Η ζωή και το έργο της φωτογράφου Dorothea Lange

Dorothea Lange

Η Dorothea Lange ήταν φωτογράφος  πορτρέτων των εκτοπισμένων αγροτών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ενώ πολύ αργότερα επηρέασε την φωτογραφία με θέμα το ντοκιμαντέρ.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, η Dorothea Lange φωτογράφησε τους άνεργους άνδρες που περιπλανήθηκαν στους δρόμους. Οι φωτογραφίες των μεταναστών εργαζομένων έφεραν συχνά  λεζάντες με τα λόγια των ίδιων των εργαζομένων. Η πρώτη έκθεση της Lange, που πραγματοποιήθηκε το 1934, καθιέρωσε τη φήμη της ως εξειδικευμένου φωτογράφου ντοκιμαντέρ. Το 1940 έλαβε την υποτροφία Guggenheim.

Μία από τους κορυφαίες και πρωτοπόρους φωτογράφους ντοκιμαντέρ του 20ου αιώνα, η Dorothea Lange γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1895 στο Hoboken του New Jersey. Ο πατέρας της, ο Heinrich Nutzhorn, ήταν δικηγόρος και η μητέρα της, η Johanna, παρέμεινε στο σπίτι για να φροντίζει τη Dorothea και στον αδελφό της, Martin.

Όταν ήταν 7 ετών, η Dorothea αρρώστησε από  πολιομυελίτιδα, μια αρρώστια που της άφησε κατάλοιπα στο δεξί της πόδι. Αργότερα, ωστόσο, αισθανόταν σχεδόν ευγνώμων για τα αποτελέσματα της ασθένειας στη ζωή της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Αυτό ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που μου συνέβη και με διαμόρφωσε, με καθοδήγησε, με διδάξε, με βοήθησε και με ταπεινώσε», είπε.

 

Λίγο πριν η Dorothea φτάσει τα teen χρόνια της, οι γονείς της χώρισαν. Η Dorothea μεγαλώνοντας κατηγόρησε για τον χωρισμό τον πατέρα της και τελικά άλλαξε το επώνυμό της και πήρε το πατρικό της όνομα Lange της μητέρας της, ως τη δικό της.

Η τέχνη και η λογοτεχνία αποτελούσαν μεγάλο μέρος της ανατροφής της Dorothea. Οι γονείς της ήταν και οι δύο υπέρμαχοι για την εκπαίδευσή της και όλο  αυτό συμπλήρωσε δημιουργικά την παιδική της ηλικία.

 

Dorothea Lange

Μετά το γυμνάσιο, παρακολούθησε τη Σχολή για δασκάλους στη Νέας Υόρκη το 1913. Η Dorothea, η οποία ποτέ δεν είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για μια ακαδημαϊκή καριέρα, αποφάσισε να συνεχίσει με τη φωτογραφία ως επάγγελμα μετά από μια εργασία στο φωτογραφικό στούντιο της NYC. Συνέχισε να μελετάει τη μορφή της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια και έπειτα, στα επόμενα χρόνιαεργάζεται για διάφορους φωτογράφους, συμπεριλαμβανομένου του Arnold Genthe, κορυφαίου φωτογράφου πορτρέτου. Το 1917, επίσης, σπούδασε με τον Clarence Hudson White στη φημισμένη σχολή φωτογραφίας του.

Μέχρι το 1918, η Dorothea  ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο και σύντομα δημιούργησε ένα επιτυχημένο στούντιο πορτρέτου. Με τον σύζυγό της, τον  Maynard Dixon, έκανε δύο γιους.

Η πρώτη πραγματική γεύση της Dorothea με την φωτογραφία ντοκιμαντέρ ήρθε στη δεκαετία του 1920 όταν ταξίδευε γύρω από το νοτιοδυτικό με το σύζυγό της Dixon, κυρίως φωτογραφίζοντας  Αμερικανούς. Με την επίθεση της Μεγάλης Ύφεσης τη δεκαετία του ’30, εκπαιδεύτηκε με την κάμερά της για αυτό που άρχισε να βλέπει στις δικές της συνοικίες του Σαν Φρανσίσκο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Dorothea συναντήθηκε με τον Paul Taylor, καθηγητή πανεπιστημίου και οικονομολόγο. Η έλξη τους ήταν μοιραία και μέχρι το 1935, κι οι δύο είχαν αφήσει τους αντίστοιχους συζύγους τους για να είναι μαζί.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, το ζευγάρι ταξίδεψε πολύ μαζί, τεκμηριώνοντας τις αγροτικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν άνθρωποι για τη διαχείριση της γεωργικής του ασφάλειας, πράγμα που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Ο Taylor έγραφε αναφορές και η Dorothea φωτογράφιζε τους ανθρώπους που συναντούσαν. Από αυτή την περίοδο δημιουργήθηκε το πιο γνωστό πορτρέτο της, “Migrant Mother”, μια εικονική εικόνα από την εποχή εκείνη, που συλλαμβάνει απαλά και όμορφα τις δυσκολίες και τον πόνο που τόσοι Αμερικανοί βίωναν. Το έργο παραμένει έως τώρα στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Dorothea Lange

Όπως θα σημειώσει αργότερα ο σύντροφός της Τέιλορ, η πρόσβαση της Dorothea στην εσωτερική ζωή αυτών των αγωνιζόμενων Αμερικανών ήταν αποτέλεσμα της υπομονής και της προσεκτικής εξέτασης των ανθρώπων που φωτογράφιζε.

“Η μέθοδος της δουλειάς της,” δήλωσε αργότερα ο Taylor, “ήταν  να γυρίζει στους ανθρώπους και να κοιτάζει γύρω, και όταν έβλεπε κάτι που ήθελε να φωτογραφίσει, έπαιρνε ήσυχα τη φωτογραφική μηχανή της, το κοίταζε ξανά, αν αυτοί την καταλάβαιναν δε τους τραβούσε φωτογραφία ή πάλι περίμενε μέχρι να συνηθίσουν σε αυτήν ».

Το 1940, η Dorothea έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε υποτροφία Guggenheim. Μετά την είσοδο της Αμερικής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Dorothea προσλήφθηκε από το Γραφείο Πληροφοριών Πολέμου (OWI) για να φωτογραφίσει την εσωτερική κατοχή Ιαπώνων Αμερικανών. Το 1945, εργάστηκε ξανά από το OWI, αυτή τη φορά για να τεκμηριώσει τη διάσκεψη του Σαν Φρανσίσκο που δημιούργησε τα Ηνωμένα Έθνη.

Dorothea LangeDorothea Lange
Ενώ αντιμετώπισε αυξανόμενα προβλήματα υγείας τις τελευταίες δύο δεκαετίες της ζωής της, η Dorothea παρέμεινε ενεργή. Συν-ίδρυσε το Aperture, ένα μικρό εκδοτικό οίκο που παράγει περιοδικά και υψηλής ποιότητας βιβλία φωτογραφίας. Ανέλαβε δουλειές για το περιοδικό Life, ταξιδεύοντας μέσω της Γιούτα, της Ιρλανδίας κ.α. Συνόδευε επίσης τον σύζυγό της στις εργασίες που σχετίζονταν με το έργο του στο Πακιστάν, την Κορέα και το Βιετνάμ.

Η Dorothea Lange πέθανε από τον καρκίνο του οισοφάγου τον Οκτώβριο του 1965.
Ενώ h Lange μερικές φορές απογοητεύθηκε ότι η δουλειά της δεν προκάλεσε  την κοινωνία να διορθώσει τις αδικίες που η ίδια φωτογράφισε, η δουλεία της παραμένει σημαντική αφού επηρέασε και δίδαξε σε μεγάλο βαθμό επόμενες γενιές φωτογράφων σχετικά με τη φωτογραφία του ντοκιμαντέρ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρτσά Μαριάννα

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα. Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία. Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;