Συμβουλές φωτογραφίας για αρχάριους

SHARE

Όλοι πλέον φωτογραφίζουμε τα πάντα. Η τεχνολογία δίνει ολοένα και περισσότερες εναλλακτικές για την λήψη και την διάδοση φωτογραφιών που μεταδίδονται με ταχύτητα φωτός. Είναι επομένως φυσικό να επιδιώκουμε την βελτίωση και διόρθωση των λήψεων μας.

 • Διαχωρισμός του θέματος από το θέμα της φωτογραφίας. Συνιστάται η χρήση σκοτεινού φόντου για τη λήψη εικόνας με φωτεινό θέμα και αντίστροφα στη περίπτωση σκοτεινού θέματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το απολύτως λευκό φόντο καλό είναι να αποφευχθεί γιατί δημιουργεί αναλαμπές των φακών και οδηγεί σε μειωμένη αντίθεση της εικόνας.

 

Συμβουλές φωτογραφίας

 • Πώς να δώσετε την αίσθηση του βάθους.

Όταν το κύριο αντικείμενο της εικόνας είναι στο βάθος πχ. Σε ένα τοπίο η εικόνα θα φαίνεται καλύτερη αν συμπεριλάβουμε και αντικείμενα του προσκηνίου, τα οποία βρίσκονται πιο  κοντά στο σημείο λήψης. Έτσι δημιουργείται αντίθεση ως προς το θέμα που βρίσκεται στο βάθος και προσδίδεται διάσταση.

 

 • Χρήση του φλας.

Οι περισσότεροι φωτογράφοι συνιστούν την χρήση τους φλας ακόμα και υπό το φως της ημέρας. Πολλές κάμερες έχουν την δυνατότητα ρύθμισης της έντασης του φλας αλλά στη περίπτωση χρήσης κινητού ή μη ρυθμιζόμενης φωτογραφικής μπορείς να απομακρυνθείς από το κεντρικό αντικείμενο και με τον τηλεφακό (zoom) να το φέρεις πιο κοντά ώστε το αποτέλεσμα να είναι περισσότερο φυσικό.

Συμβουλές φωτογραφίας

 • Φωτογραφίζοντας αντικείμενα που κινούνται

Αφήνουμε περισσότερο χώρο μπροστά από τα αντικείμενα που κινούνται ή που θα μπορούσαν να κινηθούν αλλά είναι σταματημένα και λιγότερο από πίσω. Ενώ φαίνεται ως μία αυτονόητη κίνηση, αποτελεί συχνό λάθος.

Συμβουλές φωτογραφίας

 • Κάντε τη σύνθεση απλή.

  Οι περισσότεροι ερασιτέχνες, στην αρχή τουλάχιστον, τραβάνε φωτογραφίες παραφορτωμένες με άσχετα προς το κεντρικό θέμα στοιχεία. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί επικεντρώνουν τη προσοχή τους στο κέντρο της λήψης, εκεί όπου βρίσκεται το θέμα τους, αγνοώντας το ευρύτερο κάδρο. Πριν τραβήξετε την φωτογραφία παρατηρήστε ολόκληρο το κάδρο. Αφήστε απ’έξω τα περιττά και κρατήστε μόνο το θέμα σας, αν είναι δυνατόν. Μετακινηθείτε, αλλάξτε γωνία, πειραματιστείτε με τη κάμερα.

  Advertisement

 • Η λήψη του φωτός.

Στις περισσότερες λήψεις προτιμάται το φως να βρίσκεται πίσω από το κεντρικό θέμα για καλύτερο φωτισμό. Ωστόσο μπορούμε να επιλέξουμε να βρίσκεται και πίσω του για εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα και για τη δημιουργία σκιάσεων.

Συμβουλές φωτογραφίας

 • Μην φοβηθείτε να παραβιάσετε τους κανόνες.

Όπως έχει πει ο Edward Weston “το να συμβουλεύεσαι τους κανόνες σύνθεσης πριν κάνεις μια λήψη είναι σαν να συμβουλεύεσαι τους κανόνες της βαρύτητας πριν ξεκινήσεις για μια πεζοπορία”.  Οι κανόνες λειτουργούν ως κατευθυντήριες γραμμές και τα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα δημιουργούνται όταν τους παραβλέπετε.

 • Όταν αμφιβάλλετε κάντε το κλικ!

Είναι πολύ πιο απίθανο να μετανιώσετε για μια φωτογραφία που βγάλατε παρά για κάποια που δεν τραβήξατε ποτέ. Με μία δεύτερη ματιά ή ακόμη και έπειτα από επεξεργασία μια εικόνα μπορεί να σας φανεί πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσα και αξιοποιήσιμη.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δηλώνω εκκολαπτόμενη δημοσιογράφος. Παθιασμένη με την φωτογραφία και τις αμερικάνικες σειρές. Εθισμένη στα ζελεδάκια και σε κάθε είδους ζάχαρης. Χαμένη στον κόσμο μου απολαμβάνω να ανακαλύπτω νέους τόπους, ανεξερεύνητα μαγαζιά και ξεχωριστούς ανθρώπους.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG