10 αξέχαστα video games του PlayStation

10 αξέχαστα video games του PlayStation

Ήμουν πολύ μικρή όταν το PlayStation έκανε το ντεμπούτο του. Όμως ακόμα έχω μπροστά μου ξεκάθαρη την εικόνα απο πολλά παιχνίδια που μεγαλύτερα ξαδέρφια μου παίζανε και εγώ με τον συνομήλικο ξάδερφο κοιτούσαμε με ανοιχτό το στόμα. Ήταν η πρώτη φορά που η εικόνα είχε εξελιχθεί μέσα στον χώρο του παιχνιδιού και ήταν μια αρχή που έμελε πολλά.

Πιστεύω πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν τα γραφικά περνάνε σε άλλο επίπεδο, όλοι μας σκεφτόμαστε το PlayStation με ένα αχνό χαμόγελο. Μπορεί να βλέπαμε τετραγωνισμένα, μα αυτή ήταν η μαγεία του. Η πρώτη κονσόλα που χρησιμοποιούσε τη φαντασία μας και γι’ αυτό θα μείνει πάντα στην καρδιά μας.

Παρακάτω λοιπόν, μια συλλογή απο 10 παιχνίδια του PlayStation που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ! Οι πρώτες δύο θέσεις θα δοθούν σ’ αυτά τα παιχνίδια που προσωπικά αγάπησα τρελά και ακόμα αγαπώ!

1.Tenchu

Το Tenchu ήταν από τα πρώτα του είδους για το 1998. Ένα action adventure stealth video game. Οι χαρακτήρες που μπορούσες να διαλέξεις ήταν δύο, η Αγιάμε και ο Ρικιμάρου. Νίντζα και οι δύο που υπηρετούν τον Άρχοντα Γκόντα. Το παιχνίδι εξελίσσεται μέσα απο αποστολές που παίρνει ο νίντζα. Infiltrations, stealth assassinations, rescues ή αποστολές προστασίας ενός προσώπου, από τις οποίες μάζευες αντικείμενα που σε βοηθούσαν να τα βγάλεις πέρα. Βόμβες καπνού, φαγητό, δηλητηριώδη φρούτα, όπλα.

Αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι που θυμάμαι να βλέπω μπροστά μου. Σκοτεινό, όμορφο περιβάλλον και μια πολύ καλή αναπαράσταση της φεουδαρχικής Ιαπωνίας του 16ου αιώνα. Έχουν περάσει 17 χρόνια και ακόμα θυμάμαι αυτή την πρώτη σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2.Tarzan

Mπορεί το Tenchu να το έπαιξα στο Playstation2, το Tarzan όμως ήταν ένα παιχνίδι «για την ηλικία» μου και από όσο μπορώ να θυμηθώ, περνούσα ώρες μπροστά στην οθόνη. Η ιστορία δεν είναι καινούρια. Είσαι ο Tarzan!!! Σκαρφαλώνεις σε κλιματσίδες, πηδάς απο δέντρο σε δέντρο, χτυπάς κούφια δέντρα για να πάρεις τα χρυσά νομίσματα. Όσον αφορά τον σκοπό, τον βρίσκεις στην πορεία!

Το παιχνίδι διακρίνεται για την ομοφιά του κόσμου. Πράσινο παντού τριγύρω, ζωάκια, ήχοι απο τα ζώα της ζούγκλας και μια χαρούμενη μουσική που σε κάνει να το νιώσεις! Για το 1999 ήταν ίσως ένα απο τα πιο όμορφα και «αθώα» παιχνίδια.

https://www.youtube.com/watch?v=C5SfHPIcsOk

3. Hercules

Ακόμα ένα παιχνίδι για την ηλικία μου τότε. Το «Ηρακλής» βγήκε μια βδομάδα πριν απο την ομότιτλη ταινία της Disney το 1997. Ξανά η ιστορία δεν αποτελεί μυστικό. Είσαι ο Ηρακλής, ο γίος του Δία. Αφού έχεις συμφωνήσει με τον Φιλοκτήτη να σε κάνει ήρωα, περνάς όλες αυτές τις δοκιμασίες που εκείνος έχει ετοιμάσει για σένα. Το παιχνίδι ακολουθεί τον ρού της ταινίας δίνοντας την ευκαιρία να «ζήσεις» τον μύθο του Ηρακλή (όπως θα έλεγε η Μεγκ).

