Tips: Εργαλεία επεξεργασίας του Instagram

εργαλεία επεξεργασίας
Αποτέλεσμα επεξεργασίας της φωτογραφίας με τα εργαλεία του Instagram χωρίς τη χρήση φίλτρων

 

εργαλεία επεξεργασίας
Ο πειρασμός των έτοιμων φίλτρων

Η επεξεργασία της φωτογραφίας μας είναι αυτή που μπορεί να βελτιώσει αρκετά μια φωτογραφία. Μια καλή φωτογραφία μπορεί να γίνει αρκετά καλύτερη μέσω της «βελτίωσης» των χρωμάτων της και της φωτεινότητάς της. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα εργαλεία επεξεργασίας που μας προσφέρει η εφαρμογή του Instagram. Μπορεί τα εργαλεία αυτά να μην προσφέρουν μεγάλη ευελιξία αλλά είναι ιδανικά για την εκμάθηση των βασικών αρχών της επεξεργασίας της φωτογραφίας.

 

Έτοιμα φίλτρα

Είναι χρήσιμα και βολικά για μια γρήγορη επεξεργασία αλλά καλό είναι να τα αποφεύγουμε, ειδικά αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις πλήρεις δυνατότητες της φωτογραφίας μας. Μπορούν να αποτελέσουν βασικό εργαλείο εκμάθησης. Παρατηρώντας σε ποιες φωτογραφίες ταιριάζουν μπορούμε να  προσπαθήσουμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας κατά την επεξεργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Εργαλεία Επεξεργασίας

Ας ρίξουμε μια ματιά στα εργαλεία επεξεργασίας που μας προσφέρει η εφαρμογή στην καρτέλα Επεξεργασία.

εργαλεία επεξεργασίας

Προσαρμογή – Εδώ μπορούμε να προσαρμόσουμε το κάδρο μας, μέσω της περικοπής, της περιστροφής ή της αλλαγής της προοπτικής της φωτογραφίας μας.

Φωτεινότητα – Αλλαγή της φωτεινότητας της φωτογραφίας. Μεγαλύτερες τιμές ισοδυναμούν με φωτεινότερη φωτογραφία και αντιστρόφως. Επηρεάζει όλα τα σημεία του Ιστογράμματος (Σκιές, Μεσαίου τόνους, Φωτεινούς τόνους)

Αντίθεση – Αύξηση της τιμής της αντίθεσης σημαίνει πιο φωτεινοί τόνοι και πιο σκοτεινές σκιές. Οι μεσαίοι τόνοι δεν επηρεάζονται. Αντιστοίχως μείωση της τιμής της αντίθεσης σημαίνει πιο σκοτεινοί φωτεινοί τόνοι και πιο φωτεινές σκιές.

Δομή – Αυξάνει της «καθαρότητας» της φωτογραφίας. Αύξηση της τιμής αυξάνει κατά κάποιο τρόπο την ευκρίνεια της φωτογραφίας. Ουσιαστικά το εργαλείο αυτό αναγνωρίζει τις περιοχές με μεσαίους τόνους και αυξάνει την αντίθεση μόνο εκεί. Γενικά πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση.

Θερμότητα – Επηρεάζει την ισορροπία λευκού της φωτογραφίας μας. Θετικές τιμές δίνουν πορτοκαλί αποχρώσεις ενώ αρνητικές τιμές δίνουν μπλε αποχρώσεις στη φωτογραφία μας. Επηρεάζει και πάλι όλο το εύρος του ιστογράμματος.

Κορεσμός – Επηρεάζει την ένταση των χρωμάτων της φωτογραφίας μας. Θετικές τιμές κάνουν πιο έντονα τα χρώματα ενώ αρνητικές τιμές πιο άτονη τη φωτογραφία μας έως και σε κλίμακα του γκρι («ασπρόμαυρη»).

Χρώμα – Χρωματίζει επιλεκτικά τις σκιές ή τα φωτεινά σημεία. Υπάρχουν 8 βασικά χρώματα από τα οποία μπορούμε να διαλέξουμε

Ξεθώριασμα – Αυξάνοντας τις τιμές του εργαλείου αυτού, αυξάνεται η φωτεινότητα των μαύρων σημείων (και όχι το σύνολο των σκιών) της φωτογραφίας μας.

Φωτεινοί τόνοι – Επηρεάζει τους φωτεινούς τόνους της φωτογραφίας μας.

Σκιάσεις  Επηρεάζει τις σκιές της φωτογραφίας μας.

Βινιετάρισμα  Προσθέτει βινιέτα  έτσι ώστε να βοηθήσει στην εστίαση του θεατή στο κεντρικό θέμα της φωτογραφίας.

Tilt Shift – Εξομοίωση αποτελέσματος χρήσης tilt shift φακών. Τέτοιοι φακοί χρησιμοποιούνται συνήθως για την επιλεκτική θόλωση περιοχών της εικόνας κατά τη φωτογράφιση τοπίων ή μεγάλης έκτασης σκηνών που όμως δεν θα γινόταν με χρήση ενός συνηθισμένου φακού. Χρησιμοποιείται δηλαδή για την «εξομοίωση» μικροσκοπικών κόσμων.

Ευκρίνεια  Αυξάνει την οξύτητα της φωτογραφίας και βοηθά, μαζί με τη δομή, στην ευκρίνεια της φωτογραφίας μας. Χρειάζεται μεγαλύτερη σύνεση στη χρήση του εργαλείου αυτού αφού μπορεί να κάνει αρκετά αφύσικες τις φωτογραφίες μας.

 

Με ποια σειρά πρέπει να τα χρησιμοποιώ;

Η φωτογραφία όπως ξέρουμε αποτελεί τέχνη, οπότε η σειρά χρήσης των εργαλείων επεξεργασίας είναι προσωπικό θέμα. Ωστόσο η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί στην εφαρμογή μπορεί να μας δώσει μερικά hints για μια πιθανή αλληλουχία της επεξεργασίας. Προσωπικά βέβαια θα άφηνα τη δομή, την ευκρίνεια για το τέλος καθώς χρήση τους στην αρχή μπορεί να εισάγει θόρυβο στη φωτογραφία μας ή να την παραμορφώσουν σε μη αναστρέψιμο σημείο.

 

Extra Tip – Αποθήκευση της φωτογραφία χωρίς να την ανεβάσω στο Instagram

Η εφαρμογή δεν δίνει κάποια επιλογή αποθήκευσης.

Υπάρχει λύση. Αν κλείσουμε το wifi ή τα δεδομένα τότε η εφαρμογή δεν θα καταφέρει να ανεβάσει τη φωτογραφία. Ωστόσο θα την έχει αποθηκεύσει στη συσκευή. Αυτό προϋποθέτει να έχουμε ενεργοποιήσει την αποθήκευση των δημοσιευμένων φωτογραφιών στις ρυθμίσεις της εφαρμογής.  Πριν ανοίξουμε το wifi ή τα δεδομένα, ακυρώνουμε το ανέβασμα της φωτογραφία από την εφαρμογή του Instagram. Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επεξεργασμένη φωτογραφία που τώρα βρίσκετε στη μνήμη του κινητού μας.

 

nikossyr

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκος Σύριος

Φοιτητής Βιολογίας με πολλά ενδιαφέροντα. Γοητευμένος από τον κόσμο της εικόνας (φωτογραφία/βίντεο). Στόχος μου να γυρίσω μια ταινία μικρού μήκους-ελπίζω σύντομα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;