Do not feed the monkeys: Ένα παιχνίδι κατασκοπείας για την ανθρώπινη ρηχότητα και τη διαφθορά

Do not feed the monkeys
πηγή εικόνας: Steam

Όπως και στα προηγούμενα άρθρα μου, έτσι και σε αυτό θα προτείνω κάτι ιδιαίτερο. Mακριά από τα τετριμμένα και με πολύ νόημα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτότυπα παιχνίδια που υπάρχουν πάντα στον υπολογιστή μου λοιπόν, και που δε βαριέμαι ποτέ να παίζω είναι το Do not feed the monkeys. Αυτό το άρθρο το αφιερώνω σε αυτό το πολύ αγαπημένο παιχνίδι. Για μένα βρίσκεται στην κορυφή των καλύτερων.

Σχετικά με το Do not feed the monkeys

Το Do not feed the monkeys είναι ένα παιχνίδι προσομοίωσης, κατασκοπείας, επιλογών και στρατηγικής. Δημιουργήθηκε το 2018 από την ισπανική εταιρία Fictiorama Studios. Βγήκε στην αγορά από την αγαπημένη ρωσική εταιρία  Alawar Premium η οποία έχει στο ενεργητικό της εξαιρετικά βιντεοπαιχνίδια όπως το Beholder για το οποίο είχα γράψει στο παρελθόν. Το Do not feed the monkeys κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το προαναφερόμενο βιντεοπαιχνίδι καθώς έχει πολλά στοιχεία μιας δυστοπικής κοινωνίας. Η διαφορά εδώ είναι ότι σε αντίθεση με το Beholder, η κοινωνία μοιάζει πολύ περισσότερο στη δική μας. Αυτή της Δύσης του 21ου αιώνα.

Παίζεις έναν άσημο, απλό, μεροκαματιάρη πολίτη ο οποίος προσλαμβάνεται ως κατάσκοπος από μια μυστική οργάνωση. Η τελευταία έχει τοποθετήσει κάμερες σε διάφορα μέρη και σπίτια έτσι ώστε να παρακολουθεί τα πάντα. Ο λόγος ύπαρξης αυτής της οργάνωσης είναι άγνωστος. Τα άτομα που παρακολουθούνται χαρακτηρίζονται από την οργάνωση ως <<μαιμούδες>> – πειραματόζωα που δεν γνωρίζουν ότι η ιδιωτικότητά τους είναι ανύπαρκτη. Αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλάβουν ότι τα παρακολουθείς. Εξ’ού και ο τίτλος Do not feed the monkeys. Αυτό που πρέπει να κάνεις ως παίκτης/ρια είναι να παρακολουθείς μέσω του υπολογιστή σου τις ιδιωτικές στιγμές των πειραματόζωων που αναλαμβάνεις. Πρέπει να καταγράφεις και να βρίσκεις τις πληροφορίες που σου ζητούνται σχετικά με αυτά έτσι ώστε να βγάζεις χρήματα.

Τα λεφτά που θα σου δίνονται όμως, δεν θα είναι ποτέ αρκετά. Θα πρέπει παράλληλα να δουλεύεις και εκτός σπιτιού έτσι ώστε να βγάζεις τα προς το ζην. Να τρως καλά και να κοιμάσαι για να μπορέσεις να επιβιώσεις. Πρέπει επίσης να οργανώνεις το χρόνο σου έτσι ώστε να μπορείς να δουλεύεις. Και φυσικά να μη χάνεις συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες οι <<μαιμούδες>> με τα λόγια τους δίνουν σημαντικές πληροφορίες που δεν πρέπει να χάσεις. Έχεις επίσης την προσωπική επιλογή σε περιπτώσεις που κάποια πειραματόζωα βρίσκονται σε κίνδυνο, χρειάζονται στήριξη ή βοήθεια να τα σώσεις, να αδιαφορήσεις ή να τα καταστρέψεις. Στο χέρι σου είναι αν θα αποφασίσεις να είσαι ο <<ήρωας>> της ημέρας.

Πηγή: gamingtrend.com

Gameplay

Το gameplay του Do not feed the monkeys είναι αρκετά απλό. Το gamepad είναι τόσο αχρείαστο που δεν υπάρχει καν η επιλογή να παίξεις με αυτό. Ο πρωταγωνιστής μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα της φτωχικής πολυκατοικίας μιας ιδιαίτερα στριμμένης ιδιοκτήτριας. Στον υπολογιστή σου με τον οποίο θα δουλεύεις για την οργάνωση, εγκαθιστάς αρχικά ένα πρόγραμμα. Μέσω αυτού, αγοράζεις <<κλουβιά>>, δηλαδή συστήματα παρακολούθησης. Το καθένα από αυτά σου εμφανίζει διαφορετικούς χώρους και <<μαϊμούδες>>. Κάθε φορά που μια <<μαϊμού>> πάει να μιλήσει, το κόκκινο κουμπάκι του <<κλουβιού>> σε ειδοποιεί αναβοσβήνοντας και κάνοντας ήχο. Τα λόγια της <<μαϊμούς>> εμφανίζονται γραπτά δίπλα της. Τα γράμματα που έχουν κίτρινο χρώμα πρέπει να τα πατάς και να καταγράφονται στο σημειωματάριό σου. Μπορείς επίσης να παίρνεις σημειώσεις και από την εφημερίδα που υπάρχει στο γραφείο σου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την καταγραφή στο σημειωματάριο, σερφάρεις στο διαδίκτυο αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες. Χρησιμοποιείς ως λέξεις – κλειδιά τις σημειώσεις σου. Στέλνεις μέσω mail τις πληροφορίες που σου ζητήθηκαν από την οργάνωση και μετά είναι στο χέρι σου αν θα σώσεις/ βοηθήσεις τα πειραματόζωα που έχουν ανάγκη. Πάντα προσέχοντας μην αποκαλυφθείς. Οι προθεσμίες παράδοσης των πληροφοριών είναι οριοθετημένες.

