6+1 αγαπημένα video games που αναπτύχθηκαν από ένα άτομο

Σε προηγούμενο άρθρο γράψαμε για το The First Tree, ένα indie game που αναπτύχθηκε από ένα μόλις άτομο αποτελώντας έναν πολύ ιδιαίτερο τίτλο. Αυτό λοιπόν, στάθηκε η αφορμή να αναζητήσουμε και να ασχοληθούμε και με άλλα παιχνίδια, για τη δημιουργία των οποίων υπεύθυνοι είναι ανεξάρτητοι developers που δούλεψαν εξ ολοκλήρου μόνοι τους. Έκπληξη αποτελεί, το ότι πολλά παγκοσμίως γνωστά και για αρκετούς αγαπημένα video games, εντάσσονται στην κατηγορία αυτή.

Είναι η απόδειξη πως το πάθος, η πίστη, η φαντασία αλλά και η σκληρή δουλειά τού «μοναχικού» developer πολλές φορές στέκονται αρκετά για να δώσει πνοή σ’ ένα καθώς πρέπει video game. Συχνά μάλιστα, η πρωτότυπη σεναριακή σύλληψη, το μοναδικό κι όχι λίγες φορές αντισυμβατικό art design, καθώς και η γεμάτη συναισθήματα μουσική επένδυση, προσδίδουν μια ιδιαίτερη υπόσταση στα παιχνίδια αυτά που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Ας δούμε παρακάτω ορισμένα από αυτά:

Roller Coaster Tycoon (1999)

Το πρώτο παιχνίδι τής σειράς Roller Coaster Tycoon υλοποιήθηκε από τον Chris Sawyer, κερδίζοντας αμέσως πολλούς θαυμαστές με το εθιστικό και πρωτότυπο για την εποχή εκείνη gameplay. Μπορείς να κατασκευάσεις από το μηδέν το δικό σου θεματικό πάρκο αναψυχής, ελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες και φυσικά κερδίζοντας χρήματα. Το πώς θα σχεδιάσεις τις πίστες των roller coaster και τη γενικότερη μορφή του πάρκου εξαρτάται αποκλειστικά από το προσωπικό σου γούστο και την αισθητική σου. To βασικό παιχνίδι διαθέτει 21 διαφορετικά σενάρια για να παίξει κανείς, ενώ τα δύο expansion packs που κυκλοφόρησαν λίγο αργότερα προσφέρουν άλλα 60. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, πως μπορεί να επενδύσει δεκάδες ώρες στο παιχνίδι (και να τις χαρεί και με το παραπάνω). Είναι ένας τίτλος με τον οποίο μπορεί να ασχοληθεί κανείς ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα αν είναι λάτρης των old school γραφικών και νοσταλγεί τις gaming εκείνες εποχές. Πλέον, κυκλοφορεί με τον τίτλο «Roller Coaster Tycoon Deluxe» και περιλαμβάνει μαζί με το βασικό παιχνίδι τα δύο expansion packs.

Δημιουργός: Chris Sawyer Productions

Εκδότης: Hasbro Interactive, Infogrames

Είδος: Construction and management simulator

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, Xbox

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 31 Μαρτίου 1999

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Thomas Was Alone (2012)

Ο Mike Bithell δημιούργησε το 2010 μέσα σε 24 ώρες την αρχική έκδοση του Thomas Was Alone, την οποία κυκλοφόρησε δωρεάν μέσω του Kongregate. Ύστερα από δύο χρόνια το παιχνίδι είχε πάρει την τελική του μορφή. Ο παίκτης ελέγχει μινιμαλιστικά σχεδιασμένα ορθογώνια διαφόρων χρωμάτων που αντιπροσωπεύουν διάφορες οντότητες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες έχουν αποκτήσει ξεχωριστές προσωπικότητες και δικά τους ονόματα καθώς έχουν ξεφύγει απ’ τον έλεγχο. Οι οντότητες, με επώνυμη αυτή του Thomas, πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο τους και να φτάσουν στην έξοδο κάθε επιπέδου τού παιχνιδιού. Σε ορισμένες φάσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο παίκτης μπορεί να ελέγχει παραπάνω από μία οντότητα, συνδυάζοντας τις διαφορετικές ικανοτήτες που έχει η κάθε μία προκειμένου να λύσει τα παζλ. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία, οι σκέψεις των σχημάτων αποτυπώνονται μέσω της αφήγησης, την οποία έχει αναλάβει ο Danny Wallace. Το παιχνίδι πραγματεύεται σημαντικά θέματα, όπως το αίσθημα της μοναξιάς και το προνόμιο της ελευθερίας, προσφέροντας στον παίκτη τροφή για σκέψη αλλά και μια μοναδική εμπειρία παιχνιδιού.

