Grow Games Expo 2017

Το περασμένο σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε το Grow Games Expo 2017, μία έκθεση βιντεοπαιχνιδιών που δίνει την δυνατότητα στους video game developers της ελληνικής κοινότητας να αναδείξουν τις δημιουργίες τους και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Η εκδήλωση έλαβε μέρος στην περιοχή Τεχνόπολη, Γκάζι, στις 3-4 του Ιούνη με πολλές και δυνατές δημιουργίες καθώς και τρομερά πρωτότυπες ιδέες.

Είναι γεγονός πως η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα αισθητή παρουσία στον χώρο του game development σε αντίθεση με άλλες χώρες που φαίνεται να έχουν κατακτήσει αυτόν τον τομέα. Η έκθεση GROW, όμως, ήρθε για να αποδείξει πως τελικά υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την ελληνική βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών μιας και το κάθε παιχνίδι που εμφανίστηκε στην GROW είχε μια μοναδικότητα και φάνηκε να αποτελεί γέννημα νέων με φαντασία, δημιουργικότητα και αγάπη για το παιχνίδι.

Η φύση της έκθεσης ήθελε το κοινό να έρχεται σε άμεση επαφή με τα “εκθέματα”, να τα δοκιμάζει και να τα αξιολογεί ενώ οι εκθέτες παρουσίαζαν με πάθος τα “παιδιά” τους, προσκαλώντας το κοινό σε έναν γύρo, σχηματίζοντας ομάδες, πραγματοποιώντας PVP και συμμαχίες. Καθώς δοκιμάζεις το παιχνίδι, οι developers σου μιλάνε για την δημιουργία του, τις ιδέες τους, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, για τις αλλαγές που σχεδιάζουν να κάνουν και στο τέλος ζητάνε την γνώμη σου είτε προφορικά είτε μέσω ψηφιακών ερωτηματολογίων, δίνοντάς σου ακόμα και την ευκαιρία να γίνεις beta tester συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση του project. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στον χώρο της εκδήλωσης ήταν απόλυτα ευχάριστη και φιλική και, παρά τoν πολύ κόσμο, σου δινόταν αμέσως η αίσθηση πως έχεις μαζευτεί με μία μεγάλη παρέα για gaming.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκθέτες ήταν αξιοσημείωτα πολλοί, δεδομένης της σχετικά χαμηλής απήχησης του video game development στην χώρα μας και προκειμένου να δοκιμάσεις και να ευχαριστηθείς κάθε παιχνίδι, θα έπρεπε να έχεις στην διάθεσή σου άπλετο χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός ότι σε πολλά παιχνίδια θα κολλήσεις και θα θες να παίζεις ξανά και ξανά σε συνδυασμό με ότι το αν είσαι gamer δεν πρόκειται να θέλεις να φύγεις από ένα τέτοιο μέρος, το διήμερο της έκθεσης είναι απαραίτητο.

Σχετικά με τους εκθέτες, αξίζει να αναφερθούν όλες οι ομάδες, μία προς μία παρά τον αριθμό καθώς ο κόπος και ο χρόνος που κατέλαβαν οδήγησε σε εξαιρετικά αξιόλογα αποτελέσματα.

Το 3DStructs είναι ένα video game στούντιο που παρουσίασε το first person, horror, survival παιχνίδι Plague – Lost in the underworld. Η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα παιχνίδι τρόμου με τα όλα του, αναζήτηση, περιπλάνηση, εξερεύνηση, επίλυση γρίφων, ανατριχιαστική ατμόσφαιρα και, φυσικά, τα απαραίτητα jumpscares για να σε ταρακουνήσουν από την θέση σου. Δοκιμάζοντας το παιχνίδι, οι developers έδειχναν να αναμένουν με ένα μικρό γελάκι την στιγμή που ένα πλάσμα βγαλμένο μέσα από τους μύθους της Αρχαίας Αθήνας θα ξεπηδούσε στην ορατότητα του player σου.

Οι Another Circus δημιούργησαν ένα game σε Virtual Reality με πρωταγωνιστές τους παίκτες και την ιστορία του Ολυμπιακού με δράση και ρεαλιστικότητα, ιδανικό για ποδοσφαιρόφιλους. Στο περίπτερό τους, το κοινό με το VR στο κεφάλι ερχόταν σε μία πιο ενεργή μορφή του gaming απολαμβάνοντας την νέα, διαδραστική τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας.

 

 

Το στούντιο σχεδιασμού και ανάπτυξης video games, beyondthosehills, αποτελεί τον γονέα του 3D adventure game The Minims, διαθέσιμο στο iTunes για iPhone, iPad, iPod-touch, MacOS, και στο Steam για PC και MacOS.

 

Dragontale ονομάζονται οι δημιουργοί του Planetworld, ενός turn-based roguelike στο οποίο ο παίκτης πρωταγωνιστεί ως μια οντότητα που εξερευνεί μακρινούς πλανήτες, αντιμετωπίζει θρυλικούς εχθρούς και αναζητά την ισορροπία μεταξύ ενέργειας και ύλης.

 

 

H eNVy softworks ξεκίνησε ως μια ομάδα φοιτητών και κατέληξε, 5 χρόνια μετά, να αποτελεί εταιρία με δραστηριότητες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με πολλές δημιουργίες. Αυτή όμως που κέρδισε την προσοχή στην έκθεση Grow είναι, αδιαμφισβήτητα, το παιχνίδι Toby’s friendless adventure. Ένα εξαιρετικά πρωτότυπο game με την ιδιαιτερότητα πως το χειρίζεσαι με τα μάτια και ένα μόνο κουμπί μέσω ενός μηχανισμού που τοποθετείτε στην οθόνη και έχει την δυνατότητα να αντιληφθεί την κίνηση των ματιών σου.

 

Διαρκώς εξελισσόμενη και δυναμική, η ομάδα Floating Island Studios, αποτελούμενη από φοιτητές, τελειόφοιτους και επαγγελματικά καταρτισμένα άτομα έφερε στην ζωή το παιχνίδι Tacogun, ένα multiplayer game γεμάτο ενέργεια και φαντασία στο οποίο οι παίκτες χειρίζονται ανθρωπόμορφους χαρακτήρες γεννημένους μέσα από την μεξικάνικη κουζίνα που μάχονται μεταξύ τους σε ευφάνταστες πίστες.

 

 

 

Το Games4Books αποτελεί μια ενέργεια με στόχο την υλοποίηση παιχνιδιών που έχουν ως χαρακτήρα την ξενόγλωσση εκπαίδευση. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι ένα σύνολο παιχνιδιών με ψυχαγωγική ατμόσφαιρα και πολύ ενδιαφέρον.

 

 

Το συγκεκριμένο στούντιο παρουσίασε το Dungeons & Robots, ένα RPG game με dungeons που ξετρύπωσαν από το μέλλον, συνεργασίες και δυναμικές μάχες μεταξύ των παικτών.

 

Το δυνατό ντουέτο της HappyLand Entertainment βαδίζει χέρι-χέρι στα μονοπάτια του mobile gaming με κοινό όνειρο το να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας παιχνίδια που θα ψυχαγωγούν κάθε ηλικία. Ευδιάθετοι και με ζεστό χαμόγελο περίμεναν τους “δοκιμαστές” ή αλλιώς το κοινό να γνωρίσει τα παιχνίδια Sons of Icarus και Pebbles και φεύγοντας να πάρει ένα σοκολατένιο πουράκι από το περίπτερο τους.

 

 

Η ομάδα Lucid Ferret αποτελούμενη από 2 άτομα έφερε στην έκθεση το Rum Ram ένα παιχνίδι γεμάτο θεούς, βασιλιάδες και φυσικά πειρατές που ξεκινάνε ένα ταξίδι προς αναζήτηση του πολυπόθητου ποτού ονόματι ρούμι.

 

Μία παρέα αποτελούμενη από τρεις indie game developers έφερε στην ζωή το Robbie Swifthand, ένα action adventure platformer game στο οποίο ο παίκτης στον ρόλο του Robbie προσπαθεί να μαζέψει 3 κομμάτια του orb of Mysteries με σκοπό να απελευθερώσει το πνεύμα του Ναού.

