Tips: Συμβουλές για τη Φωτογράφιση συναυλιών

 

Μια συναυλία είναι αναμφισβήτητα μια τρομερή εμπειρία. Για ένα φωτογράφο τα πράγματα αλλάζουν καθώς εμάς δε μας αφορά η απλή καταγραφή της στιγμής όπως ενδιαφέρει το κοινό. Οι συνθήκες είναι δύσκολες λόγω των περιορισμών των κινήσεων μας, του γρήγορου και εναλλασσόμενου φωτισμού και των κινήσεων του καλλιτέχνη την ώρα της έντασης του live του. Γι΄αυτό  σ΄ αυτό το άρθρο θα παραθέσω μερικές συμβουλές για να σε βοηθήσω.

Ρύθμισε τη μηχανή σου 

Η φωτογραφική σου μηχανή θα είναι απαραίτητα στο Manual. Ο φωτισμός σε μια συναυλία δεν μας ικανοποιεί γι’ αυτό ένα δυνατό διάφραγμα είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε τιμές f/2.8 ή ακόμη πιο ανοιχτό f/1.8. Τα ISO σου χρειάζονται επίσης και επίλεξε ανάλογα το φωτισμό που σου δίνεται ευαισθησία από 1600 έως 3200. Το φλας δε θα βοηθήσει στην συγκεκριμένη περίπτωση γιατί το αποτέλεσμα σου δε θα είναι φυσικό. Ακόμη την ισορροπία λευκού στο αυτόματο για ευνόητους λόγους, και η ταχύτητα σου να είναι γρήγορη 1/160 έως 1/200. Η εστίαση σου προτείνω να είναι σημειακή αφού μπορείς να την αλλάξεις ανά πάσα στιγμή εφόσον δεν θα αργείς να αλλάξεις σημείο εστίασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάδρο

Όσο αναφορά το κάδρο σου θα πρέπει να είσαι αρκετά παρατηρητικός ώστε να διακρίνεις τις λεπτομέρειες που αξίζει σίγουρα να απαθανατίσεις. Διάβασε τον καλλιτέχνη ως προς τις κινήσεις του, πρόσεξε τα κοψίματα σου ώστε να μην κόβονται άκρα και μουσικά όργανα. Μη μείνεις στις συνηθισμένες φωτογραφίες συναυλιών τόλμησε να τραβήξεις σιλουέτες κάποιες αντανακλάσεις πιο νωρίς και δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις και τον τοίχο που δείχνει τον καλλιτέχνη σε μεγαλύτερες διαστάσεις για το κοινό που βρίσκεται μακρύτερα. Επίσης δώσε προσοχή στα φώτα διότι αλλάζουν συνεχώς χρώματα και κατευθύνσεις.

Επεξεργασία φωτογραφιών

Η επεξεργασία στις φωτογραφίες σου θα χρειαστεί αφού λόγω των δυσκολιών που προανέφερα δεν θα είναι όλες καλές κι επιπλέον θα βοηθήσει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.

 

* Μη ξεχάσεις να τραβήξεις σε Raw

 *Φωτογραφίες από τη Συναυλία της Νατάσσας Μποφίλου Θέατρο Πέτρας 2016  

© Marianna Chartsa


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρτσά Μαριάννα

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα. Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία. Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;