Δημιουργός: Mike Bithell

Εκδότης: Mike Bithell, Curve Digital, Bossa Studios

Είδος: 2D Puzzle-Platformer

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, OS X, PlayStation 3, PlayStation Vita, Linux, iOS, Android, Xbox One, Playstation 4, Wii U

Dust: An Elysian Tail (2013)

Ο αυτοδίδακτος animator/illustrator Dean Dodrill επιμελήθηκε το μεγαλύτερο μέρος τού παιχνιδιού, εκτός του voice acting και του soundtrack, με το οποίο ασχολήθηκαν το μουσικό συγκρότημα HyperDuck SoundWorks και ο Alexander Brandon. Στο Dust: An Elysian Tail ο παίκτης βυθίζεται σε έναν πανέμορφο, ζωγραφισμένο στο χέρι, κόσμο σε μια αναζήτηση για το παρελθόν τού πρωταγωνιστή, Dust. Ποικιλία μαγευτικών περιβαλλόντων, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και μυστικά έτοιμα να τα ανακαλύψεις, συνθέτουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Το παιχνίδι ακολουθεί τη νοοτροπία των RPG games, με την απόκτηση experience points κάθε φορά που ο ήρωας νικάει τους εχθρούς, χρησιμοποιώντας τους για να ανεβάσει τα attributes και να ανέβει level. Επιπλέον, οι NPCs που συναντά στο ταξίδι του μπορούν να αλληλεπιδράσουν μαζί του, πουλώντας του αντικείμενα και αναθέτοντάς του αποστολές. Η πλούσια ιστορία και το απολαυστικό σύστημα μάχης είναι στοιχεία που κρατάνε μέχρι το τέλος το ενδιαφέρον τού παίκτη.

Δημιουργός: Humble Hearts LLC

Εκδότης: Xbox Game Studios, Limited Run Games

Είδος: Action-Adventure RPG, Metroidvania, Platformer

Πλατφόρμες: Xbox 360, Microsoft Windows, Linux, OS X, PlayStation 4, iOS, Nintendo Switch

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Μαϊου 2013

Banished (2014)

Ο Luke Hodorowicz βρίσκεται πίσω από την εταιρία παραγωγής τού city-building and management παιχνιδιού, Banished. Η διάσημη σειρά παιχνιδιών Anno αποτέλεσε σημαντική πηγή έμπνευσης για τον Hodorowicz, κάτι το οποίο επηρέασε την απόφασή του να μη συμπεριλάβει μάχες στο δημιούργημά του. Στο παιχνίδι ελέγχεις μια ομάδα εξόριστων ταξιδιωτών, οι οποίοι αποφασίζουν να αρχίσουν από την αρχή τη ζωή τους σε νέα γη. Ξεκινώντας με λίγες προμήθειες που έχουν φέρει από την πατρίδα τους πάνω σε ένα κάρο, είσαι υπεύθυνος για τη ζωή και το μέλλον τους. Πρέπει να ακολουθήσεις κατάλληλες στρατηγικές, ώστε, όχι μόνο η ομάδα αυτών των ανθρώπων να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε μία αναπτυσσόμενη και υγιή κοινωνία, αλλά να μπορεί ακόμα να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς συχνά θα πρέπει να «τα βάλει» με τις δυνάμεις τής φύσης. Χτίσιμο σπιτιών, κτισμάτων εργασιών, σχολείων, κέντρων ιατρικής περίθαλψης, κ.α, ορθή επιλογή επαγγέλματος και κατάλληλου ρουχισμού για κάθε κάτοικο, διαχείριση του τρόπου εκμετάλλευσης της γης και δεκάδες πράγματα ακόμα… το Banished δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από όμοια, του είδους, παιχνίδια.

Δημιουργός: Shining Rock Software LLC

Εκδότης: Shining Rock Software LLC

Είδος: City-building, Strategy, Management, Colony Simulator

Πλατφόρμες: Microsoft Windows

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18 Φεβρουαρίου 2014

Undertale (2015)

Ο δημιουργός τού αγαπημένου σε εκατοντάδες χιλιάδες φανς, Undertale, δούλεψε ανεξάρτητα σε όλο σχεδόν το παιχνίδι. Ο Toby Fox ανέθεσε το κομμάτι τού art design στην animator/illustrator Temmie Chang, η οποία ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με το σχεδιασμό τού λογότυπου, των cutscenes και των in-game καταστημάτων. Θεωρείται ένα story-rich παιχνίδι που δίνει έμφαση στους χαρακτήρες και στο χιούμορ, το οποίο είναι ένα απ’ τα πιο ξεχωριστά του στοιχεία. Ο παίκτης ελέγχει ένα παιδί που έχει πέσει σε μια μεγάλη, απομονωμένη περιοχή κάτω από την επιφάνεια της Γης, η οποία προσφέρει ενδιαφέροντα περιβάλλοντα για εξερεύνηση και αρκετά παζλ που πρέπει να επιλυθούν για να προχωρήσει η ιστορία. Ένα πρωτόγνωρο κι ευφυές στοιχείο τού παιχνιδιού, είναι οι επιλογές που δίνονται στον παίκτη όταν προκαλείται σε μια μάχη: μπορεί είτε να πολεμήσει τους εχθρούς, είτε να τραπεί σε φυγή, είτε -το πιο σπουδαίο-, να γίνει φίλος μαζί τους! Η πλοκή, οι διάλογοι και η γενική πορεία τού παιχνιδιού αλλάζουν ριζικά από τις επιλογές που κάνει ο παίκτης. Το Undertale κέρδισε δικαίως τόσους φανς με την πρωτοτυπία του στην ιστορία, το σύστημα μάχης, την ιδιαίτερη μουσική και τους καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες του.

