Tips για τη Φωτογράφιση Πορτραίτου

πορτρετα φωτογραφια

Η φωτογραφία πορτραίτου είναι ίσως το πιο διαδεδομένο είδος φωτογραφίας. Η φωτογράφιση προσώπων στην ουσία είναι μια ξεχωριστή και δύσκολη διαδικασία. Αναφέρεται σε επαγγελματίες φωτογράφους αλλά και στους εραστές αυτήν της τέχνης.

Η λέξη πορτραίτο  σημαίνει  απεικόνιση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Οι προσωπογραφίες φυσικά ξεκίνησαν από την ζωγραφική και έχουν πάρει διάφορες σημασίες και ερμηνείες ανάλογα με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την αισθητική της κάθε εποχής. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι η φωτογραφία πορτραίτου δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο αφού η φωτογραφία μπορεί να είναι ένα μέσο καταγραφής και πληροφορίας αλλά δεν είναι μόνο αυτό. 

  • Ρύθμισε τη μηχανή σου

πορτρετα φωτογραφια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κατανοήσετε τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής σας μηχανής για πορτρέτα. Μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή DSLR διαθέτει πολλές επιλογές, επομένως πρέπει να τις γνωρίζετε ώστε να ελέγξετε την έκθεση και τη σύνθεση για να βεβαιωθείτε ότι το αντικείμενο (το μοντέλο στην προκειμένη περίπτωση) είναι αρκετά φωτεινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

*Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ανακλαστήρες για καλύτερα αποτελέσματα.

  • Η πόζα

Ο σχεδιασμός της θέσης είναι εξαιρετικά σημαντικός  στο πορτρέτο. Βρες πόζες που να ταιριάζουν στο μοντέλο σου ώστε να νιώθει άνετα (επαγγελματικά τα πράγματα είναι πιο εύκολα) και να βγάλετε σαν τελικό αποτέλεσμα αυτό που θέλετε. Οι σωστές πόζες σας εξασφαλίζουν ότι τα μοντέλα σας θα εκφράζονται πλήρως.

  • Εστίασε στα μάτια

πορτρετα φωτογραφια

Τα μάτια είναι το πιο σημαντικό μέρος ενός πορτραίτου. Αν είναι εστιασμένα, η υπόλοιπη φωτογραφία μπορεί να είναι και εκτός εστίασης και να εξακολουθεί να δείχνει ενδιαφέρουσα.

  • Προσοχή στο φόντο 

Δώσε προσοχή στο τι συμβαίνει στις άκρες του κάδρου. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι πράγματα να «ξεφυτρώνουν» πίσω από το κεφάλι του θέματος σου. Διάλεξε ενδιαφέροντα φόντα και όμορφα ώστε να ταιριάζουν με αυτό που θες να κάνεις.

  • Πότε μην χρησιμοποιήσεις το φλας της φωτογραφικής μηχανής

Πιθανόν το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις όταν τραβάς την φωτογραφία ενός προσώπου (ή οτιδήποτε σχετικό) είναι να χρησιμοποιήσεις το φλας της φωτογραφικής. Είναι το πιο μη κολακευτικό φως – ρίχνεις κυριολεκτικά φως πάνω στο θέμα. Προτίμησε ένα εξωτερικό φλας σε τρίποδο ή την επιλογή να κρατάς το φλας εσύ με το αριστερό (τεντωμένο) σου χέρι και την φωτογραφική στο δεξί, οι διαφορές θα είναι σίγουρα εντυπωσιακές.

  • Φωτογράφισε στα 70mm ή μακρύτερα

Σε κοντινότερες αποστάσεις εστίασης από τα 70mm, αρχίζει να δημιουργείται παραμόρφωση. Δεν είναι πραγματικά αισθητή έως ότου είσαι κάτω από τα 50mm, έτσι έχεις λίγο περιθώριο. Αν φωτογραφίζεις ένα κοντινό πορτραίτο με ευρυγώνιο φακό, το κεφάλι του θέματος σου θα φαίνεται παράξενα μεγάλο εξαιτίας της παραμόρφωσης. Τα κλασσικά μήκη για πορτραίτα είναι μεταξύ 80mm και 135mm, αλλά οτιδήποτε από 70mm μέχρι 200mm θα είναι εντάξει.

  • Φωτογράφισε σε RAW

Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να αγοράσεις μια φωτογραφική DSLR αν πρόκειται να τραβάς φωτογραφίες σε μορφή JPG. Οι λήψη σε RAW συλλαμβάνει όλα τα δεδομένα της εικόνας. Η λήψη σε JPG σημαίνει ότι πετάς τα πάντα εκτός από τα βασικά δεδομένα. Αν κάνεις κάποιο σφάλμα ενώ φωτογραφίζεις, μπορείς ακόμα να διορθώσεις μια φωτογραφία μέσω του RAW αρχείου. Αν προσπαθήσεις να επεξεργαστείς ένα JPG αρχείο, απλά θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Γι΄αυτό RAW.

  • Φωτογράφισε σε μεγάλα διαφράγματα

πορτρετα φωτογραφια

Το διάφραγμα ή f-stop είναι αυτό που ελέγχει την ποσότητα του φωτός που θα φτάσει στον αισθητήρα. Ένα μεγάλο διάφραγμα είναι, μερικές φορές συγκεχυμένα, ο μικρότερος f-stop αριθμός. Το F2.8 είναι μεγαλύτερο f-stop από το F16. Επιτρέπει να μπει περισσότερο φως και έχει ένα πιο χαμηλό βάθος πεδίου. Όταν ρυθμίζουμε το διάφραγμα στο πιο ευρύ (πχ f2.8), δίνει ένα ευχάριστο μη-εστιασμένο εφέ (bokeh) στο παρασκήνιο, μακριά από το κρίσιμο σημείο, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευχάριστα πορτραίτα. Τα μάτια του παρατηρητή οδηγούνται στο θέμα και όχι στο φόντο.

  • Φως

πορτρετα φωτογραφια

Για να δημιουργηθεί μια φωτογραφία χρειάζεται φως. Μάθετε να βλέπετε και να παρατηρείτε το φως. Εκμεταλλευτείτε το προς όφελος της φωτογραφίας σας. Ενδιαφέρον φως δεν είναι απαραίτητα το άπλετο φως. Το φως που περιγράφει τα θέματα σας, το φως που δημιουργεί σκιές και όγκους, το σημειακό φως είναι ίσως οι ιδανικές επιλογές. Δείτε το φως και αφήστε το να σας οδηγήσει σε μια καλή φωτογραφία πορτραίτου.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρτσά Μαριάννα

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα. Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία. Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;