Πηγή: youtube.com

Κάποιες φορές, ο ταχυδρόμος κάνει το λάθος και χτυπάει την πόρτα δίνοντάς σου δέματα τα οποία δεν σου ανήκουν. Έχεις την επιλογή να το εκμεταλλευτείς ή να μην το εκμεταλλευτείς κάνοντας μια καλή πράξη. Πέρα από την κατασκοπεία, θα πρέπει σε καθημερινή βάση να αφιερώνεις χρόνο συμμετέχοντας σε μικροδουλειές εκτός σπιτιού για να βγάζεις παραπάνω λεφτά. Θα πρέπει επίσης να κοιμάσαι σωστά και να τρως καλά και υγιεινά έτσι ώστε να μην πεθάνεις από την πείνα. Πρέπει επίσης, να πληρώνεις το νοίκι εγκαίρως για να μην καλέσει η ιδιοκτήτρια την αστυνομία και ανακαλύψει την κρυφή σου επαγγελματική ζωή.

Τα κοινωνικά μηνύματα στο Do not feed the monkeys

Κάθε φορά που παίζεις ένα νέο γύρο στο Do not feed the monkeys, τα <<κλουβιά>> και τα πειραματόζωα αλλάζουν τυχαία. Κάθε πειραματόζωο έχει τη δική του ιστορία. Κάθε ιστορία θίγει σημαντικά κοινωνικά προβλήματα του σήμερα και την κοινωνική παθογένεια στην οποία αυτά ευνοούνται. Θα φέρω ως παράδειγμα δυο από αυτά αφήνοντας να ανακαλύψετε εσείς τα υπόλοιπα καθώς θα παίζετε το παιχνίδι.

Μια από τις λεγόμενες <<μαϊμούδες>> είναι ένας αλλοδαπός ηλικιωμένος με ένα πολύ εγκληματικό παρελθόν και ρατσιστικές, φασιστικές απόψεις. Παρόλες τις πράξεις του, ζει ήρεμα και γαλήνια, ατιμώρητος στο διαμέρισμά του με τις ανέσεις του. Δέχεται καθημερινά επισκέψεις από μια ψυχολόγο. Όποτε μιλάει σε αυτή (ή και μόνος του), ισχυρίζεται ότι είναι ένας καλοκάγαθος γέρος άνθρωπος που φροντίζει τις γάτες. Ο τρόπος που παρουσιάζεται είναι σαρκαστικός. Δείχνει το πως βλέπει ή θέλει να βλέπει και να παρουσιάζει τον εαυτό του κάποιος που προκαλεί με τις πράξεις και τις απόψεις του κακό στους άλλους και στην κοινωνία συνολικότερα. Δεν είναι και λίγοι οι άνθρωποι που παρά τις αποτρόπαιες πράξεις τους εγκωμιάζονται και γίνονται αντικείμενα θαυμασμού από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ο χαρακτήρας αυτός είναι εμπνευσμένος από τον Χίτλερ. Όμως εκπροσωπεί γενικότερα τον τύπο του κακού ανθρώπου που χαίρει μεγάλης εκτίμησης από το πλήθος.

Σε ένα άλλο <<κλουβί>>, είναι ένας μεγάλος σε ηλικία τραπεζίτης ο οποίος ζει κάτω από τη σκιά του μυστικού του εαυτού. Τα βράδια του αρέσει να ντύνεται και να νιώθει σα γυναίκα. Ονειρεύεται να παρατήσει για πάντα το βαρετό τωρινό του επάγγελμα και να γίνει μια μεγάλη drag queen. Τα πράγματα πάνε πολύ στραβά όταν ένας άγνωστος αρχίζει να τον απειλεί τηλεφωνικώς ότι θα διαρρεύσει τις προσωπικές του στιγμές. Σε έναν κόσμο όπου οι <<θηλυπρεπείς>> άντρες και τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζονται ως ανώμαλοι/ προβληματικοί και απομονώνονται, τέτοιες απειλές έχουν τη δύναμη να οδηγήσουν ακόμα και στην αυτοκτονία. Ως παίκτης/ρια είναι στο χέρι σου να κάνεις την αλλαγή. Τουλάχιστον ατομικά.

Άλλα ζητήματα που θίγονται μέσα από τις μικρές ιστορίες των πειραματόζωων είναι το τράφικινγκ, τα ναρκωτικά, η ληστεία, η παιδεραστία, η φτώχεια, η εργασιακή εκμετάλλευση, η ψυχική ασθένεια, η επανάσταση, ο φασισμός. Είναι ένα παιχνίδι που τελειώνει πολύ γρήγορα όμως είναι τόσο διασκεδαστικό και παράλληλα έξυπνο και επιμορφωτικό που μόλις το ξεκινήσετε θα εθιστείτε. Και θα θέλετε να παίξετε ξανά και ξανά με διαφορετικές επιλογές και με διαφορετικό τέλος κάθε φορά.

Καλή σας διασκέδαση!

https://www.youtube.com/watch?v=Lo4mGTfhuDg&ab_channel=Fictiorama

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριέττα Κορφιάτη

Είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Ιστορικού - Αρχαιολογικού στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τις τέχνες, τις ξένες γλώσσες και τη λογοτεχνία. Από μικρό παιδί αποτύπωνα τις σκέψεις μου πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί και κάποιες φορές τις μοιραζόμουν με τον κόσμο. Μου αρέσει με κάθε ευκαιρία να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω νέους πολιτισμούς.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;