4. Crash Bandicoot

H πρώτη εμφάνιση του Κρας γίνεται το 1996 και γρήγορα το παιχνίδι γίνεται ανάρπαστο. Η σειρά του παιχνιδιού είναι απλή. Ο Κρας πρέπει να περάσει όλες τις πίστες επιτυχώς. Μαζεύει τα φρούτα του μέσα απο τα κουτιά, διαμαντάκια, μικρές μάσκες και αποφεύγει τα «κακά» ζωάκια της κάθε πίστας. Όσο προχωράει ο Κρας, τα εμπόδια αυξάνονται, ενώ σε αρκετές πίστες χρησιμοποιεί έξτρα εξοπλισμό, όπως μηχανές, υποβρύχιες στολές κ.α

Χαρακτηριστικότατο του παιχνιδιού, ο ήχος της επιλογής, η φωνή της μάσκας -που ακόμα και τώρα δεν έχω καταλάβει τι λέει, και τα τύμπανα -γενικά η μουσική- που σε κρατάνε σε εγρήγορση.

5. Tomb Raider

Ας περάσουμε σε ακόμα ένα «ιστορικό» παιχνίδι του 1996. Η αρχή της Tomb Raider Λάρα Κροφτ. Το πρώτο απο μια σειρά παιχνιδιών, το Tomb Raider έκανε τεράστια επιτυχία. Έχοντας σε έλεγχο την αρχαιολόγο Λάρα Κροφτ ξεκινάς μια περιπέτεια σε αρχαίες τοποθεσίες, προσπαθώντας να βρεις ιδιαίτερα αντικείμενα (artifacts). Η ιστορία ξεδιπλώνεται καθώς συνεχίζεις. Το παιχνίδι θα λέγαμε πως πέρα απο το κομμάτι περιπέτειας, σου ξεδιπλώνει έναν πανέμορφο κόσμο, αφού κυρίως η Λάρα έχει να σκαρφαλώνει τα αρχαία, μισοκατεστραμμένα μνημεία, να πηδάει και να τρέχει. Παρά το γεγονός ότι έχει να προστατευτεί από ζώα που βρίσκονται στις παρατημένες αυτές τοποθεσίες, κάποιες φορές έχει να αντιμετωπίσει και ανθρώπους.

6. Resident Evil

Ακόμα ένα παιχνίδι που συνεχίστηκε σε σειρές και ταινίες. Πρωτοεμφανιζόμενο επίσης το 1996 απο την Capcom, το παιχνίδι αποτελεί από τα πρώτα του είδους. Το Resident Evil αποτελεί survival horror παιχνίδι. Οι επιλογές του χαρακτήρα που θα κινείς είναι δύο. Ο Κρις Ρεντφιλντ ή η Τζιλ Βαλεντάιν. Όποιον κι αν διαλέξεις αποτελεί μέλος ενός τμήματος της ομάδας S.T.A.R.S. Μετά απο την αδυναμία να επικοινωνήσουν με το πρώτο τμήμα που στάλθηκε σε μία έπαυλη, το δεύτερο τμήμα της ομάδας αναλαμβάνει να βρει τι έγινε. Φυσικά κάτι πάει στραβά και η ομάδα μένει μόνη σε ένα κτήριο γεμάτο… ζομπι!

Εκεί βρίσκεται για πρώτη φορά ο ιός T-virus. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, ανάμεσα στην προσπάθεια επιβίωσης, συλλέγεις στοιχεία τα οποία δείχνουν την καταγωγή του ιού. Το παιχνίδι αποτέλεσε τεράστια επιτυχία, καθώς συνεχίστηκε σε σειρές σε όλες τις μετέπειτα κονσόλες και στην μεγάλη οθόνη. Το «σύμπαν» του Resi -όπως αποκαλείται εν συντομία- είναι απο τα δυνατότερα, δυσκολότερα και πιο αδίστακτα στον κόσμο των ζομπι και των ιστοριών επιβίωσης.