 

Οι Tag of Joy, ένα indie game development studio από τη Λιθουανία πρόσφατα κυκλοφόρησαν στο iOS το παιχνίδι Monster Buster: World Invasion ένα παιχνίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης με γεωγραφικά δεδομένα, augmented reality, και ένα μοναδικά σχεδιασμένο σύστημα μαχών turn based. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ομάδα είχε επιλεγεί ως φιναλίστ στα Unity Awards το 2013 και το 2015.

Ο…ψηλός, είναι ο πατέρας του Lil’ Arena, ενός MOBA game για PC που αποτελεί μια διαδικτυακή αρένα με έντονες μάχες που απαιτούν εγρήγορση και έλεγχο των καταστάσεων. Το παιχνίδι είναι όμορφα φτιαγμένο και υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα να κάνεις customize τον παίκτη σου τόσο στην εμφάνιση όσο και στις ικανότητες.

 

 

 

Η Tamanesco εξελίσσεται στον χώρο του online gaming αποτελούμενη από έμπειρους επαγγελματίες με πολύ πάθος για το gaming και έχοντας υλοποιήσει ένα σύνολο από τίτλους.

 

 

Η Terahard Studios με έδρα το Λονδίνο έκανε πραγματικότητα ένα αξιοσέβαστο 2D παιχνίδι γεμάτο φαντασία που ακούει στο όνομα Claws of Furry, αποτελούμενο από 50 προσεκτικά και με λεπτομέρεια φτιαγμένες πίστες με δυνατότητα για multiplaying έως 4 παίκτες. Μάλιστα, αν είσαι παρατηρητικός ίσως προσέξεις κάποια από τα αστεία easter eggs που κρύβει η κάθε πίστα, ένα στοιχείο που καθιστά το όμορφο αυτό παιχνίδι ακόμα πιο ενδιαφέρον.

 

Oι Traptics, έχοντας μια ιστορία 4,5 χρόνων, και έχοντας δημιουργήσει περισσότερα από 10 βιντεοπαιχνίδια, παρουσίασαν στο GROW το Moribund, ένα Local multiplayer action παιχνίδι για 2 ως 4 παίχτες σε post-apocalyptic setting με πάνω από 80 προσχεδιασμένα επίπεδα.

 

Οι ViRA | Virtual Reality Applications μας σύστησαν το Easy Cheesy, ένα εκπληκτικό VR multiplayer παιχνίδι για δύο άτομα. Ο πρώτος παίκτης μεταμορφώνεται σε μία γέρικη και με προβλήματα όρασης γάτα και διακτινίζεται σε ένα γλυκό σπιτικό “παρέα” με το ενοχλητικό ποντίκι που αναλαμβάνει να χειριστεί ο δεύτερος παίκτης. Το σπίτι και τα έπιπλα γίνονται μια αρένα κυνηγητού με τόσο έντονη διαδραστικότητα που, φορώντας τα VR, οι πιθανότητες να βρεθείς στο πάτωμα δεν είναι λίγες.

Όλες αυτές οι παρουσίες δεν μπορούν παρά να φωτίζουν τον δρόμο της ελληνικής παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και να αποδεικνύουν πως ο κόσμος των νέων είναι γεμάτος ζωή και δημιουργικότητα. Η έκθεση GROW έφερε ακόμα πιο κοντά τους λάτρεις των video games, ανέδειξε αξιόλογες δουλειές, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μελλοντικούς developers και designers και φάνηκε να αποτελεί σταθμό για άτομα με ένταση και πάθος. Όλα δείχνουν πως το μέλλον έχει πολλά ακόμα να φέρει και σίγουρα τα αναμένουμε με προσμονή.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δήμητρα Κούστα

Αρχισυντάκτρια της στήλης Επιστήμη-Τεχνολογία, φοιτήτρια, βιβλιοφάγος, gamer, rocker καθώς και travel addict με άπειρη αγάπη περί τέχνης και τεχνολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;