Tips: Συμβουλές για τον Φωτογραφικό Απολογισμό

φωτογραφικός απολογισμός

Είσαι φωτογράφος; Ερασιτέχνης ή επαγγελματίας; Είναι η ώρα για τον φωτογραφικό απολογισμό της χρονιάς που έφυγε.

Το 2017 ΄΄τρέχει΄΄ ήδη  κι ένας τρόπος για να ξεκινήσει δημιουργικά ο νέος χρόνος είναι με την θέσπιση στόχων και  την καλή οργάνωση κάνοντας έναν απολογισμό. Αναφέρομαι σε έναν φωτογραφικό απολογισμό ικανό να σε βοηθήσει να εξελιχθείς και ως φωτογράφος αλλά και ως άνθρωπος. Ο φωτογραφικός απολογισμός είναι το ίδιο δύσκολος με εκείνον που οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν λόγω της ευθυνοφοβίας, και της έπαρσης που ενδόμυχα ή όχι φέρουν. Από την άλλη μεριά οι φωτογράφοι είναι πιο θαρραλέοι και τολμούν να κρίνουν τον εαυτό τους και το έργο τους αφού η σχέση που έχουν με το χρόνο είναι σχέση ζωής.

Let’s start!

  1. Όλη η επιτυχία του απολογισμού βρίσκεται σε εσένα. Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και αντικειμενικός με το έργο σου. Αξιολόγησε τη δουλειά σου με βάση τα όσα ξέρεις και το επίπεδό σου.
  2. Πόσες φωτογραφίες χωράει μια χρονιά;  Όσες  αισθάνθηκες ότι ήθελες να βγάλεις. Οι φωτογραφίες δεν είναι αριθμοί. Στις πολλές ή λίγες φωτογραφίες σου ψάξε για το σωστό φωτισμό, τους κανόνες, για μηνύματα και συναισθήματα. Μην ξεχνάς ότι μετράει η ποιότητα και όχι η ποσότητα.
  3. Λάθη, λάθη, λάθη. Ο  σίγουρος δρόμος για τα σωστά κλικ. Σίγουρα θα απογοητευτείς από τον εαυτό σου ή θα μετανιώσεις για φωτογραφίες σου. Αυτό είναι σημαντικό και μόνο που το αναγνώρισες. Έπειτα φρόντισε να  μπεις σε μια διαδικασία εκπαίδευσης των δυνατοτήτων σου. Εκπαίδευσε τη ματιά σου, βελτίωσε την τεχνική σου αφού εντόπισες τα λάθη σου και βελτιώσου. Πώς? Διάβασε, παρατήρησε και πιάσε τη μηχανή. Εξασκήσου, εξασκήσου, εξασκήσου.
  4. Αναγνώρισε τις καλές φωτογραφίες σου ή project και πες και μπράβο στον εαυτό σου. Μέσα από τη θετική κριτική θα πάρεις θάρρος, δύναμη και όρεξη για νέες φωτογραφικές περιπέτιες. Ακόμα προσπάθησε να πάρεις ιδέες για το ύφος σου σαν φωτογράφος, εντόπισε τα δυναμικά σου στοιχεία και βρες τον εαυτό σου στις εικόνες σου.
  5. Μη φοβηθείς τις αλλαγές. Ίσως να διακρίνεις πράγματα που δε τα ήξερες για εσένα και πρέπει να τα αξιοποιήσεις. Σίγουρα στη συλλογή από τις εικόνες σου δε θα υπάρχει ένα είδος φωτογραφίας αλλά περισσότερα. Αφού τα βρήκες γιατί δε τα δοκιμάζεις, ποτέ δε ξέρεις που μπορούν να σε οδηγήσουν.
  6. Βάλε στόχους για τη νέα φωτογραφική χρονιά που μόλις άρχισε. Εφόσον τελειώσεις σημείωσε τα λάθη, τις ιδέες και ότι άλλο κρίνεις ότι χρειάζεται να δουλέψεις ως φωτογράφος και ξεκίνα.

*  Η στήλη φωτογραφίας, σας εύχεται  Καλή Χρονιά!                                                                                                                                       Το νέο έτος να είναι γεμάτο υγεία, αγάπη, αλληλεγγύη και δημιουργικά φωτογραφικά κλικ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρτσά Μαριάννα

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα. Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία. Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;