Richard Sandler: Οι ”vintage” φωτογραφίες της Νέας Υόρκης

Από το 1977 έως το 2001, ο φωτογράφος Richard Sandler περιπλανιόταν με την Leica του, στους δρόμους της Νέας Υόρκης, δημιουργώντας μερικές από τις πιο εικονικές φωτογραφίες δρόμου αυτής της πολυσύχναστης και αστραφτερής πόλης.

Πηγή: https://mymodernmet.com/

Στο βιβλίο του, ”Τα μάτια της πόλης” , ο Richard Sandler προβάλλει τις καλύτερες φωτογραφίες του και καταγράφει τα πάντα, από την αστική αποσύνθεση της δεκαετίας του ’80, στις διαρκώς διευρυνόμενες ταξικές διαφορές, κάτι που αποτελεί επαναλαμβανόμενο θέμα σε όλη τη δουλειά του.

Πηγή: https://mymodernmet.com/

Τα θέματα του Richard Sandler φαίνονται να βυθίζονται στον δικό τους κόσμο, ψάχνοντας για αγάπη ή επιθυμώντας να βρίσκονται οπουδήποτε αλλού, εκτός από το φορτωμένο με γκράφιτι μετρό. Είναι αυτή η ενέργεια που γεμίζει την αγαπημένη φωτογραφία του Richard Sandler, το CC Train, 1985, η οποία και φιλοξενείται στο εξώφυλλο του βιβλίου του.

Πηγή: https://mymodernmet.com
Πηγή: https://mymodernmet.com

“Μου αρέσει γιατί κάθε άνθρωπος κοιτάζει εμένα ή μέσα από μένα και με κάποιο τρόπο κοιτάζει και εσάς, τον θεατή! Κάθε άτομο στην εικόνα είναι ένα είδος ερωτήματος που απαιτεί την ερμηνεία σας “, λέει ο φημισμένος φωτογράφος στο My Modern Met.

Πηγή: https://mymodernmet.com

“Στα βλέμματά τους βρίσκω κάτι διαχρονικό και τρομακτικό. Οι καλύτερες φωτογραφίες είναι εκείνες που δίνουν περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι απαντούν. ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: https://mymodernmet.com

Σήμερα, ο Richard Sandler περιγράφει την εποχή του ως ο πρώτος φωτογράφος της Νέας Υόρκης. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι κοιτάζουν πίσω σε μια προ-9/11 Νέα Υόρκη με νοσταλγία, το έργο του συνέχισε να συγκεντρώνει μια ισχυρή συνέχεια.

Πηγή: https://mymodernmet.com

“Στην εποχή μας, το «πρόσφατο παρελθόν» είναι οι δύο δεκαετίες λίγο πριν από τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο και οι περισσότεροι από εμάς το νοσταλγούμε γιατί, αν και δεν ήμασταν συνδεδεμένοι με το παγκόσμιο δίκτυο, ήμασταν συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον.”

Richard Sandler
Πηγή: https://mymodernmet.com

Στην πραγματικότητα, ο Richard Sandler επισημαίνει την άνοδο του κινητού τηλεφώνου ως τον κύριο λόγο που σταμάτησε να φωτογραφίζει τους δρόμους της Νέας Υόρκης. “Δεν θέλω ανθρώπους σε κινητά τηλέφωνα στις εικόνες μου επειδή είναι ουσιαστικά ”virtual”. Τα σώματά τους βρίσκονται στο δρόμο, αλλά οι προσοχές τους είναι αλλού και περπατούν σε φυσαλίδες”. “Μου αρέσει η ένταση στη φωτογραφία του δρόμου και οι άνθρωποι στα κινητά τηλέφωνα είναι βαρετοί.”

Αυτή η δήλωση αν και αιχμηρή, είναι πραγματικότητα. Δεν συμβαίνουν τόσο ενδιαφέροντα πράγματα στους δρόμους όπως πιθανότατα γίνονταν παλαιότερα, γιατί υπάρχει λιγότερη ανθρώπινη επαφή και περισσότερο αποξένωση. Μήπως όμως αντί αυτό να μας προβληματίζει να το εκμεταλλευτούμε ώστε να δημιουργήσουμε εμείς σκηνές; Δοκίμασέ το!

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δαναη Ζαχαριου

Γεννήθηκα πριν 23 καλοκαίρια και είμαι προιόν της πρωτεύουσας, αν και δεν την αγαπώ όσο την ύπαιθρο. Απόφοιτη Παντείου Πανεπιστημίου, με τετραετής θητεία στην πλάτη, σπούδασα στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, δημοσιογραφία και μάρκετινγκ. Τώρα εκτονώνω τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες μέσω της τέχνης της φωτογραφίας, την οποία σπουδάζω ως ειδίκευση σε γνωστό Ιεκ. Ως γνήσιος δίδυμος, βαριέμαι εύκολα, είμαι ανήσυχη και περίεργη, για αυτό μαρέσει να ψάχνομαι και να μαθαίνω νέα πράγματα χωρίς σταματημό. Οι μεγάλες μου λατρείες είναι τα ταξίδια, τα ζώα, ο κινηματογράφος, η επιστήμη, η μουσική -ροκ, τζαζ, rnb, country- , τα βιβλία -ξεκάθαρα παθιάρα και αχόρταγη αναγνώστρια- και φυσικα, η φωτογραφία. Συμβουλεύομαι τον σκύλο μου για όλες τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής μου και το μόττο μου είναι ΄΄Αν δεν μπορείς, κάν'το΄΄.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;