World Photographers: Ο Weegee έδινε “ζωή” στο έκλημα

SHARE

Σήμερα θα σας γράψω για τον μυστήριο Weegee. Όμως πρώτα, ας δούμε, τι ακριβώς κάνει ένας φωτογράφος! Αν νομίζετε, πως ένας φωτογράφος, απλά πατάει ένα κουμπί, τότε κάνετε λάθος. Ο φωτογράφος έχει την δυνατότητα, να δημιουργεί φωτογραφίες που δίνουν μια ποικιλία από συναισθήματα. Όταν λοιπόν βλέπεις, μια φωτογραφία γάμου, συγκινείσαι. Όταν βλέπεις μια φωτογραφία φαγητού, λιγώνεσαι. Αλλά όταν βλέπεις μια φωτογραφία φόνου, τι ακριβώς πρέπει να νιώσεις; Βασικά τι να προλάβεις να νιώσεις; Αυτή λοιπόν, ήταν μια από τις ιδιότητες του Weegee και σήμερα θα δούμε, την ζωή και το έργο του.

 

1.Το Weegee δεν είναι το αληθινό όνομα.

weegee
Πηγή εικόνας: http://www.streethunters.net

Ο Ascher Filig γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1899. Εκείνη την εποχή, ξεκίνησε και η μαζική μετανάστευση των Ουκρανών, κυρίως προς τον Καναδά. Όμως η οικογένειά του,και ο ίδιος σε ηλικία 10 ετών, μετακομίζουν στην Νέα Υόρκη. Εκεί αλλάζει το όνομά του, για ευκολία των Αμερικάνων. Το κάνει Arthur. Βέβαια, δεν είναι αυτό το όνομα που τον κάνει διάσημο.

Δεν ξέρει κάνεις, ποια είναι η ακριβή πηγή, του υποκοριστικού weegee. Αλλά η πιο αναγνωρίσιμη και από αυτόν, θεωρία, έρχεται από τον πίνακα Ουίτζα. Γιατί λέγεται, πως έφτανε στις σκηνές εγκλήματος, πριν την αστυνομία. Το όνομα όμως, δεν είναι αυτό όπου τον έκανε αναγνωρίσιμο, αλλά ο τρόπος που φωτογράφιζε.

 2.Έγκλημα στην γειτονιά του.

weegee
Πηγή εικόνας: https://www.moma.org

 

Η μέθοδος φωτογραφίας του, δεν ήταν κάτι το ξεχωριστό. Χρησιμοποιούσε εξοπλισμό, που είχαν τότε όλοι οι φωτορεπόρτερ της εποχής. Αλλά αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει, ήταν ο τρόπος που φωτογράφιζε. Και τι φωτογράφιζε. Ο Weegee, δεν ντρεπόταν να παραδεχτεί, ότι πάντα έψαχνε αυτό που “πουλούσε”. Και για αυτό, σκηνοθετούσε και τις φωτογραφίες του.

Αυτό όμως που δεν θα μπορούσε να σκηνοθετήσει, ήταν τα αληθινά πτώματα. Είτε δολοφονίες από μαφιόζικη πράξη, είτε από ατυχήματα, o Weegee ήταν εκεί στο δευτερόλεπτο. Ο ίδιος, είχε πει, ότι αισθανόταν ότι κάτι θα γίνει, όταν έκανε βόλτες σε γειτονιές τις Νέας Υόρκης, για αυτό και είχε πάντα την κάμερα του, έτοιμη.

Advertisement

Στην φωτογραφική του καριέρα πάντα προσπαθούσε, να κάνει το αντίθετο από τους συναδέλφους του. Δεν εστίαζε στις λεπτομέρειες, αλλά ήθελε να τραβάει φωτογραφίες που να λένε μια ιστορία. Δεν συνήθιζε να βγάζει οποιοδήποτε άνθρωπο, αλλά έβρισκε χαρακτήρες που τον ιντρίγκαραν. Ακόμα και όταν τα κάποια άτομα, τον δυσκόλευαν, εκείνος με την συζήτηση τους έπειθε, ώστε να τους βγάλει φωτογραφία. Και γενικά η στάση του προς το επάγγελμα του, μπορεί να πει κανείς, ότι ήταν αμετανόητος.

Πηγές:

  • https://www.britannica.com/biography/Weegee
  • http://www.virtualmuseum.ca/sgc-cms/histoires_de_chez_nous-community_stories/pm_v2.php?id=story_line&lg=English&fl=0&ex=464&sl=5511&pos=1
  • https://erickimphotography.com/blog/2013/05/22/10-lessons-weegee-has-taught-me-about-street-photography
  • https://www.nytimes.com/2008/06/20/arts/design/20expl.html

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λέγομαι Χαρίσσα και ,σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΤΕΙ Πειραιά ) στην Διοίκηση Τουρισμού . Και ασχολούμαι με την φωτογραφία ενεργά εδώ και πέντε χρόνια, και είναι κάτι που γεμίζει την μέρα μου,με δημιουργικότητα .

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG