Florence: Πρώτος έρωτας σε έξι πράξεις

Η μονοτονία και οι άχρωμες συνθήκες τής καθημερινότητας είναι καταστάσεις που βιώνουν οι περισσότεροι από εμάς. Πρωινό ξύπνημα, δουλειά, αυτοματοποιημένες κινήσεις και υπολογισμοί, τυπικές κουβέντες με γονείς στο τηλέφωνο, επιστροφή στο σπίτι και πάλι απ’ την αρχή. Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν παρουσιάζεται ξαφνικά στη ζωή μας εκείνο το πρόσωπο που θα δώσει άλλη πνοή στις μέρες μας και χρώμα στη ζωή μας. Το Florence μας μεταφέρει στην καθημερινότητα μιας 25χρονης κοπέλας, η οποία θα αλλάξει ριζικά όταν ερωτεύεται για πρώτη φορά. Μέχρι ποιο σημείο όμως;

Το Florence αποτελεί την πρώτη δουλειά τής αυστραλιανής εταιρίας ανάπτυξης, Mountains. Αρχικά, κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2018 για τα iOS κινητά, ενώ ένα μήνα μετά για τα Android και στις 14 Φεβρουαρίου 2020 ήρθε στο PC και το Nintendo Switch. Η Annapurna Interactive ανέλαβε την κυκλοφορία τού παιχνιδιού, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για την έκδοση των indie παιχνιδιών What Remains of Edith Finch, Gone Home και Journey. Το γεγονός ότι το παιχνίδι είχε δημιουργηθεί σε πρώτη φάση για λογισμικό κινητών, δε θα πρέπει να λαμβάνεται αρνητικά υπόψη για τους gamers που θέλουν να το απολαύσουν στο PC ή το Switch. Το Florence αποτελεί ένα μικρό διαμάντι στο χώρο των interactive visual novels βιντεοπαιχνιδιών και  δε θα πρέπει να λείπει από τη συλλογή των φαν του είδους (κι όχι μόνο). Η διάρκειά του φτάνει κατά μέσο όρο τα 40 λεπτά τής ώρας, παρόλα αυτά η αρκετά χαμηλή τιμή του είναι δελεαστική, ενώ η συνολική εμπειρία τού παιχνιδιού μοναδική.

florence
Πηγή εικόνας: in-game screenshot

Η 25χρονη Florence ζει μια καθημερινότητα αποτελούμενη από σκηνές ρουτίνας, με τις οποίες πολλοί θα ταυτιστούν. Κάθε πρωί σηκώνεται νωρίς για να ετοιμαστεί και να πάρει το λεωφορείο για τη δουλειά της. Στη διαδρομή για να περάσει η ώρα, χαζεύει στα social media και αλληλεπιδρά με τις αναρτήσεις φίλων έως ότου φτάσει στο γραφείο, στο οποίο οι αριθμοί και οι υπολογισμοί τρέχουν μπροστά στα μάτια της. Στο μεσοδιάστημα θα συνομιλήσει με τη μητέρα της στο τηλέφωνο και, όπως είναι φυσικό, θα υπάρξουν και φορές που θα φτάνουν σε διενέξεις. Μέχρι να σχολάσει, να πάρει για άλλη μια φορά τα μέσα συγκοινωνίας και να επιστρέψει στο σπίτι της, όπου θα φάει το βραδινό της για να κοιμηθεί αργότερα και να επαναληφθεί η μονότονη ζωή της την επομένη.

Έως ότου μια μέρα καθώς περπατάει αφηρημένα στο δρόμο, πιάνει το αυτί της όμορφες μελωδίες παιγμένες σε τσέλο, οι οποίες την «τραβούν» μ’ ένα μαγικό τρόπο κοντά τους. Φτάνοντας στην πηγή τής μουσικής, βλέπει ένα νεαρό άντρα, τον Krish, να έχει στήσει το τσέλο του σ’ ένα πάρκο και να παίζει. Η νεαρή Florence ερωτεύεται για πρώτη φορά στη ζωή της και το γεγονός αυτό πρόκειται να την αλλάξει ολοκληρωτικά. Κι όπως συμβαίνει συχνά πυκνά και στην πραγματική ζωή, ο παράγοντας της τύχης θα σταθεί καθοριστικός για το μέλλον της. Λίγο καιρό ύστερα απ’ το περιστατικό με τον άντρα και το τσέλο στο πάρκο, οι δρόμοι τους διασταυρώνονται ξανά. Από το σημείο αυτό ξεκινάει το πλούσιο σε εμπειρίες και συναισθήματα ταξίδι τους: απ’ τα πρώτα ραντεβού, τις εξορμήσεις και τα ταξίδια, μέχρι τα κοινά σχέδια για το μέλλον και τη συγκατοίκηση. Κι όπως οι περισσότερες δυστυχώς σχέσεις, τα πράγματα δε θα κυλήσουν εσαεί ρόδινα: διαμάχες για απλά ακόμα πράγματα, καθημερινή φθορά και τέλος, ο χωρισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

florence
Πηγή εικόνας: in-game screenshot

Το παιχνίδι με απλά λόγια μιλάει για τον έρωτα και τη ζωή. Για την άχρωμη καθημερινότητα και τη ρουτίνα τού μέσου ανθρώπου και πώς αυτές μπορούν να αποκτήσουν μια εντελώς διαφορετική διάσταση, όταν μπαίνει στη ζωή μας το πρόσωπο εκείνο που θα μας βοηθήσει να βρούμε το νόημα στα απλά πράγματα. Όμως, η ζωή δεν έρχεται με ένα τόσο απλό manual, γι’ αυτό θα πρέπει να μάθουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και να αποδεχόμαστε κάθε τι αρνητικό που προκύπτει ακόμα και μέσα στην «ιδανική» σχέση. Να βρούμε τον εαυτό μας και να προχωρήσουμε παρακάτω. Παίζοντας το μικρό αυτό διαμάντι, τη μια στιγμή μπορεί να αισθανθείς να κατακλύζεσαι κι εσύ από αισθήματα έρωτα και πληρότητας, ενώ την άλλη να νιώθεις πως σου ρίχνουν γροθιά στο στομάχι, με το δίχτυ προστασίας που είχε υφανθεί να σχίζεται. Το Florence με τη φαινομενική απλότητά του αλλά τελικά τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του καταφέρνει να μας χαρίσει έναν πλούτο συγκινήσεων και συναισθημάτων, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ταυτιζόμαστε με την πρωταγωνίστρια.

florence
Πηγή εικόνας: in-game screenshot

Το παιχνίδι αποτελείται από έξι πράξεις οι οποίες με τη σειρά τους χωρίζονται σε είκοσι κεφάλαια, ένα για κάθε σημαντικό και καθοριστικό γεγονός στη ζωή τής Florence. Μέσα στα 40 αυτά λεπτά διάρκειας του interactive αυτού visual novel, θα φανταζόταν κανείς πως το παιχνίδι δεν έχει να του προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, στην πορεία όμως θα εκπλαγεί με τη λεπτή δουλειά που έκαναν οι δημιουργοί του. Η αλληλεπίδραση του παίκτη είναι υψηλή ενώ το gameplay χαρακτηρίζεται από ποικιλία μηχανισμών, με τα mini games να αποτελούν το βασικότερο στοιχείο του. Ο βαθμός δυσκολίας τους είναι σχεδόν μηδαμινός, αφού ο στόχος τού παιχνιδιού δεν είναι αυτός.

Μπορείς να πατήσεις like ή share σε δημοσιεύσεις στα social media, να χρωματίσεις με μοτίβα και χρώματα της αρεσκείας σου ζωγραφιές τής Florence που είχε φτιάξει όταν ήταν μικρή, να συμπληρώσεις τα bubbles διαλόγων με μικρά κομμάτια παζλ, να ρυθμίσεις συχνότητες για να εμφανιστούν σωστά κάποιες θολές εικόνες και πολλά ακόμα. Πολλές από τις επιλογές που κάνεις θα τις συναντήσεις ξανά κάποια στιγμή αργότερα, χωρίς αυτές όμως να έχουν αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας ή στο τέλος τού παιχνιδιού. Κάθε λεπτό σού προσφέρει και από μία διαφορετική και ιδιαίτερα έξυπνη, όμως απλή, αλληλεπίδραση που ξετυλίγει την αφήγηση της ιστορίας με έναν τρόπο μοναδικό. Τα mini games είναι διαμορφωμένα με τέτοιον τρόπο και τοποθετημένα σε τέτοια σειρά, που συνάδουν με το συναίσθημα που θέλει το παιχνίδι να σου μεταδώσει κάθε φορά.

florence
Πηγή εικόνας: in-game screenshot

Ο κεντρικός σχεδιαστής τού παιχνιδού, Ken Wong, εμπνεύστηκε από την περασμένη του δουλειά στο puzzle game, Monument Valley, για να μας χαρίσει ένα ιδιαίτερα πανέμορφο, εικαστικό αποτέλεσμα. Η παλέτα των χρωμάτων που έχει χρησιμοποιηθεί, ποικίλει ανάλογα τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε φορά η Florence. Έτσι, παρατηρούμε πως στα πρώτα κεφάλαια του παιχνιδιού επικρατούν πιο ψυχρά και ουδέτερα στο μάτι χρώματα, ενώ όταν γνωρίζει τον Krish, αυτά δίνουν τη θέση τους σε πιο έντονα και θερμά, όπως άλλωστε χρωματίζεται αντίστοιχα και η ζωή της. Μάλιστα, το κίτρινο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γνωριμία των δύο χαρακτήρων και θα το συναντήσουμε αρκετά συχνά, όταν τα πράγματα κυλούν ομαλά μεταξύ τους.

