BioWare: Νέα Dragon Age και Mass Effect έρχονται, δύο δημιουργοί φεύγουν.

Τις τελευταίες μέρες αποκαλύφθηκε πως η BioWare ετοιμάζει τέταρτο Dragon Age, αλλά και το επόμενο Mass Effect. Στις αρχές της δεκαετίας που έκλεισε, αυτή η είδηση θα προκαλούσε ενθουσιασμό. Σήμερα όμως, είναι το λιγότερο αδιάφορη. Μιλάμε για δύο τίτλους που σίγουρα έχουν ακόμα πληθώρα φανατικών οπαδών. Αν αναλογιστούμε όμως το «άρμεγμα» στο οποίο υπόκεινται αυτά και άλλα δημοφιλή franchises, η ίδια είδηση προκαλεί θλίψη.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις μάλιστα, γίνονται στην σκιά της  αποχώρησης από την BioWare δυο πολύ σημαντικών ατόμων. Οι Casey Hudson και Mark Darrah, project director στα Mass Effect (και στο Star Wars: Knights of the Old Republic) ο πρώτος, executive producer στα Dragon Age ο δεύτερος, ανακοίνωσαν πως εγκαταλείπουν την εταιρία. Και δεν είναι οι πρώτοι. Ο David Gaider, lead writer στο πρώτο Dragon Age: Origins, είχε αποχωρήσει το 2016. Για τα επόμενα δύο χρόνια βρισκόταν στην Beamdog, εταιρία που δημιούργησε ο Trent Oster, ένας από τους αρχικούς έξι μετόχους της BioWare.

Ο δε lead writer των πρώτων δύο Mass Effect (και senior writer στο Star Wars: Knights of the Old Republic), Drew Karpyshyn, αποχώρησε οριστικά το 2018. Απών ήταν και από το τρίο Mass Effect, του οποίου το τσαπατσούλικο φινάλε μας είχε γεμίσει οργή και απογοήτευση. Μάλιστα το 2012 που κυκλοφόρησε το Mass Effect 3, οι Ray Muzyka και Greg Zeschuk, δύο από τους τρείς βασικούς ιδρυτές της BioWare, κοινοποιούν την απόφασή τους να αποσυρθούν γενικά από την βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεννιέται εύλογα το ερώτημα: Ποιος τελικά έμεινε στην BioWare; Όποιοι και να μείνανε, είτε από έλλειψη συντονισμού, ηγεσίας ή ταλέντου, δεν φαίνονται ικανοί να παράγουν ποιοτική ψυχαγωγία πια. Οι αλλαγές που συντελούνταν στο έμψυχο δυναμικό της εταιρίας δεν μεταφράστηκαν επιτυχώς σε νέες ιδέες.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ο Drew Karpyshyn αντί να συνεχίσει να γράφει στα Mass Effect, βρέθηκε κάποια στιγμή στο Anthem. Τα αποτελέσματα στο δε Mass Effect 3 ήταν προφανή. Το Anthem αποτελεί μνημείο παρακμής για την εταιρία. Άλλαξε τόσες φορές κατεύθυνση κατά την δημιουργία του που μάλλον κανείς δεν καταλάβαινε τι έφτιαχνε. Τελικά πήραμε στα χέρια μας ένα αδιάφορο και άγευστο προϊόν. Η ταμπέλα “BioWare” που έφερε, μόνο κακό έκανε στην εταιρία. Το μόνο παιχνίδι που κατάφερε να βγάλει χωρίς να είναι συνέχεις κάποιου άλλου, ήταν ακόμα χειρότερο από τα μέτρια sequels.

Όσο και να θέλουμε να στηρίξουμε τους νεότερους δημιουργούς, φαίνεται ακατόρθωτο να λειτουργήσουν στο άδειο κέλυφος ιστορικών εταιριών. Πόσο μάλλον όταν μάλλον καθοδηγούνται από άσχετους χαρτογιακάδες του εκάστοτε ομίλου, αντί από έμπειρους δημιουργούς, οι οποίοι εγκαταλείπουν το πλοίο όπως-όπως. Τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά σε εταιρίες όπως η Obsidian και η IneXile που έχουν στηθεί από βετεράνους της Black Isle Studios και της Interplay. Μπορεί να μην έχουν πια το δικαίωμα να παράγουν παιχνίδια με τις ταμπέλες «Fallout» ή «Baldur’s Gate», αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε στο να βγάλουν νέα διαμάντια (Βλέπε: Pillars of Eternity 1 & 2, Outer Worlds, Wasteland 2 & 3).

Δυστυχώς η Beamdog που αντίστοιχα δημιουργήθηκε από άτομα γαλουχημένα στην BioWare, μέχρι τώρα ασχολείται αποκλειστικά με επανεκδόσεις. Φήμες που την ήθελαν να παράγει τρίτο Baldur’s Gate τελικά δεν αλήθευαν, καθώς το παιχνίδι σύντομα θα κυκλοφορήσει από την Larian (Divinity: Original Sin).

Μένει να δούμε τι ετοιμάζουν στην νεοσύστατη Archetype Entertainment. Και αυτή στημένη από ανθρώπους που ήταν χρόνια στην BioWare, υποδέχτηκε πρόσφατα και τον Drew Karpyshyn. Οι προσδοκίες μας σε αυτή την περίπτωση είναι υψηλές. Την εταιρία απορρόφησε η Wizards of the Coast με σκοπό δημιουργήσει νέα παιχνίδια πέρα από τους κόσμους των Dungeons & Dragons και Magic: The Gathering. Όντας θυγατρική της Hasbro, έχει τουλάχιστον αρκετά βαθιές τσέπες χρειάζεται για να στηρίξει οποιοδήποτε δημιουργικό όραμα. Ας ελπίζουμε ότι το χρήμα δεν θα καταπιέσει την πνευματική δημιουργία και ότι όντως υπάρχουν κάποιες καλές ιδέες στα σκαριά τους.

 

 

 

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κώστας Γιαννέλης

Γράφω για αυτά που μου αρέσουν (ή και όχι) και ελπίζω να σου αρέσουν αυτά που γράφω. Για της pop κουλτούρας το χασομέρι, που πάει τον νου σε άλλα μέρη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;