Συμβουλές για τα οικογενειακά πορτρέτα

 

ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΆ ΠΟΡΤΡΈΤΑ

Τα οικογενειακά πορτρέτα εμπίπτουν σε τρεις κύριες κατηγορίες: παραδοσιακά οικογενειακά πορτρέτα, ευδιάκριτα πορτρέτα οικογένειας και πορτρέτα οικογενειακού τρόπου ζωής. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν τραβήξει φωτογραφίες τους, αλλά λίγοι είχαν την ευκαιρία να φωτογραφήσουν ενα οικογενειακό πορτρέτο, λόγω της διαφοράς μεταξύ των δύο. Οι πρώτες φωτογραφίες είναι γρήγορες, με λίγη προσοχή στις τεχνικές πτυχές της εικόνας, ενώ το πορτρέτο θέλει περισσότερη προσοχή για το τελικό αποτέλεσμα.

οικογενειακά πορτρέτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συχνά λέμε ότι ένα καλό πορτρέτο καταγράφει την προσωπικότητα μας και αυτό είναι αλήθεια. Χρησιμοποιώντας μερικές απλές τεχνικές, οποιοσδήποτε μπορεί να περάσει από απλά «στιγμιότυπα» σε μια πιο βαθιά αποτύπωση της οικογένειας του.

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΕΚΦΡΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Για ένα επιτυχημένο οικογενειακό πορτρέτο απαραίτητη είναι η “Εκφραση”. Η καταγραφή των εκφράσεων απεικονίζει το συναίσθημα και προσθέτει δυναμική στη φωτογραφία. Τα πορτρέτα μπορούν να αφεθούν ατελείωτα χωρίς να καταγράφουν τις εκφράσεις που κάνουν την εικόνα πιο ελκυστική. Τα παραδοσιακά οικογενειακά πορτρέτα είναι “στημένα” (σκεφτείτε τις σχολικές φωτογραφίες), δίνουν την αίσθηση τι οι εκφράσεις είναι ψεύτικες.

Ορισμένες εξαιρετικές συμβουλές για το πώς να μην φαίνονται οι φωτογραφίες στημένες, περιλαμβάνουν την αποφυγή χρήσης φλας όταν είναι δυνατό και λήψη της φωτογραφίας από απόσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα επιτυχημένα οικογενειακά πορτρέτα ακολουθούν τους ίδιους κανόνες. Απλώς σημαίνει ότι η αναπτυξη μιας ιδέας είναι σημαντική. Μια ενεργή απο μέρους σας, κατεύθυνση της οικογένειας ώστε να ποζάρει πιο φυσικά και άνετα είναι σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα.

ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Είτε φωτογραφίζουμε ξεχωριστά πορτρέτα είτε ομαδικά ενα πιο αληθοφανές αποτέλεσμα κάνει την φωτογραφία πιο ενδιαφέρουσα. Είναι σημαντικό να ξεφύγουμε απο την συνειδητή πόζα και ιδέα που έχει το κάθε άτομο για τον εαυτό του και νιώσουμε άνετα να αλλάξουμε την πόζα μας σε μια πιο φυσική να γελάσουμε και να μην κοιτάμε μόνο προς στο μέρος της κάμερας. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η αθωότητα των παιδιών και η ειλικρινής αντιδρασή τους για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους, κάνει τα παιδία να έχουν σχεδόν πάντα τις καλύτερες φωτογραφίες. Ισως χρειαστεί να έχεις κάποιο βοήθημα για να τραβήξεις την προσοχή τους ή να τα κάνεις να γελάσει αλλά σίγουρα θα είναι πολύ πιο ευκολο να αποθανατήσεις ένα αληθινό συναισθημα απο ένα παιδί.

 

 

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ο γενικός κανόνας για τα οικογενειακά πορτρέτα είναι η εστίαση στα μάτια και ο καθορισμός ενός ευρέος ανοίγματος για να θολώνει το φόντο από την εστίαση διατηρώντας παράλληλα τα πρόσωπα αιχμηρά. Ενώ αυτό είναι τυποποιημένο στο πλαίσιο της φωτογραφίας, σκεφτείτε περιστασιακά τη φωτογράφηση του θέματος από διάφορες γωνίες και απόψεις. Μερικές φορές αλλάζοντας την προοπτικήσας, τονίζεται η διάθεση και μπορεί να σας βοηθήσει να ορίσετε την έκφραση της φωτογραφίας.

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΚΑΔΡΟ ΣΑΣ

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τα πορτρέτα ως κάθετη φωτογραφία. Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να κρατήσετε την κάμερα οριζόντια. Μετατοπίστε το θέμα σας σε μία πλευρά και όχι στη μέση. Η μετάβαση από το ένα στυλ κ’αδρου στο άλλο μπορεί να προσφέρει πιο ευχάριστα αποτελέσματα από την ίδια στάση.

 

Το πιο σημαντικό απο όλα όμως είναι να μην σταματάτε ποτέ να πειραματίζεστε με τις φωτογραφίες σας και να δοκιμάζετε νέα πράγματα.

Δείτε κάποια ενδιαφέροντα πορτρέτα εδώ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νεφέλη Μπομπόκη-Κούρου

Είμαι η Νεφέλη, μεταπτυχιακός απόφοιτος της Domus Academy του Μιλάνου. Το καλλιτεχνικό μου υπόβαθρο και οι σπούδες μου στο μάνατζμεντ μου προσέφεραν τόσο μια δημιουργική και ανοιχτη σκέψη, όσο και μια άνεση να δουλεύω ταυτόχρονα σε δίαφορα πρότζεκτ που εκτος από multitasking απαιτούν και πολύ καλή οργάνωση ώστε το αποτέλεσμα να ξεχωρίζει μέσα στην χώρο της μόδας. ​ Έχω εργαστεί σε διάφορους τομείς της μόδας μέχρι στιγμής και συνεργάστηκα με διάφορους μεγάλους στιλίστες όπως ο Pablo Patane, η Silvia Ortombina και η Allegra Ghiloni σε διάφορα έργα. Έχω δουλέψει ως ανεξάρτητη στιλίστρια & creative director σε διάφορα έργα και ως βοηθός product developer, δουλεύω τέλεια σε ομάδες, είμαι ένα εργατικο και οργανωμένο άτομο και θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι και να επεκτείνομαι στον τομέα της μόδας ως Fashion Stylist & Fashion Manager.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;