4 real-time strategy games για να λιώσεις το καλοκαίρι

Real-time strategy games, ένα ιδιαίτερο είδος παιχνιδιών για περιορισμένο κοινό. Η αλήθεια είναι ότι σε σύγκριση με άλλους τύπους παιχνιδιών, όπως rpg, shooter, mmo, moba και τα τελευταία χρόνια battle royal, τα real-time strategy games υστερούν αρκετά σε δημοφιλία μεταξύ των gamers. Ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η δυσκολία των συγκεκριμένων παιχνιδιών. Τα περισσότερα από αυτά απαιτούν τόσο διανοητικές ικανότητες, όσο και “μηχανική” ακρίβεια στα inputs. Επιπλέον, είναι σχεδιασμένα με κεντρικό άξονα τη διαμόρφωση ενός πλήρως ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, όπου παίκτες μπορούν να κοντραριστούν, είτε με το AI, είτε με άλλους παίκτες.

Να σημειωθεί ότι τα real-time strategy games είναι ένα από τα πρώτα είδη παιχνιδιών που απέκτησαν esports σκηνή. Πέρα, όμως, από την αρχική δυσκολία που παρουσιάζουν για έναν καινούργιο παίκτη, τα παιχνίδια αυτά είναι απίστευτα διασκεδαστικά, όταν μάθεις φυσικά μερικά βασικά πράγματα, ενώ τα περισσότερα ακολουθούν παρόμοια μοτίβα. Συνεπώς, παίζοντας ένα οποιοδήποτε real-time strategy μαθαίνουμε concepts, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα παιχνίδια του ίδιου είδους. Τέλος, τα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνουν εξαιρετικές single-player καμπάνιες.

Ας μην χρονοτριβούμε, λοιπόν, παρουσιάζοντας τα 4 παιχνίδια, για τα οποία θα μιλήσουμε σήμερα:

Age of Empires II: The Age of Kings

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλοφόρησε το 1999 από τη Microsoft. Είναι, ίσως , ένα από τα πιο γνωστά franchises που έχει να αναδείξει το είδος των real-time strategy games. Το 2013 κυκλοφόρησε η ανανεωμένη HD έκδοσή του, η οποία περιλαμβάνει και το expansion “The Conquerors”. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 15 περίπου χρόνια μετά από την αρχική κυκλοφορία του παιχνιδιού, κυκλοφόρησαν άλλα τρία expansions. Ο λόγος για τα  “The Forgotten”, “The African Kingdoms” και “Rise of the Rajas”, που κυκλοφόρησαν το 2013, 2015 και 2016 αντίστοιχα. Επιπλέον, το 2019 κυκλοφόρησε το Age of Empires II: Definitive Edition, remaster της HD έκδοσης, ενώ τον Ιανουάριο που μας πέρασε η remaster έκδοση έλαβε και το πρώτο της expansion “Lords of the West”.

Ο παίκτης στο Age of Empires ελέγχει μία ολόκληρη κοινωνία, μέσα σε διάφορες χρονικές περιόδους. Στόχος είναι η καλύτερη διαχείριση βασικών πρώτων υλών, όπως ξύλου, χρυσό, πέτρα και φαγητού για τη συγκρότηση μιας ισχυρής οικονομίας κι ενός δυνατού στρατού και στόλου. Κάπως έτσι, λειτουργούν όλα τα real-time strategy games. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Age of Empires είναι η πληθώρα των “πολιτισμών”, από τους οποίους μπορεί να επιλέξει ο παίκτης. Είτε είστε λάτρεις των παραδοσιακών Σαμουράι, είτε προτιμάται σκληροτράχηλους Βίκινγκ, το Age of Empire II θα σας καλύψει. Με το Definitive Edition, μάλιστα, μπορείτε να διαλέξετε κάτι περισσότερο από 30 διαφορετικούς πολιτισμούς.

Πηγή εικόνας: wikipedia

Company of Heroes

Περνάμε από το μεσαίωνα στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο real-time strategy game που κυκλοφόρησε στα μέσα τις δεκαετίας του 2000. Το 2007 και το 2009 κυκλοφόρησαν και τα standalone expansions “Opposing Fronts” και “Tales of Valor” αντίστοιχα. Δυνατό σημείο του συγκεκριμένου παιχνιδιού αποτελεί το single-player campaign. Ο παίκτης διοικεί 2 αμερικανικές μονάδες, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στη Νορμανδία και την συμμαχική απελευθέρωση της Γαλλίας, οδηγώντας τες στην τελική νίκη.