7. Final Fantasy VII

Ακόμα ένα παιχνίδι που αποτέλεσε την αρχή μιας «δυναστείας». Η σειρά Final Fantasy έγινε περισσότερο γνωστή στην Δύση με αυτό ακριβώς το παιχνίδι το 1997. Στο παιχνίδι είσαι ο Cloud Strife, ένας μισθοφόρος ο οποίος γίνεται μέλος μια τρομοκρατικής επαναστατικής ομάδας. Στόχος τους είναι η καταστροφή της μεγαλύτερης εταιρείας-οργανισμού σε όλο τον κόσμο της Σίνρα, η οποία αποστραγγίζει την ενέργεια του πλανήτη ως πηγή ενέργειας. Μαθαίνουμε το παρελθόν του Κλάουντ, ενώ η διάδραση με άλλους χαρακτήρες όπως την γλυκιά Αέριθ ή τον «κακό» Σέφιροθ μας δίνουν ένα τέλος που ποτέ δεν θα ξεπεράσουμε εύκολα.

8. Silent Hill

Ακόμα ένα παιχνίδι επιβίωσης, το Silent Hill έχει έναν διαφορετικό τρόμο απο αυτόν του Resident Evil. Αν και βγήκε στην αγορά το 1999, έχοντας βιώσει την επιτυχία του Resi, το Silent Hill θα μπει στην λίστα μας, μιας και συνέχισε την επιτυχία του και μετέπειτα. Ο Harry Mason και η κόρη του Cheryl πηγαίνουν ένα καθημερινό ταξιδάκι στην πόλη Silent Hill. Και πάλι κάτι πάει στραβά. Ο Χάρι χάνει τις αισθήσεις του και όταν συνέρχεται συνειδητοποιεί ότι η κόρη του έχει χαθεί. Φτάνοντας στην πόλη και γνωρίζοντας κάποιους χαρακτήρες, καταλαβαίνει ότι για να σώσει την κόρη του πρέπει να βρει το κακό που στοιχειώνει την πόλη. Η ομίχλη γίνεται πυκνή και η πάλη με τα τέρατα ξεκινά.

9. Tekken

Το Tekken όπως και το δεύτερο στη σειρά παιχνίδι ήταν τα πρώτα που θα ξεκινούσαν την πόρωση με τις πολεμικές τέχνες, το 1995. Ο παίκτης διαλέγει έναν χαρακτήρα απο τις επιλογές που δίνονται, ενώ τα στυλ μάχης είναι διαφορετικά ανάλογα τον χαρακτήρα που επιλέγεις. Η ιστορία ακολουθεί την προσωπική βεντέτα μεταξύ πατέρα και γιου και την δίψα για εκδίκηση. Φυσικά το παιχνίδι διακρίνεται για τις μάχες 1vs1 και το ξύλο χωρίς σταματημό!

10. Metal Gear Solid

Δεν θα μπορούσε να παραληφθεί αυτό το επικό παιχνίδι. Το Metal Gear Solid (1998) αποτέλεσε την συνέχεια απο δύο παλαιότερα παιχνίδια που είχαν βγει σε άλλου τύπου κονσόλα (1987 και 1990). Το παιχνίδι έχει πολλά ρεαλιστικά στοιχεία βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα, κανοντάς το αρκετά αληθινό. Έχοντας τον χαρακτήρα Solid Snake στόχος είναι μια επιχείρηση διάσωσης απο ένα ξένο στρατόπεδο. Κάπως έτσι η περιπέτεια ξεκινά, με έναν συνεχή κόμπο στο λαιμό σου! Η συνέχεια του παιχνιδιού στις επόμενες κονσόλες το έχει καταστήσει ένα απο τα καλύτερο παιχνίδια στον χώρο του PS.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κοτίβα Μαρία

Αναζητώντας την αλήθεια στον χώρο των Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ βρήκα την πολυεπίπεδη φύση της. Tώρα προσπαθώ να την καταλάβω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;