Δημιουργός: Toby Fox

Εκδότης: Toby Fox

Είδος: 2D RPG

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, OS X, Linux, PlayStation 4, PlayStation Vita, Nintendo Switch

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Σεπτεμβρίου 2015

Stardew Valley (2016)

Η ConcernedApe με ιδρυτή και μοναδικό της μέλος τον Eric Barone, μας χάρισε το 2016 ένα μοναδικό για το είδος των sandbox RPG παιχνίδι. Ο Barone ασχολήθηκε με κάθε πτυχή τού παιχνιδιού εξ ολοκλήρου μόνος του: απ’ τη δημιουργία των χαρακτήρων και τη συγγραφή των διαλόγων, μέχρι το σχεδιασμό των περιβαλλόντων και τη σύνθεση της μουσικής. Στο Stardew Valley μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα όσον αφορά την αγροτική ζωή κι όχι μόνο. Εκτρέφεις ζώα, καλλιεργείς τη γη, φτιάχνεις δολώματα για το ψάρεμα, κατασκευάζεις μηχανήματα, επιδίδεσαι στη μαγειρική και πολλά ακόμα. Εκτός αυτών όμως, το παιχνίδι δίνει μεγάλη βάση στην εξερεύνηση: μια μυστηριώδης σπηλιά γεμάτη πολύτιμους λίθους, πρώτες ύλες αλλά και τέρατα που κρύβονται στο βάθος της σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Το παιχνίδι επίσης, προσφέρει τη δυνατότητα να προσαρμόσεις όπως εσύ επιθυμείς την εμφάνιση του σπιτιού σου, ακόμα και να… παντρευτείς. Όλα αυτά –κι ακόμα περισσότερα-, ας μην ξεχνάμε ότι δε δημιουργήθηκαν από δεκάδες developers αλλά από έναν, ο οποίος πρόσφερε όλη την αγάπη του για την υλοποίηση του παιχνιδιού. Μας το απέδειξε και με το παραπάνω.

Δημιουργός: ConcernedApe

Εκδότης: ConcernedApe, Chucklefish

Είδος: RPG, Simulation, Sandbox

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, macOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation Vita, iOS, Android

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26 Φεβρουαρίου 2016

Bright Memory (2020)

Ο Zeng Xiancheng, ο ιδρυτής τής εταιρίας παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών FYQD-Studio, δημιούργησε ένα εντυπωσιακό FPS παιχνίδι με πρωταγωνίστρια γυναίκα. Ακολουθούμε την περιπέτεια της Shelia, στην οποία έχει ανατεθεί από τον Οργανισμό Επιστημονικής Έρευνας η αποστολή να εμποδίσει μία στρατιωτική οργάνωση απ’ το να αποκτήσει μία αρχαία δύναμη, η οποία μπορεί να ξυπνήσει τους νεκρούς. Με μια πρώτη ματιά είναι αδύνατο να φανταστούμε πως είναι δημιούργημα ενός μόνο ανθρώπου. Εντυπωσιακά γραφικά και εφέ φωτισμού, πλούσιο gameplay, μεγάλη γκάμα σε skills, abilities και combo attacks, είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα που εμφανίζονται στον τεχνικό τομέα μπορεί να χαλάσουν αρκετά την όλη εμπειρία. Το παιχνίδι μέχρι στιγμής αποτελείται από ένα επεισόδιο κι ο Xiancheng ετοιμάζει για το 2021 ένα remake του παιχνιδιού, με τον τίτλο Bright Memory: Infinite. Θα περιλαμβάνει πλέον όλο το στόρυ, βελτιώσεις στο gameplay και -ευελπιστούμε- διόρθωση των bugs. Όσοι παίκτες έχουν στην κατοχή τους το αρχικό παιχνίδι, θα αποκτήσουν τη νέα έκδοση δωρεάν.

Δημιουργός: FYQD-Studio

Εκδότης: FYQD-Studio, Playism

Είδος: First person shooter, Hack and Slash

Πλατφόρμες: Microsoft Windows, iOS, Android, Xbox Series X/S

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Μαρτίου 2020

Άλλα αγαπημένα video games που αξίζει να αναφερθούν, είναι τα: Tetris (1984), Cave Story (2004), Braid (2008), Minecraft (2009), Lone Survivor (2012), Papers, Please (2013), Axiom Verge (2015).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Γοργορίνη

Ζω μέσα στο μαγευτικό κόσμο των βιβλίων και των video games, γοητευμένη από τις ιστορίες που μου διηγούνται. Ακροβατώ ανάμεσα στα συναισθήματα με τη μουσική. Αποτυπώνω στο χαρτί ή το φακό ό,τι αγγίζει την καρδιά μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;