Lockdown και… A Way Out

 

Οι μέρες αυτές που βιώνουμε είναι για όλους δυσάρεστες, απηχώντας στη ζωή τού καθενός με διαφορετικό τρόπο. Οι απαγορεύσεις για την κυκλοφορία λόγω Covid-19 γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές και οι μέρες τού lockdown φαντάζουν για πολλούς σχεδόν δυσμενείς. Τι καλύτερο θα ήταν λοιπόν, απ’ το να μπορούσαμε να σπάσουμε τα “δεσμά” που μας κρατούν κλεισμένους μέσα και να… βρίσκαμε ένα δρόμο διαφυγής προς τον έξω κόσμο; Το Action/Adventure παιχνίδι «A Way Out» έρχεται να μας προσφέρει αυτήν την απόλαυση και φυσικά πολλές ακόμα.

Κυκλοφόρησε το Μάρτη του 2018 στις τρεις βασικές πλατφόρμες, PC, PS4 και Xbox One και αναπτύχθηκε από τη Σουηδική indie εταιρεία Hazelight Studios, ιδρυτής τής οποίας είναι ο Σουηδο-Λιβανέζος σκηνοθέτης Josef Fares, ενώ εκδόθηκε από την Electronic Arts. Όσοι από εσάς είχατε ασχοληθεί στο παρελθόν με το indie παιχνίδι «Brothers: A Tale of Two Sons», πήρατε ήδη μία γεύση απ’ το σπουδαίο έργο τού Fares, καθώς ήταν στην ομάδα ανάπτυξης τού παιχνιδιού. Χωρίς αμφιβολία, μας άγγιξε όλους από λίγο έως –πάρα- πολύ με το πλήθος συναισθημάτων που μας μετέδωσε, καθώς ακολουθούσαμε το ταξίδι των δύο αδερφών. Προσοχή! Τα συναισθήματα δε λείπουν ούτε στο «A Way Out», γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι για έντονες στιγμές συγκίνησης.

Πηγή: Fandom

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ας δούμε τώρα το βασικό στόρυ τού παιχνιδιού. Βρισκόμαστε στο έτος 1972. Ο 43χρονος Vincent Moretti καταφθάνει στη φυλακή όπου πρόκειται να εκτίσει την ποινή των 14 περίπου ετών, με τις κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης και της δολοφονίας. Στη φυλακή θα συναντήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες τον 36χρονο Leo Caruso, ένα φυλακισμένο που βρίσκεται ήδη στον 6ο μήνα τής ποινής του, ο οποίος, εξαιτίας μιας ένοπλης ληστείας και επίθεσης θα περάσει 8 συνολικά έτη στους αφιλόξενους τοίχους τής φυλακής. Ο καθένας απ’ τους δύο χαρακτήρες αποτελεί μία ξεχωριστή και ιδιάζουσα προσωπικότητα και διαπιστώνουμε πως οι διαφορές μεταξύ των ιδιοσυγκρασιών τους είναι εμφανείς. Για παράδειγμα, ο Vincent θεωρείται γενικά συγκρατημένος, πειθαρχημένος και οι συλλογισμοί του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ακολουθούν πιο ορθολογικά μονοπάτια, σε αντίθεση με τον Leo, όπου ο ευέξαπτος, ριψοκίνδυνος, όμως ευθύς χαρακτήρας του ουκ ολίγες φορές θα φέρουν τους δύο ήρωες σε διενέξεις μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ύστερα από ένα αιματηρό συμβάν που λαμβάνει χώρα στην καφετέρια της φυλακής, ο Leo και ο Vincent θα σταλούν στο ιατρείο, ένα γεγονός που θα καθορίσει την πορεία και των δύο. Ο Vincent, αντιλαμβανόμενος πως ο συγκρατούμενός του σχεδιάζει να αποδράσει, προσφέρεται να βοηθήσει, με τον ανεξάρτητο Leo να τον βρίσκει αρχικά αντίθετο στην ιδέα αυτή. Εν τέλει, καταφέρνει να τον πείσει για την κοινή τους απόδραση και κάπου εδώ ξεκινάει το γεμάτο ενδιαφέρον, ένταση και ανατροπές ταξίδι μας. Οι δύο πρωταγωνιστές θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να συνεργαστούν, να γεφυρώσουν κάθε χάσμα που προκύπτει μεταξύ τους και να χτίσουν γερά θεμέλια εμπιστοσύνης, προκειμένου να αποδράσουν και να ανακτήσουν τη χαμένη ελευθερία τους. Οι δοκιμασίες απ’ τις οποίες θα περάσουν μέχρι την ολοκλήρωση του στόχου τους, να είστε σίγουροι θα είναι πολλές και απαιτητικές.

a way out
Πηγή: The Gamer

Το gameplay των δραπετών

Το «A Way Out» αποτελεί έναν αποκλειστικά coop τίτλο, που παίζεται είτε σε local είτε σε online επίπεδο και λειτουργεί με την παλιά, σχεδόν ολοκληρωτικά εκλιπούσα split screen συνταγή. Μάλιστα, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι κάτι που είχε κερδίσει εξαρχής πολλούς φανς, ιδιαίτερα εκείνους που νοσταλγούσαν τα χρόνια τότε που έπαιζαν με φίλους και αδέρφια μπροστά απ’ την ίδια οθόνη (κι έπεφταν οι “γαλλικές” εκφράσεις σύννεφο!).

Το third-person Action/Adventure παιχνίδι τής Hazelight Studios δίνει την επιλογή στο ζευγάρι των παικτών να διαλέξει με ποιον απ’ τους δύο χαρακτήρες προτιμάει ο καθένας να παίξει. Ενώ η ιστορία εξελίσσεται ταυτόχρονα, ο κάθε παίκτης ελέγχοντας το χαρακτήρα του μπορεί να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον και τις επιλογές που του δίνονται ξεχωριστά. Αρκετές φορές μπορεί να τύχει, ενώ ο ένας παίκτης κατευθύνει όπως αυτός επιθυμεί το Vincent ή το Leo, ο άλλος να παρακολουθεί κάποιο cutscene, κάτι που κάνει ακόμα πιο αληθοφανή κι ενδιαφέρουσα την όλη εμπειρία. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα έρθουν αντιμέτωποι με διλήμματα αποφάσεων και θα πρέπει να καταλήξουν, στο εάν θα ακολουθήσουν το σχέδιο του λογικού Vincent ή του ριψοκίνδυνου Leo, με την κάθε επιλογή να τους οδηγεί προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία μεταξύ τους κρίνεται απαραίτητη, με τον κάθε παίκτη/χαρακτήρα να αναλαμβάνει το δικό του ρόλο, πάντα με γνώμονα την κοινή τους πορεία προς την ελευθερία τους. Το gameplay χαρακτηρίζεται γενικά από ποικιλομορφία, διαθέτοντας stealth και action στοιχεία, προσφέροντας ακόμα και την απολαυστική εμπειρία τής οδήγησης.

a way out
Πηγή: The Verge

Επιπλέον, μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στο παιχνίδι, είναι η επιλογή τού παίκτη να… χαζολογήσει για λίγο, παίζοντας διάφορα mini games (όπως arm wrestling, μπάσκετ, βελάκια και πολλά ακόμα), ή επίσης και να επιδοθεί σε ασκήσεις γυμναστικής. Φυσικά, δε λείπει η αλληλεπίδραση με NPCs που απαντώνται στο δρόμο τους, όπου και υπάρχουν επιλογές διαλόγου. Το παιχνίδι προσφέρει δύο εναλλακτικά endings, καθένα απ’ τα οποία θα σας πλημμυρίσει με ποικίλα συναισθήματα. Γι’ αυτό, αν θελήσετε να παίξετε το «A Way Out» παρέα με κάποιο φίλο (κάτι το οποίο προτείνεται με τα χίλια για απογείωση της εμπειρίας), διαλέξτε προσεκτικά ποιος θα είναι αυτός, καθότι είναι πολύ πιθανό πως θα γνωρίσει την “αδύναμη”, συναισθηματική σας πλευρά.

A Way Out
Πηγή: IGN Deutschland

A Way Out : με δυο λόγια

Έντονα συναισθήματα, κωμικές καταστάσεις και διάλογοι, στιγμές που εκτοξεύουν την αδρεναλίνη στα ύψη, εντάσεις με το συμπαίκτη για τον ποιο δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσετε αλλά και λόγια ενθάρρυνσης… όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα απαρτίζουν το παιχνίδι. Το «A Way Out» αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση ενασχόλησης εν μέσω της καραντίνας, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με καλή παρέα, XL καναπέ προορισμένο για αναπαυτικές ώρες gaming, μπύρα από δίπλα να ρέει άφθονη και φυσικά, να μην ξεχνάμε τις μάσκες, φίλοι… συν-δραπέτες!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Γοργορίνη

Ζω μέσα στο μαγευτικό κόσμο των βιβλίων και των video games, γοητευμένη από τις ιστορίες που μου διηγούνται. Ακροβατώ ανάμεσα στα συναισθήματα με τη μουσική. Αποτυπώνω στο χαρτί ή το φακό ό,τι αγγίζει την καρδιά μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;