Rephotography: Η τέχνη της επανάληψης

[punica-dropcap]Π[/punica-dropcap]ολλοί από εσάς θα έχετε παρατηρήσει την τάση που υπάρχει σε περιοδικά,στο διαδίκτυο και άλλα μέσα, με την επανα-φωτογράφιση παλιών φωτογραφιών οι οποίες απεικονίζουν κτίρια ή ακόμα και ανθρώπους. Αυτή η οπτική μέθοδος ονομάζεται rephotography. Πάμε όμως να μάθουμε ακριβώς τι είναι rephotography και ποια η χρησιμότητά αυτής της μεθόδου.

Τι είναι Rephotography; 

Rephotography είναι η επανα-φωτογράφιση μιας φωτογραφίας από την ίδια θέση και προοπτική με αρκετά μεγάλη χρονική διαφορά μεταξύ των δύο εικόνων. Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και σωστή μελέτη της προ υπάρχουσας εικόνας . Πολλοί φωτογράφοι επιλέγουν να τραβήξουν την ίδια εποχή του χρόνου όπου πάρθηκε και η αρχική εικόνα, καθώς επίσης επιλέγουν τον ίδιο φακό, τις ίδιες φωτιστικές συνθήκες και την ίδια διαμόρφωση του χώρου, ενώ άλλοι επιλέγουν να τραβήξουν λίγο πιο “πρόχειρα”. Η απαραίτητη προϋπόθεση για σωστό αποτέλεσμα είναι το σημείο θέασης να είναι το ίδιο με την αρχική εικόνα.

 

rephotography

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rephotography και επιστήμες.

rephotographyΤο Rephotography σαν μέθοδος δεν είναι απλά μια μόδα που έχει γίνει viral και έχει επέλθει μαζί με το διαδίκτυο. Μπορεί να βλέπουμε καθημερινά προσπάθειες κάποιων στο διαδίκτυο να αναπαραστήσουν φωτογραφίες από τη παιδική τους ηλικία ή από παλιότερες οικογενειακές στιγμές, καθιστώντας το αποτέλεσμα χαριτωμένο και νοσταλγικό, ωστόσο η μέθοδος δεν έχει μόνο αυτόν το σκοπό.
Η παρατήρηση των αλλαγών πάνω στο οικολογικό σύστημα, όπως η μελέτη παγετώνων, ποταμιών κλπ. μέσω φωτογραφιών, έχουν βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα. Από το 1850 και μετά, οι τεχνικές επιστημονικής μελέτης και έρευνας έχουν εντάξει την μέθοδο Rephotography, η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από τους επιστήμονες, για καταγραφή και αρχειοθέτηση. 
Το Rephotography βοήθησε τους κοινωνιολόγους και τους επικοινωνιολόγους ώστε να κατανοήσουν τις κοινωνικές αλλαγές πάνω στον άνθρωπο με το πέρασμα των δεκαετιών. Καταγράφοντας τοπία, κτίρια, ανθρώπους και δραστηριότητες και συγκρίνοντας τις εικόνες μεταξύ τους, εξετάζουν σε βάθος την κοινωνία και τις συνεχόμενες μεταβολές της, καταλήγοντας προσεκτικά σε συμπεράσματα.

Η μέθοδος εκτός από τα παραπάνω καταγράφει και τις πολεοδομικές αλλαγές. Η μετάλλαξη διάφορων τοπίων με το πέρασμα των δεκαετιών έχουν τρομερό ενδιαφέρον και πολλοί φωτογράφοι επιλέγουν προσεκτικά ποια εικόνα και ποιο κτίριο θα επανα-φωτογραφίσουν. Στόχος τους είναι να δείξουν την μεγάλη αντίθεση μέσα στις δύο φωτογραφίες. Η καταγραφή κτιρίων που έχουν κατεδαφιστεί ή έχουν αντικατασταθεί από ουρανοξύστες και άλλα σύγχρονα κτίρια, νέους δρόμους και γέφυρες είναι συχνή.

 

 

rephotography

rephotography

 

Προσωπικά, η μέθοδος Rephotography με ενθουσίασε από την στιγμή που την ανακάλυψα και την θεωρώ ένα σημαντικό εργαλείο. Η ικανότητα να καταγράφει την ανθρώπινη ιστορία, βοηθώντας άτομα νεότερων ηλικιών να ανακαλύψουν και να συνδεθούν μέσω οπτικών ντοκουμέντων με την ιστορία του τόπου τους και της οικογένειάς τους, καταφέρνει να συγκινήσει και να δημιουργήσει μοναδικά συναισθήματα αναπόλησης και συγκίνησης.

 

rephotography

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Καραγεώργου

Ονομάζομαι Ελένη Καραγεώργου, είμαι 26 χρονών, και ζω στον Πειραιά όπου και μεγάλωσα. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου πάνω στη φωτογραφία το 2017. Έχω ξεκινήσει να κάνω τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα στο χώρο της φωτογραφίας έχοντας την ευκαιρία να ασχοληθώ με κάτι που με κάνει να νιώθω χαρούμενη και δημιουργική. Περισσότερο χαρούμενη βέβαια με κάνουν τα ταξίδια,συνεπώς όποτε έχω την ευκαιρία ταξιδεύω και το απολαμβάνω πολύ! Αυτά τα στοιχεία νομίζω με χαρακτηρίζουν περισσότερο, η συνέχεια μέσα από τα άρθρα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;