Το βασικό gameplay του Company of Heroes επικεντρώνεται στην κατάληψη βασικών σημείων στο χάρτη. Όσο περισσότερα σημεία ελέγχει ο παίκτης τόσους περισσότερους πόρους διαθέτει. Έτσι, κάθε παίκτης οφείλει να επεκτείνει την επικράτειά του διαρκώς. Επιπλέον, τα σημεία αυτά συνδέονται μεταξύ τους και λειτουργούν ως γραμμές ανεφοδιασμού, επομένως η ανακατάληψη στρατηγικών σημείων εκατέρωθεν από τους αντιπάλους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι παίκτες μπορούν μετά από συγκέντρωση υλών να παράγουν μονάδες, τόσο ανθρώπινου δυναμικού, όσο και μηχανοκίνητες, όπως τανκς, ενώ έχουν σε βάθος χρόνου τη δυνατότητα να τις αναβαθμίσουν. Συνήθως, το setting του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μονοπωλούν fps παιχνίδια, οπότε αν είστε fan του call of duty, medal of honor και άλλων παρόμοιων τίτλων κι επιθυμείτε να δοκιμάσετε ένα real-time strategy game, το Company of Heroes μάλλον θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή.

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth II

Αν είστε λάτρεις των βιβλίων και των ταινιών Lord of the Rings/Hobbit, τότε σίγουρα πρέπει να δώσετε μία ευκαιρία στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Sequel του The Battle for Middle-earth, ο συγκεκριμένος τίτλος ενσωματώνει τον φανταστικό κόσμο του Tolkien σε ένα κλασσικό RTS παιχνίδι. Το Battle for Middle-earth II κυκλοφόρησε το 2006 για windows και xbox 360 από την EA. Όπως και τα προηγούμενα παιχνίδια της λίστας, έτσι κι εδώ στόχος είναι η συλλογή πρώτων υλών, η κατασκευή κτηρίων και η παραγωγή μονάδων, με σκοπό την ήττα του αντιπάλου.

Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 6 διαφορετικών “στρατοπέδων”. Το The Battle forMiddle-earth II προσθέτει στο παιχνίδι τρεις νέες “τάξεις” elves, dwarves και goblins. Rohan και Gondor, που στην πρώτη έκδοση αποτελούσαν διαφορετικά fractions, ενώνονται κάτω από το banner των “Men of the West”. Mordor και Isengard παραμένουν όπως είχαν από το πρώτο παιχνίδι.

Κάθε fraction, φυσικά, διαθέτει τις δικές του μονάδες. Για παράδειγμα, τα goblins χρησιμοποιούν δράκους και γιγάντιες αράχνες, ενώ το Isengard εξαπολύει ορδές Uruk-hai και Berserkers.  Συνεπώς, κάθε παίκτης πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφορετικών μονάδων που διαθέτει το κάθε fraction. Άλλες μονάδες είναι πιο ακριβές, αλλά παντοδύναμες, όπως οι dwarven infantry και pikemen, ενώ άλλες είναι πιο αναλώσιμες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εκτεταμένο πόλεμο φθοράς, όπως τα orcs της Mordor, που μπορούν να απορροφήσουν τις επιθέσεις των αντιπάλων δυνάμεων, επιτρέποντας σε πιο επίλεκτες μονάδες την εκ του ασφαλούς επίθεση από τα μετόπισθεν.

Τέλος, να σημειωθεί ότι χαρακτήρες, όπως ο Aragorn, ο Saruman, τα Nazgul και άλλοι, εμφανίζονται στο παιχνίδι ως “ήρωες”. Κάθε παίκτης μπορεί να εντάξει έναν από αυτούς τους ήρωες στις δυνάμεις του. Οι ήρωες είναι πολύτιμες μονάδες και γι αυτό το λόγο είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται από τους παίκτες με προσοχή.

Honorable Mentions

Προτού προχωρήσουμε στο τελευταίο παιχνίδι, αξίζει να αναφέρουμε πολύ συνοπτικά μερικά ακόμη RTS που θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Ο λόγος που δεν τα συμπεριέλαβα δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζω την προσφορά τους ή ότι δεν πρόκειται για καλοφτιαγμένα παιχνίδια. Αντιθέτως, τα περισσότερα από αυτά έχουν επηρεάσει σε απίστευτο βαθμό το RTS ως game genre.

