Alien: Τα 10 καλύτερα games του franchise

Πρόσφατα βγήκε στους κινηματογράφους το Alien: Covenant, μια φρέσκια ματιά στον τρομακτικό κόσμο που δημιούργησε ο Ridley Scott. Είτε άρεσε, είτε όχι, θα είναι μια από τις πιο συζητημένες ταινίες του 2017. Το Alien αποτελεί από τα καλύτερα παραδείγματα ταινιών τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. Και όπως είναι φυσικό υπήρξαν πολλά games βασισμένα στο franchise αυτό. Ποια από αυτά όμως ήταν άξια της κληρονομιάς του Alien; Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά. Τιμητική αναφορά θα πρέπει να κάνουμε, πριν ξεκινήσουμε, στο Alien για το Atari 2600, το οποίο ήταν κλώνος του Pacman.

10. Alien Resurrection

To Alien Resurrection θεωρείται, από τους περισσότερους, η χειρότερη ταινία της σειράς. Η αλήθεια είναι ότι η ταινία είναι ένα χάλι αλλά έχει ενδιαφέροντα στοιχεία. Το game όμως, το οποίο φέρει το όνομα της ταινίας, δεν έχει καμία ομοιότητα με την ταινία. Οι δημιουργοί δεν μπήκαν στον κόπο να αναπαράγουν την ταινία σε game. Αντ’ αυτού έφτιαξαν ένα horror fps, το οποίο μάλιστα ήταν από τα πρώτα games στο Playstation που έκαναν χρήση των analog sticks στο νέο τότε χειριστήριο της Sony.

9. Alien Trilogy

Το Alien υπήρξε ένα από τα πιο καθοριστικά franchise από την πρώτη κυκλοφορία της ταινίας το 1979. Από τότε και μετά, και με την άνθιση των video games στην δεκαετία του 1980, πολλά ήταν αυτά τα games, τα οποία είχαν επιρροές από το Alien. Ακόμη και το DOOM, ένα από τα πιο διάσημα games όλων των εποχών, είχε σαφείς επιρροές. Τι γίνεται όμως όταν το Alien παίρνει στοιχεία του DOOM και τα κυκλοφορεί σε game; Το Alien Trilogy. Σε αυτό το run n gun από την δεκαετία του 90, τα στοιχεία του DOOM είναι τόσα πολλά που κάποιος θα μπορούσε να πει ότι οι δημιουργοί απλώς πήραν τον κώδικα του DOOM και έντυσαν με άλλα skins τους χαρακτήρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

8. Alien 3

Η δεκαετία του 90 είναι γεμάτη από κακές μεταφορές ταινιών σε video games. Το Alien 3 όμως, κατάφερε να δώσει κάτι πολύ καλό. Κυκλοφόρησε στο SNES και στο Sega Genesis, και πραγματικά έδινε μια διαφορετική γεύση από τα games της σειράς εκείνης της εποχής. Τα Aliens αποτελούσαν μια μυστήρια απειλή, σε αντίθεση με την πολυσύχναστη εμφάνιση τους σε άλλα games.

7. Alien 3: The Gun

Ακόμη ένα game βασισμένο στο Alien 3, το Alien 3: The Gun είναι ένα Arcade Shooter από την Sega. Σε αυτό έπαιζες με ένα πιστόλι, με το οποίο πυροβολούσες στην οθόνη. Αρκετά δύσκολο, συνήθως σου τελείωναν τα κέρματα ή αν ήσουν αρκετά καλός, έφτανες στο τέλος. Μπορούσες να παίξεις και με ένα φίλο σου μαζί. Ένα καλό παράδειγμα παρόμοιου game είναι το Area 51 που είχε κυκλοφορήσει στο Playstation.

6. Aliens

Όπως το Alien Trilogy και το DOOM μοιάζουν, έτσι και το Aliens έμοιαζε με το Contra, μιας και η Konami δεν φάνηκε να βάζει πολύ κόπο για τον συγκεκριμένο τίτλο. Άλλο ένα arcade, το οποίο είναι side-scrolling το οποίο όπως είπαμε μοιάζει αρκετά με το Contra!. Σε αυτό ακολουθείτε τις περιπέτειες της Ripley, με αρκετή αξιοπιστία. Υπάρχει και η μάχη με την Alien Queen, στην οποία χρησιμοποιείτε και το κλαρκ που υπάρχει και στην ταινία. Το Alien Trilogy δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, καθώς η Konami είχε βγάλει πολύ καλύτερα games την εποχή εκείνη. Όμως, για τους λάτρεις του Contra και των Aliens, είναι μια καλή εμπειρία.

