Theft Auto 3».

Πηγή φωτογραφίας: in.pcmag.com.

Ο Αλ Πατσίνο που υποδύθηκε τον αντιήρωα Τόνι Μοντάνα στην ταινία του 1983, έδωσε την εικόνα του και στον Τόνι Μοντάνα του παιχνιδιού. Το voice acting όμως, δεν το κάνει ο ίδιος, καθώς θεωρήθηκε ότι η φωνή του έχει αλλάξει αρκετά από το 1983. Έτσι, φωνή στον Τόνι Μοντάνα δίνει ο Αντρέ Σολιούζο, ο οποίος επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Αλ Πατσίνο και η διαφορά στην προφορά και την μίμηση του Σημαδεμένου είναι ελάχιστη.

Δημιουργός: Radical Entertainment

Εκδότης: Vivendi Games

Είδος: Action-adventure

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox, Wii

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13 Οκτωβρίου 2006 (Ευρώπη)

Driven (2001)

Πηγή φωτογραφίας: mobygames.com.

Το Driven είναι ένα racing game βασισμένο στην ομώνυμη ταινία που βγήκε ακριβώς την ίδια χρονιά (2001). Το σενάριο της ταινίας είναι του Σιλβέστερ Σταλόνε, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ταινία. Να διευκρινίσουμε ότι στο παιχνίδι δεν υπάρχει βία ή ιδιαίτερη δράση όπως μας έχει συνηθίσει ο Σταλόνε.

Στην ταινία ο Σταλόνε υποδύεται έναν πρώην κορυφαίο ραλίστα που επιστρέφει στην ενεργό δράση ύστερα από χρόνια για να καθοδηγήσει έναν νεαρό οδηγό με ιδιαίτερες ικανότητες.

Πρόκειται στην ουσία για ένα sport game το οποίο ακολουθεί λίγο τον χαρακτήρα της ταινίας. Στην ταινία υπάρχει έντονο το δραματικό στοιχείο, ειδικά στις σκηνές σύγκρουσης οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί μάλιστα από κριτικούς ως καλογυρισμένες. Το παιχνίδι έχει αντιγράψει τον τρόπο των συγκρούσεων που υπάρχει στην ταινία, αλλά δεν υπάρχει ούτε το δραματικό στοιχείο ούτε το στοιχείο της περιπέτειας.

Δημιουργός: Crawfish Interactive

Εκδότης: BAM! Entertainment

Είδος: Racing, Sports

Πλατφόρμες: Nintendo GameCube, PlayStation 2, Game Boy Advance

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Νοεμβρίου 2001

The Godfather: The Game (2006)

Πηγή φωτογραφίας: ebay.co.uk.

Το παιχνίδι αυτό δεν είναι η πρώτη προσπάθεια μεταφοράς σε videogame του θρυλικού νονού Ντον Βίτο Κορλεόνε. Το 1991 βγήκε το πρώτο videogame για πλατφόρμες Amiga, Atari ST και MS-DOS, βασισμένο στην ταινία «Godfather» (1972).

Όσον αφορά την διανομή των ρόλων, αυτό το παιχνίδι ξεχωρίζει ιδιαίτερα, γιατί έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει σχεδόν ολόκληρο το καστ της ομώνυμης ταινίας στις φωνές των αντίστοιχων ρόλων τους στο παιχνίδι. Ο Μάρλον Μπράντο ως Ντον Βίτο Κορλεόνε, ο Τζέιμς Κάαν ως Σόνι Κορλεόνε, ο Ρόμπερτ Ντυβάλ ως Τομ Χάγκεν και ο Έιμπ Βιγκόντα ως Σαλβατόρε Τέσιο, με την πιο αξιοσημείωτη απουσία να είναι ο Αλ Πατσίνο. Σημαντικό είναι επίσης ότι ο Μαρκ Βίνεγκαρντνερ, συγγραφέας του μυθιστορήματος «The Godfather Returns», βοήθησε στην επεξεργασία της ιστορίας και στη δημιουργία του φανταστικού κόσμου του παιχνιδιού.

Δημιουργοί: EA Redwood Shores, Headgate Studios, Page 44 Studios 

Εκδότης: Electronic Arts

Είδος: Action-Adventure

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox, PlayStation Portable, Xbox 360, PlayStation 3, Wii

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Μαρτίου 2006 (Ευρώπη)

Πηγές:

From Russia with Love (video game). Ανακτήθηκε από: jamesbond.fandom.com/wiki/From_Russia_with_Love_(video_game) (Τελευταία επίσκεψη: 29/05/2021).

Reservoir Dogs (PS2). Ανακτήθηκε από: thegamehoard.com/2018/03/16/reservoir-dogs-ps2/ (Τελευταία επίσκεψη: 29/05/2021).

Scarface: The World Is Yours. Ανακτήθηκε από: en.wikipedia.org/wiki/Scarface:_The_World_Is_Yours (Τελευταία επίσκεψη: 29/05/2021).

The Godfather (2006 video game). Ανακτήθηκε από: en.wikipedia.org/wiki/The_Godfather_(2006_video_game) (Τελευταία επίσκεψη: 29/05/2021).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άγγελος Χόρτης

Ο Άγγελος Χόρτης είναι δημοσιογράφος και ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Βασικότερο αντικείμενο ενασχόλησης του είναι το ρεπορτάζ στους δρόμους και κόλλησε το «μικρόβιο» της δημοσιογραφίας από αρκετά μικρή ηλικία. Λατρεύει τη Λογοτεχνία, τις ξένες γλώσσες, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η Λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες γεμίζουν συνήθως τον ελεύθερο του χρόνο, καθώς ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων και με την μετάφραση μικρών κειμένων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;