

Το Bioshock 2 είναι από τα πιο underrated games που έχουν υπάρξει ποτέ. Είναι μια καταπληκτική εμπειρία που όχι μόνο αξίζει από μόνη της, αλλά σε κάποια πράγματα είναι καλύτερο από το το πρώτο παιχνίδι του franchise. Είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι που καλύφθηκε απο την σκιά του προκατόχου του. Να σημειωθεί ότι αυτά είναι τα λόγια ενός από τους μεγαλύτερους ίσως φαν του original Bioshock εκεί έξω.Το 2ο παιχνίδι της σειράς δεν πήρε την αναγνώριση που του άξιζε, διότι οι παίκτες θεώρησαν ότι είχε χαθεί αυτή η μαγεία του και το άγνωστο της Rapture που προσέφερε το πρώτο Bioshock. Εν μέρει ειχαν δίκιο. Για αυτό το λόγο η 2K δημιούργησε το dlc “Minerva’s Den”, το οποίο μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται ως ένα από τα σπουδαιότερα stand alone dlc’s όλως των εποχών. Ας δούμε γιατί.


Να πω αρχικά ότι εγω δοκίμασα για πρώτη φορά το Minerva’s Den στο Bioshock Collection του PS4. Δεν είχα την ευκαιρία να το παίξω οταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει παλιά. Έτσι, λοιπόν το έπαιξα remastered πριν ελάχιστο καιρό και για αυτό το λόγο βρήκα την ευκαιρία να μιλήσω τώρα γι’αυτό.
Η ιστορία του Minerva’s Den
Το dlc τοποθετείται χρονικά στο 1968, δηλαδή δέκα χρόνια μετα το πρώτο Bioshock. Ο παίκτης μπαίνει στις μπότες του Subject Sigma, ενός Big Daddy απο την Alpha Series. Η τοποθεσία είναι το κέντρο υπολογιστών ,ασφάλειας και νοημοσύνης που βρίσκεται πιο κάτω απο την Rapture. Το όνομα του κέντρου αυτού εμπνευσμένο απο την θεά Αθηνά, την θεά της γνώσης: Minerva’s Den.
Στόχος του Subject Sigma είναι να ανακτήσει κάποια σχέδια και φόρμουλες απο τον Thinker, τον κεντρικό υπολογιστή τoυ Minerva’s Den και ολόκληρης της Rapture, που είναι και η πιο προηγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Η μοναδική σου βοήθεια είναι η κλασσική πλέον φιγούρα της σειράς Tenenbaum, αλλά και δημιουργός του Υπολογιστικού Κέντρου της πόλης, ο Charles Porter, που είναι και πρώην συνεργάτης και μαθητής του αληθινού Alan Turing. Αυτοί οι δυο σε καθοδηγούν μέσω των γνωστών radio messages. O αντίπαλος που έχεις σε αυτό το παιχνίδι είναι ο Reed Wahl, ο πρώην συνεργάτης του Porter, ο οποίος άρχισε να παθαίνει εμμονή με τον Thinker και να πιστεύει οτι έχει μαντικές ικανότητες μέχρι που ο ίδιος οδηγήθηκε στην παράνοια. Αυτό είναι το σενάριο της σειράς σε πολύ απλά λόγια. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω παραπάνω για τους χαρακτήρες και την υπέροχη πλοκή. Επίσης, το φινάλε και το plot twist του Minerva’s Den αγγίζει σε τελειότητα το θρυλικό “Would you kindly?” φινάλε του πρώτου παιχνιδιού.


Το gameplay
Δεν έχω να πω πολλά πράγματα για το gameplay του Minerva’s Den, καθώς δεν διαφοροποιείται όπως είναι φυσικό απο το Bioshock 2. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές προσθήκες. Έχουμε το νέο Laser Gun, που εκτοξεύει συγκεντρωμένη ακτινοβολία στους εχθρούς και εύκολα είναι απο τα καλύτερα όπλα της σειράς. Επιπροσθέτως, έχουμε ένα νεο plasmid, το Gravity Well το οποίο έχει την δυνατότητα να συγκετρώνει βαρυτική δύναμη σε ένα σημείο και να αποσταθεροποιεί τους εχθρούς κάνοντας και επιπλέον ζημιά. Το plasmid αυτό εκτός απο τις μάχες χρειάζεται και στο progress του παιχνιδιού. Επιπλέον, κατα τη διάρκεια του Minerva’s Den ο παίκτης ανακτά και συγκεκριμένες αναβαθμισμένες εκδοχές απο όπλα του Bioshock 2. Έτσι, στο Minerva’s Den δεν υπάρχουν Power to the people στάσεις για αναβάθμιση όπλων. Τέλος, υπάρχουν κλασσικά και οι Little Sisters μαζί με τους Big Daddies, ώστε ο παίκτης να αποκτά -προαιρετικά- παραπάνω Adam για αναβαθμίσεις , plasmids και tonics.


Το συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, το Minerva’s Den είναι απο τα καλύτερα και πιο απολαυστικά add-ons που έχω παίξει ποτέ. Είναι μια καταπληκτική εμπειρία με καταπληκτικό σενάριο, πολύ καλούς χαρακτήρες, ατμόσφαιρα που άνετα συγκρίνεται με το πρώτο Bioshock και ένα απο τα καλύτερα plot twists που έχω βιώσει ποτέ. Για τους λάτρεις της σειράς Bioshock , το Minerva’s Den δεν πρέπει να λείπει απο καμία συλλογή. Και δυστυχώς το συνειδητοποίησα μετά απο αρκετά χρόνια.