Απεβίωσε ο ιδρυτής της Namco, Masaya Nakamura

Ένας από τους πρωτοπόρους στην Ιαπωνική βιομηχανία video games έφυγε από κοντά μας πρόσφατα. O Masaya Nakamura, ιδρυτής της Namco.

Το 1955 ο Masaya Nakamura ίδρυσε την Nakamura Manufacturing, μια εταιρία με επίκεντρο την διασκέδαση. Η εταιρία αυτή μετατράπηκε στην Nakamura Amusement Machine Manucturing Company, γνωστή ως Namco. H εταιρία συγχωνεύθηκε με την Bandai το 2005, σχηματίζοντας την Bandai – Namco.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ταράτσες των εμπορικών καταστημάτων στην Ιαπωνία ήταν γεμάτες από παιχνίδια, κυρίως αναλογικά, της Namco. Πριν την άνοδο του video gaming στην Ιαπωνία, η διασκέδαση τους ήταν τα θεματικά πάρκα. Και η Namco κυριάρχησε σε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκτόξευση της στον τομέα των Video Games ήρθε πολύ νωρίς, από τα τέλη του 1970, στις αρχές του 1980. Τότε η Νamco προχώρησε στην έκδοση επιτυχιών όπως το Galaxian, το Galaga, το Pole Position και το Xevious. Σε αυτό βοήθησε και η εξαγορά της Atari Japan από τον Nolan Bushnell για $500.000. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα $80.000 που πρόσφερε η Sega. Μαζί με την εξαγορά αυτή, η Namco απέκτησε και όλα τα πνευματικά δικαιώματα των games που εκδίδονταν στην Ιαπωνία από την Atari για 10 χρόνια. Παρόλα αυτά, το Pacman ήταν αυτό, που όχι μόνο έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της Namco, αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά video games στην ιστορία της Ιαπωνικής video gaming σκηνής. Κατέκτησε και διατηρεί το ρεκόρ Guinness για το πιο κερδοφόρο coin op arcade όλων των εποχών. Και δικαίως, μιας και από την κυκλοφορία του, στις 22 Μαΐου 1980, μέχρι σήμερα, το Pacman ή Puckman στην Ιαπωνία, είναι συνώνυμο των μεγάλων arcade μηχανών.

H Namco σήμερα

Τα τελευταία χρόνια η Namco παρήγαγε και επιμελήθηκε την έκδοση για πολλούς κορυφαίους τίτλους από game σειρές όπως το Tekken, το Ace Combat, το Ridge Racer και το Soul Calibur.

O Nakamura πέρα από την Namco

O Nakamura, εκτός από σημαντικός παράγοντας της βιομηχανίας του video gaming, ήταν και βραβευμένος πολίτης της Ιαπωνίας. Βραβεύτηκε με το μετάλλιο του Τάγματος του Ανατέλλοντος Ηλίου το 2007 από την Ιαπωνική Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το επίσημο site της Namco – Bandai, ο Nakamura απεβίωσε στις 22 Ιανουαρίου. Η γνωστοποίηση όμως του θανάτου του έγινε χθες.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδρέας Αμανατίδης

Αν έπρεπε να χωρέσω τον εαυτό μου σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Αστρονομία, Σειρές και Gaming. Μετά μουσικής βεβαίως.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;