Sayonara Wild Hearts | Ο Ρυθμός του Neon

Μια πολύ ευχάριστη indie έκπληξη από το 2019 που αξίζει την προσοχή μας είναι το Sayonara Wild Hearts. Ένα οπτικοακουστικό πυροτέχνημα τριών ωρών που καθηλώνει, και δικαίως απέσπασε άριστες βαθμολογίες. Οι δημιουργοί του το περιγράφουν ως «pop album videogame» αλλά ίσως αυτή η περιγραφή να το αδικεί.

Αν και είναι ένα παιχνίδι προσβάσιμο, για κάθε ηλικία και φύλλο, η εκλεπτυσμένη αισθητική του είναι ανώτερη αυτής που περιβάλλει τις εφήμερες mainstream pop μουσικές ανά τα χρόνια. Το soundtrack του Sayonara Wild Hearts, που παίζει καίριο ρόλο στο παιχνίδι είναι εξαιρετικό δείγμα εναλλακτικής electro-pop και θυμίζει έντονα σπουδαία συγκροτήματα όπως οι Τhe Knife. Γραμμένο από τους Daniel Olsén and Jonathan Eng, η μουσική αυτή θα σας καθοδηγήσει στο σουρεαλιστικό σας ταξίδι, με τα φωνητικά της Linnea Olsson να ξεχωρίζουν.

Η διαδρομή ξεκινά «όχι πολύ παλιά, σε μία μικρή πόλη σαν την δική σας» όπου «μιας ευτυχισμένης νεαρής γυναίκας η καρδιά, έσπασε τόσο απότομα που αντιλάλησε σε όλο τον χωροχρόνο». Με αυτές τις γραμμές ανοίγει το Sayonara Wild Hearts και αμέσως φέρνει τα πάνω κάτω στην πραγματικότητα της παραπάνω κοπέλας, μεταμορφώνοντας την σε μία υπερβατική φιγούρα εμπνευσμένη από τα teddy girls των 50’s. Από το δωμάτιό της και το skateboard της, σύντομα βρίσκεται σε μία άλλη διάσταση, καβάλα σε μια μηχανή αντίστοιχης εποχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Sayonara Wild Hearts

Σε αυτή την πραγματικότητα, οι κάρτες ταρώ έχουν αποκτήσει ζωή και οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται σε αναταραχή. Την πρωτοκαθεδρία της “Πάπισσας”, του “Ιεροφάντη” και της “Αυτοκράτειρας” έρχεται να αμφισβητήσει ο “Θάνατος” και οι ακόλουθοι του, στους οποίους εσύ είσαι ο “Τρελός” που θα τους αντιταχθεί. Διαδοχικά λοιπόν περνάμε από επίπεδα που μας φέρνουν αντιμέτωπους με “αφεντικά” μεταξύ άλλων εμπνευσμένα από τους “Εραστές”, τον “Ερημίτη” και τον “Διάβολο”.  Προφανώς οι κάρτες αποτελούν μια αρχική έμπνευση, για χαρακτήρες που μένουν πιστοί στο στυλ του παιχνιδιού. Καθένας μάλιστα κλείνει το μάτι και σε κλασσικά video games μιας άλλης εποχής, όπως το Space Invaders, το Out Run κ.α..

Sayonara Wild Hearts

Το Gameplay έχει βασικό γνώρισμα την αδιάκοπη ταχύτητα καθώς οι έλεγχοι σας επιτρέπουν να αλλάζετε ελαφρά, μόνο την κατεύθυνση με την οποία διατρέχετε κάθε πίστα. Σποραδικά εμφανίζονται και κάποια quicktime events όπου έγκαιρα πρέπει να πατήσετε ένα κουμπί. Θα ήταν καλή ιδέα οι δημιουργοί του παιχνιδιού να μας ενημέρωναν από πριν ποιο είναι αυτό και να υπήρχε δυνατότητα να αλλάξουμε configuration. Βασικό σας μέλημα θα είναι να αποφεύγετε εμπόδια ενώ συλλέγετε όσο περισσότερες καρδούλες μπορείτε. Το αίσθημα της μεγάλης ταχύτητας που επιτυχώς μεταφέρει το Sayonara Wild Hearts, στους παλαιότερους θα θυμίσει την εξαιρετική σειρά φουτουριστικών αγώνων «Wipeout».

Στο Sayonara Wild Hearts, εικόνα και ήχος γίνονται ένα καθώς ρυθμοί και χρώματα εναλλάσσονται σε ξέφρενους ρυθμούς. Η πρωταγωνίστριά μας τρέχει, ίπταται και οδηγά ταχύτατα στις 23 ιδιαίτερες πίστες του παιχνιδιού. Συλλέγοντας καρδιές, ανεβάζει το score με μια arcade λογική που δένει υπέροχα με τις σαφείς αναφορές στα παιχνίδια που πλημύριζαν τα «ουφάδικα» στα τέλη του 20ου αιώνα.

Sayonara Wild Hearts

Τη συνέργεια ρυθμού και εικόνας που καθοδηγεί τις κινήσεις του παίκτη έχουμε ξανασυναντήσει και σε άλλα indie games όπως τα Thumper και Audiosurf. Αυτό που κάνει το Sayonara Wild Hearts να ξεχωρίζει, είναι ότι ντύνει πανέμορφα έναν δωρικό σκελετό και ανεβάζει στο μέγιστο την απόλαυση για τα αυτιά και τα μάτια. Παράλληλα, η αφήγηση υποστηρίζει χωρίς να επεμβαίνει στη δράση. Παίζει με βασικούς συμβολισμούς και δίνει μια αλληγορία ανοιχτή σε πολλαπλές μεταφράσεις. Όχι ότι χρειάζεται να σταθεί κανείς εκεί. Το Sayonara Wild Hearts είναι μια ξέφρενη βόλτα σαν ψηφιακή ουσία που σε ανεβάζει πολύ ψηλά για όσο χρειάζεται. Ένα σφηνάκι από Νέον χρώματα που σίγουρα θα σας αφήσει την πιο γλυκιά επίγευση.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κώστας Γιαννέλης

Γράφω για αυτά που μου αρέσουν (ή και όχι) και ελπίζω να σου αρέσουν αυτά που γράφω. Για της pop κουλτούρας το χασομέρι, που πάει τον νου σε άλλα μέρη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;