Mini οδηγός για τιμονιέρες.

Μέσα στη διάρκεια του χρόνου έχουμε δει και θα δούμε πολύ δυνατούς Racing τίτλους (αναφορικά Dirt 4,Gran Turismo Sport,Wrc 7,Forza 7,Project Cars 2). Με αφορμή αυτά τα releases ας δούμε τις πιο βασικές και σίγουρες επιλογές για τιμονιέρες σε κονσόλες –όλες οι αναφερόμενες τιμονιέρες είναι συμβατές με PC– από entry level μέχρι simulator επιλογές.

Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να σημειώσω κάποια πράγματα:

 • Οι τιμές είναι ενδεικτικές και μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.
 • Όλες οι τιμονιέρες είναι συμβατές  με τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν για τη κάθε κονσόλα,όμως σας συμβουλεύω προτού προβείτε σε αγορά να ελέγχετε το compatibility μεταξύ των τίτλων σας και της τιμονιέρας.
 • force feedback (ffb)->λειτουργία ανάδρασης και προσομοίωσης των φαινομένων που συμβαίνουν κατά την αλληλεπίδραση δρόμου και οχήματος κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

PS4/PS3

 •  Hori Racing Apex

  Mία non-force feedback  τιμονιέρα της οποίας η τιμή κυμαίνεται στα 100 ευρώ.Η βάση ,η πεταλιέρα(2 πεντάλ) και το τιμόνι διαμέτρου 28 cm είναι πλαστικά με περιστροφή από 180º μέχρι 270º  .Δεν προσφέρεται upgradable firmware και περιέχει σύστημα ανάδρασης Bungee (ουσιαστικά ένα κομμάτι πλαστικό που διαστέλλεται και συστέλλεται) για να καταπολεμήσει την έλλειψη ffb.Μπορεί να μην φαίνεται σαν τόσο καλή επιλογή σε σχέση με τις υπόλοιπες,όμως είναι ιδανική και θα ικανοποιήσει τον entry level χρήστη ,ειδικά αν είναι μικρότερης ηλικίας.

 • Thrustmaster t150

  Μία force feedback τιμονιέρα με τιμή γύρω στα 170 ευρώ.Πλαστική βάση,πεταλιέρα(2 πεντάλ) και τιμόνι,διαμέτρου 28 cm με περιστροφή από 270º μέχρι 1080º.Προσφέρεται upgradable firmware και το σύστημα ανάδρασης είναι ο πολύ καλός συνδυασμός belt/gear (ιμάντα/γραναζιού).Πάρα πολύ καλή αίσθηση και απόκριση στο σύνολο της,ιδανική για άτομα που θέλουν να μπουν στον simulation κόσμο χωρίς να χαλάσουν μια περιουσία.

 • Logitech G29

  Ακόμη μια force feedback τιμονιέρα,αξίας 250 ευρώ.Πλαστική βάση ,μεταλλικές πεταλιέρες(3 πεντάλ) και μεταλλικό τιμόνι,διαμέτρου 28 cm με δερμάτινη επένδυση,περιστροφής 900º.Προσφέρεται upgradable firmware και το σύστημα ανάδρασης είναι τύπου helical gear παλαιότερης τεχνολογίας.Πρόκειται για μια τιμονιέρα σαφώς ποιοτικότερη από τις προηγούμενες,όμως υστερεί σε κάποιες μικρές λεπτομέρειες όπως η απόκριση της πεταλιέρας.

 • Thrustmaster t300

  Force feedback τιμονιέρα με ενδεικτική τιμή  τα 280 ευρώ.Αποτελείται από τη πλαστική βάση και τιμόνι,διαμέτρου 28cm περιστροφής  από 270º μέχρι 1080º και τη μεταλλική πεταλιέρα (2 πεντάλ).Προσφέρεται upgradable firmware και το σύστημα ανάδρασης είναι τύπου belt,ο κινητήρας της τιμονιέρας είναι καινούργιας τεχνολογίας brushless o οποίος προσδίδει χαμηλότερο θόρυβο κατά τη διάρκεια  της χρήσης  όπως επίσης συνεισφέρει στη πολύ ρεαλιστική απόκριση του force feedback συστήματος της.Είναι μια τιμονιέρα που απευθύνεται πιο πολύ στους μυημένους ή αυτούς που θα τολμήσουν να βάλουν βαθύτερα  το χέρι στη τσέπη για μια πολύ καλή τιμονίερα,προσφέρει επίσης αρκετό customization καθώς πέρα από τα add-ons που προσφέρονται υπάρχει η επιλογή αλλαγής τιμονιού  και αναβάθμισης του  σε κάτι πιο ποιοτικό σε αίσθηση.

 • Επεκτάσεις/Add-ons

  Οι τιμονιέρες της thrustmaster μπορούν να αναβαθμιστούν με τη μεταλλική, σαφώς ποιοτικότερη και πιο ευχάριστη σε (in-game)αίσθηση ,πεταλίερα Τ3PA και το χειροκίνητο επιλογέα ταχυτήτων ΤΗ8Α αξίας 96 και 130 ευρώ αντίστοιχα. Για τη t300 συγκεκριμένα όπως προανέφερα υπάρχει η επιλογή αλλαγής τιμονιού σε κάτι πολύ πιο ποιοτικό(επένδυση alcantara,δέρματος,εμφάνιση) με της επιλογές να είναι οι :  Ferrari F1 Wheel(150 ευρώ),599XX EVO 30(172 ευρώ),TM Leather 28 GT Wheel(160 ευρώ).Τέλος και η Logitech προσφέρει add-on υπό την μορφή του χειροκίνητου επιλογέα ταχυτήτων Driving Force Shifter αξίας 60 ευρώ.

  Xbox one

 • Thrustmaster TMX 

  Πρόκειται ουσιαστικά για την xbox one version της t150 με την μόνη διαφορά να είναι ότι οι μοίρες περιστροφής «περιορίζονται»  στις 900º αντί για τις 1080º και κάποιες πολύ μικρές εμφανισιακές αλλαγές.

 • Thrustmaster TX

  Άλλη μια xbox one version αυτή τη φορά της t3οο με τις διαφορές να είναι αρκετά αισθητές εμφανισιακά καθώς η basic version της τιμονιέρας περιέχει τελείως διαφορετικό τιμόνι.Από τεχνικής απόψεως είναι η ίδια τιμονιέρα με όμοια αλλαγή στις μοίρες περιστροφής στις 900º.

 • Logitech G920

  O κλώνος ,αν εξαιρέσουμε κάποιες  αισθητικές αλλαγές, της G29.Mια ακόμα καλή τιμονιέρα.

 • Fanatec csl elite

  H τιμονίερα που μας πάει στο επόμενο επίπεδο.Τι εννοώ με αυτό;Ουσιαστικά δεν αγοράζουμε τιμονιέρα αλλά τη βάση,που περιέχει τους εξαιρετικούς και πολύ ακριβείς  μηχανισμούς της,αξίας 320 ευρώ και από κι και πέρα προσθέτουμε τις επιλογές που προσφέρει η fanatec σε πεταλιέρες όπως τα  CSL Elite Pedals LC αξίας 220 ευρώ και  τιμόνια όπως το CSL Steering Wheel P1 αξίας 100 ευρώ ⋅ και άμα κάποιος  νιώθει  αρκετά γενναίος μπορεί να προσθέσει ακόμα πιο ακριβά τιμονιά ή επιλογέα ταχυτήτων παραδείγματος χάρη .Άκρως απαγορευτική για noobs,πρόκειται για τιμονιέρα για άτομα που ασχολούνται χρόνια με το sim racing  ή για αυτούς που  θέλουν να ζήσουν όσο το δυνατό πιο ρεαλιστική εμπειρία γίνεται μεσώ του  xbox one. 

 • Επεκτάσεις/Add-ons

  Οι επεκτάσεις για τη fanatec πολλές και αρκετά ακριβές,μπορείτε να τις δείτε (εδώ) στο site της  (καθώς εμπορεύεται τα προϊόντα της σχεδόν αποκλειστικά η ίδια).Όσον αφορά τις υπόλοιπες τιμονιέρες που αναφέρθηκαν,τα add-ons τους είναι ακριβώς τα ίδια με τις ps4 versions.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτρης Ροδάς

Μελλοντικός Μαθηματικός, παντοτινός petrolhead!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;