Σίγουρα οι περισσότεροι που μεγάλωσαν στα τέλη 90′- αρχές 00′ θα περίμεναν να δουν εδώ το Warcraft 3. Θα μπορούσα να γράψω ένα ξεχωριστό άρθρο μόνο για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Age of Mythology και Civilization είναι δύο ακόμη τίτλοι που δεν “χώρεσαν” στη λίστα. Η σειρά Total War δεν συμπεριλήφθηκε, διότι θεωρώ ότι είναι strategy games, αλλά turn-based, όχι “ατόφια” RTS. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθεί και το Command & Conquer: Red Alert. Ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι, που αποφάσισα να το αφήσω τελευταία στιγμή εκτός λίστας. Σίγουρα, πάντως, αξίζει να ασχοληθούμε μαζί του σε κάποιο μελλοντικό άρθρο.

Starcraft: Broodwar

Επιστρέφουμε στο 1998 και στην κυκλοφορία του μυθικού sequel που απογείωσε το starcraft ως franchise. Το Starcraft: brood war ήταν και παραμένει να είναι το κορυφαίο real time strategy game. Μέχρι και σήμερα διαθέτει μία από τις κορυφαίες competitive σκηνές στον κόσμο των esports. Στην Ν. Κορέα υπάρχουν ιδιωτικά κανάλια της τηλεόρασης που αναμεταδίδουν όλα τα μεγάλα τουρνουά starcraft. Ακόμη και η κυκλοφορία του Starcraft II δεν κατόρθωσε να οδηγήσει το brood war στην αφάνεια.

Πηγή εικόνας: www.pcgamesn.com

Ίσως το Starcraft: brood war να είναι το πιο πολυσύνθετο rts παιχνίδι που έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Φαινομενικά, αν κάποιος απλώς παίξει το campaign mode και κάποια custom matches μπορεί να εξοικειωθεί με την πληθώρα των units του παιχνιδιού. Ωστόσο, το στρατηγικό βάθος του brood war είναι τεράστιο. Μία μόνο επίσκεψη στο Liquipedia ή παρακολουθώντας κάποιο esport coverage θα σας πείσει γι’ αυτό. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές φυλές στο brood war: Terran, Protoss και Zerg. Οι terran, αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη φυλή. Διαθέτουν κυρίως μηχανοκίνητες μονάδες και ρομπότ, ενώ βασίζονται κυρίως σε ένα πιο αμυντικό στυλ παιχνιδιού.

Από την άλλη μεριά οι Protoss και οι Zergs, είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε εξωγήινες φυλές. Οι Protoss διαθέτουν προηγμένες τεχνολογίες και έχουν τιθασεύσει τη μυστηριώδη psionic energy. Οι μονάδες τους είναι συνήθως ακριβές και πανίσχυρες. Ένας High Templar για παράδειγμα, μπορεί να εξοντώσει μόνος του πολυάριθμες συγκεντρωμένες μονάδες, εξαπολύοντας την ικανότητα psionic storm.

Οι Zerg μοιάζουν αρκετά με τους εξωγήινους της σειράς Alien. Είναι σιχαμεροί και αιμοβόροι. Όπου πηγαίνουν στον γαλαξία σπέρνουν τον όλεθρο, διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι στρατιές τους είναι ως επί το πλείστον φθηνές και αναλώσιμες. Οι ορδές των zerglings μπορούν να κατακλύσουν ολόκληρες βάσεις τελειώνοντας μία αναμέτρηση προτού καν αρχίσει. Επιπλέον, οι Zerg σε αντίθεση με τις άλλες δύο φυλές διαθέτουν την ιδιαιτερότητα ότι τα units τους μπορούν να μεταλλαχθούν σε κτήρια, ενώ τα units τους παράγονται από ένα και μόνο κτήριο.

Καταλήγοντας, να σημειωθεί ότι το Starcraft: broodwar διατίθεται δωρεάν από την Blizzard στην κλασική του μορφή. Τα γραφικά του έχουν γεράσει κατά τη γνώμη μου αξιοπρεπώς, ωστόσο αν επιθυμείτε κάτι σε hd, τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε αναβάθμιση της hd έκδοσης του brood war, ή αν για κάποιο λόγο έχετε παίξει among us και σας άρεσε τόσο πολύ το art style, ώστε να φτάσετε σε σημείο να αναρωτιέστε πως θα ήταν το Starcraft αν είχε σχεδιαστεί από την ομάδα design του among us, τότε το Starcraft: cartooned θα σας λύσει μονομιάς την απορία.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστόφορος Κυριαζής

Πολιτικός Επιστήμονας με ειδίκευση στην πολιτική ιστορία και τις στρατηγικές σπουδές. Στον ελεύθερό μου χρόνο αναλαμβάνω επικές αποστολές, εξερευνώ μαγικούς κόσμους και εξολοθρεύω mobs στο pc ή σε κάποια κονσόλα. Έχω πάθος με την αρθρογραφία και διαβάζω τουλάχιστον ένα λογοτεχνικό βιβλίο το μήνα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;