5. Alien vs Predator

Στην μέση της λίστας έρχεται και το πρώτο διαμάντι. Το Alien vs Predator, είναι και το τελευταίο Arcade game της λίστας, ένα game της Capcom. Μην το μπερδεύετε με τον άλλο AVP game που θα δούμε στην συνέχεια! Παίρνεις τον ρόλο ενός Predator, και μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, προσπαθείς να εξοντώσεις τα Aliens. Μπορεί ως πρώτη ύλη να έχει το Alien vs Predator, το οποίο σαν ποιότητα ταινίας να ήταν από τις χειρότερες, δεν απογοητεύει όμως σαν game. Στα πλαίσια πάντα των Arcade games, και της χρονολογίας που βγήκε.

4. Alien vs Pinball

Εντάξει, σίγουρα όχι ένα game που όλοι θα περίμεναν να είναι τόσο ψηλά, αλλά το Alien vs Pinball είναι ένα πολύ επιτυχημένο reskin του Zen Pinball 2. Μέσα σε μια συλλογή με DLC, από Marvel μέχρι Star Wars, μπορεί κανείς να βρει και το Alien. Με αφορμή την κυκλοφορία του Alien Isolation, κυκλοφόρησε την Alien Day. Πάρτε το και ως μια έξτρα μέθοδο προώθησης του game. Το Pinball table έχει 3 διαφορετικά skins, από το Aliens, το Alien vs Predator και φυσικά το Alien Isolation. τα τρία διαφορετικά tables έχουν διαφορετικούς κανόνες, με το Isolation να μας παρουσιάζει ένα από τα λίγα (ίσως το πρώτο;) stealth pinball game.

3. Aliens vs Predator Classic 2000

Εξ αρχής είχε ονομαστεί σκέτο Aliens vs Predator. Το Aliens vs Predator Classic 2000 είναι ένα game της Rebellion, εταιρία των Sniper Elite. Ένα first person shooter στο στυλ του Half Life, είχες τρεις επιλογές χαρακτήρων. Alien, Predator και ανθρώπου. Ο κάθε χαρακτήρας είχε δικό του στυλ παιχνιδιού, με το Alien να έχει τον πιο παράξενο, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρον, ειδικά στο multiplayer.

2. Aliens Infestation

To Aliens Infestation είναι ένα game που άργησε να αναγνωριστεί ως ένα καλό game. Ίσως γιατί κυκλοφόρησε για τις φορητές κονσόλες της Nintendo, DS και 3DS. Ένα game της κατηγορίας των Metroid και Castlevania, δημιουργήθηκε από την WayForward που έφτιαξε και το Shantae. Στο game, ξεκινάς με μια ομάδα 4 στρατιωτών, οι οποίοι είναι αναλώσιμοι. Αν σκοτωθούν δεν ξαναζωντανεύουν, και αντικαθιστώνται από άλλους. Αυτό έκανε τους παίκτες να υπολογίζουν τα Aliens ως σοβαρή απειλή. Γιατί άπαξ και έφτιαχνες μια καλή ομάδα, θα ήταν κρίμα να πάθει κάτι 🙂

1. Alien Isolation

Δεν νομίζω ότι έχει κανείς αμφιβολία ότι το Alien Isolation δεν είναι το κορυφαίο Alien game. Και αυτό ισχύει για πολλούς λόγους. Αρχικά, σαν σχεδιασμός, είναι ένα έργο τέχνης. Τα σκηνικά, το περιβάλλον, η αίσθηση που παίρνει ένας παίχτης από το Alien Isolation είναι τόσο κοντά στα κινηματογραφικά αισθήματα. Αναπαράγεται πιστά η ατμόσφαιρα της ταινίας κατά πολύ. Από την άλλη, η αίσθηση του τρόμου, της αγωνίας και του κινδύνου είναι μεγάλος. Τα Aliens δεν είναι εκεί μπροστά σου κατά δεκάδες, όπως στα άλλα games. Είναι μια μυστήρια και σκοτεινή απειλή που έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Είναι ένα και μοναδικό. Τεράστιο, απειλητικό. Δεν υπάρχουν τρόποι να προστατευτείς. Δεν έχει όπλα, βόμβες, εξοπλισμό. Προσπαθείς να περάσεις κρυφά και να προστατευτείς με ό,τι υπάρχει γύρω σου. Όπως είπαμε και αρχικά, είναι ότι πιο κοντά μπορεί να έχει κάποιος στην ταινία. Η κυκλοφορία του σε VR game θα ήταν ένα πραγματικό διαμάντι. Αν γίνει ποτέ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδρέας Αμανατίδης

Αν έπρεπε να χωρέσω τον εαυτό μου σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Αστρονομία, Σειρές και Gaming. Μετά μουσικής βεβαίως.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;