Στο κομμάτι τής ιστορίας όπου η ρουτίνα και οι καυγάδες γίνονται βασικό κομμάτι τής αρχικά ιδανικής αυτής σχέσης, η φύση των χρωμάτων μεταβάλλεται ξανά. Το αποκορύφωμα αυτής της χρωματικής/συναισθηματικής διακύμανσης, είναι όταν επικρατούν οι αποχρώσεις τού γκρι κατά την περίοδο της ψυχολογικής κατάρρευσης της πρωταγωνίστριας, τη στιγμή που όλα πια έχουν λήξει μεταξύ τους. Η επιλογή των χρωμάτων και ο τρόπος που δένουν μεταξύ τους είναι μοναδικά και μας «μιλάνε» στην καρδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το Florence είναι ένα παιχνίδι πολύχρωμο, κι αλλιώς δε θα μπορούσε να είναι, αφού ο έρωτας και εν γένει η ζωή εκφράζονται μέσα μας με ποικίλους συνδυασμούς χρωμάτων.

florence-review
Πηγή εικόνας: in-game screenshot

Για άλλη μια φορά, ένα indie game καταφέρνει να μας συμπαρασύρει στον κυκλώνα των συναισθημάτων μέσω της μουσικής. Τα εύσημα απονέμονται στον 28χρονο Αγγλο-Αυστραλό συνθέτη Kevin Penkin, ο οποίος συνθέτει soundtracks για video games και anime. Όμορφες νότες ξεπηδούν από το πιάνο και το τσέλο, άλλοτε εύθυμες, άλλοτε στενάχωρες κι άλλοτε σκληρές. Κι εδώ, η μουσική συνάδει με το στάδιο της ιστορίας που βρισκόμαστε κάθε φορά και μας μεταφέρει ανάλογα συναισθήματα. Η θύμηση των παιδικών χρόνων τής Florence αποτυπώνεται σε νότες που μας προκαλούν νοσταλγία, ενώ οι ευχάριστες, γεμάτες έρωτα κι ενθουσιασμό στιγμές τού ζευγαριού χρωματίζονται σε νότες που «ξεπηδούν» χαρούμενα και ξέγνοιαστα απ’ τα ηχεία, γεμίζοντάς μας με αισθήματα πληρότητας κι ευτυχίας. Τη στιγμή που η Florence βρίσκεται στο στάδιο της αποδοχής, η αργή και μελαγχολική μουσική που ακούγεται, μοιάζει σαν να συμπαραστέκεται στην πρωταγωνίστρια και να σηκώνει από κοινού το βαρύ αυτό φορτίο.

Ένα στοιχείο που προσδίδει έναν πολύ πρωτότυπο χαρακτήρα στη μουσική επένδυση και προσωπικά με εξέπληξε, είναι η διαδραστική φύση της με τα mini games. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι όταν αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια των διαφωνιών τής Florence με τον Krish. Καθώς ολοκληρώνουμε το mini puzzle των διαλόγων, έρχονται να προστεθούν στην ήδη υπάρχουσα, μίνιμαλ μουσική, νότες από πιάνο ή τσέλο. Ο ήχος τού πρώτου αποτυπώνει τη φωνή τής κοπέλας, ενώ ο ήχος τού δεύτερου τη φωνή τού άντρα, η σύλληψη της ιδέας τού οποίου είναι αρκετά εύστοχη. Οι έντονες στιγμές αυτές του ζευγαριού φτάνουν στο απόγειό τους, τη στιγμή που τα δύο puzzle συμπληρώνονται ταυτοχρόνως. Σε αυτήν την περίπτωση ακούγονται τα δύο όργανα να παίζουν παράλληλα, σαν δύο φωνές να προσπαθούν να κυριαρχήσουν σε έναν καυγά έναντι της άλλης. Είναι αξιοθαύμαστο, το πώς μια τέτοια πρωτότυπη λεπτομέρεια πάει ένα βήμα παραπέρα τη συναισθηματική εμπειρία μας.

florence-review
Πηγή εικόνας: in-game screenshot

Παρά την πολύ σύντομη διάρκειά του, το Florence καταφέρνει να μας κάνει ενεργούς συμπορευτές τού ταξιδιού μιας νεαρής κοπέλας που ερωτεύεται για πρώτη φορά και βλέπει τη ζωή της να αλλάζει έντονα. Το ταλέντο και η αγάπη για τη δημιουργία τού παιχνιδιού οδήγησαν σε ένα πανέμορφο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα, αποτελώντας για μια ακόμα φορά την απόδειξη ότι τα video games είναι μια σπουδαία μορφή τέχνης.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Γοργορίνη

Ζω μέσα στο μαγευτικό κόσμο των βιβλίων και των video games, γοητευμένη από τις ιστορίες που μου διηγούνται. Ακροβατώ ανάμεσα στα συναισθήματα με τη μουσική. Αποτυπώνω στο χαρτί ή το φακό ό,τι αγγίζει την καρδιά μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;