Silhouette Photography

Η Silhouette Photography  είναι η φωτογράφιση ενός θέματος του οποίου βλέπετε μόνο το σχήμα και το περίγραμμα που δημιουργείται από το φως που υπάρχει πίσω από αυτό. Τα χρώματα  και οι υφές του διαγράφονται κι έτσι δίνεται βαρύτητα μόνο στο σχήμα. Έτσι σημαντικό για την επιλογή του θέματος θα πρέπει να είναι και η αναγνωρισιμότητά του. Στη φωτογραφία οι επιλογές με το φως κόντρα είναι μια δημιουργική απόφαση και προσέγγιση των εκάστοτε θεμάτων μας. Η βασική στρατηγική που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις για να τραβήξεις φωτογραφίες είναι να τοποθετήσεις το θέμα σου (το σχήμα που θέλεις να μαυρίσει) μπροστά από κάποια πηγή φωτός και να αναγκάσεις τη φωτογραφική σου μηχανή να ρυθμίσει την έκθεσή της βάσει του φωτεινότερου μέρους, την εικόνα (το φόντο) και όχι το θέμα της εικόνας σας. Με αυτόν τον τρόπο το θέμα σας θα είναι εκτεθειμένο (και πολύ σκοτεινό, αν όχι μαύρο). Παρακάτω θα σας παραθέσω μερικές συμβουλές για το πώς να επιτύχετε σιλουέτες στις φωτογραφίες σας.

 

Στην ουσία αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε την κάμερά μας να σκεφτεί ότι τα φωτεινά μέρη είναι που μας ενδιαφέρουν περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1. Επιλέξτε ένα ισχυρό θέμα

Σχεδόν οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να γίνει σε μια σιλουέτα. Επιλέξτε κάτι με ένα ισχυρό και αναγνωρίσιμο σχήμα που θα είναι αρκετά ενδιαφέρον για τη μορφή του ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον εκείνων που θα βλέπουν την εικόνα σας. Οι σιλουέτες δεν μπορούν να αντλήσουν τα χρώματα, τις υφές και τους τόνους των αντικειμένων για να τα κάνουν ελκυστικά – έτσι το σχήμα πρέπει να είναι ξεχωριστό.

2. Βρείτε το σωστό φως

Όταν θα είστε έτοιμοι να φωτίσετε το θέμα σας θα χρειαστεί να διώξετε  πολλά από αυτά που έχετε μάθει για την φωτογραφία. Θα χρειαστεί να σκεφτείτε λίγο προς τα πίσω. Αντί να φωτίζετε το μπροστινό μέρος του αντικειμένου σας, στις σιλουέτες πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει περισσότερος φωτισμός στο φόντο από το προσκήνιο της φωτογραφίας σας. Το τέλειο φως γι ‘αυτό είναι να τοποθετήσετε το θέμα σας μπροστά από το ηλιοβασίλεμα ή την ανατολή – διαφορετικά οποιοδήποτε λαμπρό φως θα είναι σε θέση να ”εμφανίσει” τη σιλουέτα που επιθυμείτε.

3. Προσοχή στο κάδρο σας

Συνήθως, το καλύτερο υπόβαθρο θα είναι ένας λαμπερός ουρανός χωρίς σύννεφο με τον ήλιο. Θέλετε να τοποθετήσετε τη φωτεινότερη πηγή φωτός πίσω από το θέμα σας (είτε έτσι ώστε να το κρύβουν είτε έτσι ώστε να βρίσκεται κάπου στο παρασκήνιο).

4. Φροντίστε τα σχήματά σας

Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα σχήματα ή αντικείμενα στην εικόνα που επιχειρείτε να περιγράψετε, προσπαθήστε να τα κρατήσετε χωριστά. Επίσης, θα θέλετε να φωτογραφίζετε και ανθρώπους τοποθετήστε τους προφίλ και όχι να κοιτάτε ευθεία. Έτσι περιγράφονται περισσότερα τα χαρακτηριστικά τους (μύτη, στόμα, μάτια κλπ) κι είναι πιθανότερο να αναγνωριστούν ώστε να μεταφέρουν στη σιλουέτα την ομορφιά και την διαφορετικότητά τους κάνοντάς την πιο ελκυστική και ενδιαφέρουσα.

5. Ρυθμίσεις 

Για τη φωτογράφιση μιας σιλουέτας το Auto Mode ξεχάστε το αφού έχει την τάση να παράγει μια ισορροπημένη έκθεση.  Ξεκινήστε ρυθμίζοντας τη μηχανή σας σε λειτουργία Manual ή Aperture Priority  ώστε να ελέγχετε εσείς την τιμή του διαφράγματος. Σε μια τέτοια λήψη σιλουέτας προτιμήστε ένα διάφραγμα κλειστό με τιμές F8 ή χαμηλότερα για μεγάλο βάθος πεδίου και εστιασμένες λεπτομέρειες. Μια ακόμη ρύθμιση είναι η πολυσημειακή μέτρηση (Multi-zone metering) αλλιώς Matrix ή Evaluative. Επίσης το ISO θα πρέπει να είναι χαμηλά 100-200 εάν θέλετε η σιλουέτα σας να είναι πιο σκοτεινή. Μη ξεχάσετε το φωτόμετρο και τις επιλογές των αρνητικών τιμών -1 έως -3 και η επεξεργασία αργότερα που θα βοηθήσει το τελικό αποτέλεσμα.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρτσά Μαριάννα

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα. Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία. Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;