Το καδράρισμα στη Φωτογραφία

καδράρισμα

Το σωστό καδράρισμα μας βοηθά να αναδείξουμε τις φωτογραφίες μας. Συνήθως χρησιμοποιούμε πλαίσια για τη δημιουργία βάθους στην εικόνα, ύφους και διαφορετικών διαθέσεων.

Τι είναι το πλαίσιο; Η πλαισίωση είναι η τεχνική  εστίασης σε ένα συγκεκριμένο θέμα εμποδίζοντας άλλα μέρη να εισβάλλουν στο πλάνο. Προέρχεται αρχικά από τον κινηματογράφο – όπου δάσκαλοι όπως ο Alfred Hitchcock το χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν αναστολή στα πλάνα τους  και περίεργα mood. Τα πλαίσια είναι ιδανικά για την προσθήκη συγκίνησης, υπερβολής και δραματοποίησης των λήψεών μας.

Το καδράρισμα των φωτογραφιών μας αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της κάθε εικόνας αφού θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της φωτογραφίας μας. Το θέμα που μας ενδιαφέρει θα πρέπει να το προσεγγίζουμε με προσοχή, δημιουργικότητα και φαντασία. Οι φωτογραφίες είναι  απεικονίσεις πολλών διαστάσεων και δεν έχουν σχέση με την εικόνα που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας.
Όταν βλέπουμε μια εικόνα, ταυτόχρονα ακούμε και νιώθουμε και ιδανικά αυτό θα πρέπει να το χωρέσουμε στο κάδρο μας όσο μπορούμε αφού αυτές οι αισθήσεις μας κίνησαν το ενδιαφέρον για λήψεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποτυπώσουμε την εικόνα μας όσο καλύτερα γίνεται , δίνοντας τελικά στον θεατή την «αίσθηση» που είχαμε τη στιγμή που φωτογραφίσαμε ή την αίσθηση που θέλουμε να δώσουμε γι΄αυτό σ΄ αυτό το άρθρο παραθέτω μερικές συμβουλές.

1. Τα παράθυρα είναι τα καλύτερα πλαίσια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παράθυρα είναι παντού και συνήθως παρέχουν εξαιρετικό φως για τις φωτογραφίες σας. Χρησιμοποιήστε τα για να πλαισιώσετε τη φωτογραφία σας: αυτό που βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο του παραθύρου θα είναι το κέντρο της προσοχής, ενώ όλα όσα βρίσκονται έξω παραμένουν κρυμμένα.

καδράρισμα
Richard Sandle

2. Κρατήστε το περιβάλλον θολό

Ένας πιο λεπτός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το πλαίσιο είναι να χρησιμοποιήσετε φυσικά στρώματα μπροστά από τον φακό σας. Χρησιμοποιώντας βάθος πεδίου ή κάποια κλίση, μπορείτε να εστιάσετε εξ’  ολοκλήρου στο θέμα στο πίσω μέρος ενώ τα μπροστινά στρώματα παραμένουν θολά.

3. Παίξτε με την αρχιτεκτονική

Υπάρχει πάντα κάποια αρχιτεκτονική γύρω σας που μπορεί να προσθέσει αναστάτωση στη φωτογραφία σας. Αναζητήστε πράγματα όπως ένα στενό δρόμο, ένα διάδρομο ή μια στοά: κάντε ένα βήμα πίσω, βάλτε το θέμα σας ακριβώς στο κέντρο και αφήστε την αρχιτεκτονική να κάνει τα υπόλοιπα.

καδράρισμα

4. Προσθέστε κάποια βινιέτα

Μερικές φορές μπορεί να μην έχετε το χρόνο να οργανώσετε τέλεια τα θέμα μπροστά από τον φακό σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η προσθήκη μιας βινιέτας στη φωτογραφία σας μπορεί να κάνει μεγάλη δουλειά αφού προσθέτει σκοτεινές άκρες στο πλάι της φωτογραφίας σας και θα αυξήσει την επίδραση του θέματος στο κέντρο. Δοκιμάστε τα φίλτρα αυτά για τα πιο δραματικά εφέ.

καδράρισμα

5. Πλαισιώστε τη φωτογραφία σας με τους ανθρώπους γύρω σας

Κάθε φορά που βρίσκεστε σε μέρη γεμάτα από κόσμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σχήματα και τις σιλουέτες των άλλων ανθρώπων για να εστιάσετε μόνο στο θέμα που σας ενδιαφέρει. Οι ώμοι, τα κεφάλια, τα πόδια, τα παπούτσια μπορούν να γίνουν αρκετά δημιουργικά.

καδράρισμα
Alvaro Arregui

6. Καθρέφτες 

Τα κάτοπτρα δημιουργούν πλαίσια και όμορφα κάδρα. Υπάρχουν σε πολλά είδη και μεγέθη και τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά μπορείτε να πάτε. Πειραματιστείτε τα τελικά αποτελέσματα θα σας φανούν ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά.

καδράρισμα

7. Ψάξτε για πλαίσια

Τα σπίτια ή τα ψηλά κτίρια έχουν μεγάλα γεωμετρικά σχήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πλαίσια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κλαδιά δέντρων, τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας ή ακόμα και ασυνήθιστα αντικείμενα όπως στεφάνια μπάσκετ για να εστιάσετε το θέμα σας.

καδράρισμα
Ivan Vega

8. Χρησιμοποιήστε ένα πλαίσιο ως πλαίσιο

Για δημιουργικά πορτραίτα ή οτιδήποτε άλλο μια ακόμα πρόταση είναι τα έτοιμα πλαίσια. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από ένα κατάστημα με είδη σπιτιού και να πειραματιστείτε δημιουργικά.

9. Ψάξτε για σχήματα γύρω σας

Κοιτάξτε γύρω. Βλέπετε κάτι που μπορείτε να φωτογραφίσετε; Αναζητήστε για στήλες, καθίσματα, ζευγάρια, τετράγωνα, τρύπες, σχήματα ή ότι άλλο και βάλτε ακριβώς τη φωτογραφική μηχανή εκεί. Πολύ διασκεδαστικός τρόπος για φωτογραφίες και ιδιαίτερα ασυνήθιστες.

καδράρισμα
Giancarlo Batac

 

10. Παρακολουθήστε  Hitchcock

Παρακολουθήστε ταινίες του Alfred Hitchcock και θα δείτε ότι θα μάθετε να βλέπετε μέσα από κάδρα. Ακόμη ο μετρ του σασπένς θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε συναισθήματα στις φωτογραφίες σας.

καδράρισμα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρτσά Μαριάννα

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα. Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία. Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;