

Σε όλους μας έχει συμβεί. Έχει πανσέληνο, είναι πανέμορφα έξω, έχει υπέροχη θέα και, θες να απαθανατίσεις τη στιγμή ,να βγάλεις μια φωτογραφία το φεγγάρι . Παίρνεις το κινητό σου και,βγάζεις την φωτογραφία αλλά φαίνεται ένας μαύρος ουρανός και μία τρύπα φωτός στη μέση. Είναι πολύ συχνά θολό και κουνημένο. Και ξαφνικά η τέλεια εικόνα που έχεις στο μυαλό σου …εε δεν έχει βγει και πολύ καλή, μεταξύ μας πάντα.
Και γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι ρυθμισμένα,για να βγάλεις τέτοιου είδους φωτογραφίες. Άλλωστε και οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές στην αυτόματη λειτουργία, δεν μπορούν να βγάλουν επιτυχημένες φωτογραφίες φεγγαριού . Τις περισσότερες φορές οι κάμερες στις μηχανές και στα κινητά είναι ευρυγώνιοι και για αυτό το φεγγάρι βγαίνει πολύ πιο μικρό, από όσο εμείς το βλέπουμε.
Πολύς κόσμος θεωρεί, ότι καλές φωτογραφίες του φεγγαριού με τις λεπτομέρειες του μπορούν να βγάλουν μόνο επαγγελματίες φωτογράφοι, με επαγγελματικές πανάκριβες μηχανές. Για αυτό και όποτε βλέπουν λεπτομερείς φωτογραφίες φεγγαριού από ερασιτέχνες, θεωρούν ότι τις πήραν από το διαδίκτυο. Όχι παιδιά. Όλοι μπορούμε ! Απλώς θέλει λίγη προετοιμασία.
Ναι καλά άκουσες , μπορείς και συ..Με το κινητό σου!
Για να φωτογραφίσεις το φεγγάρι με το κινητό μπορείς, να κατεβάσεις μία εφαρμογή, από αυτές που μετατρέπουν την κάμερα του κινητού σου σε μια μηχανή με ρυθμίσεις και δυνατότητες ζουμ. Υπάρχουν πολλές και είναι δωρεάν!
Αν τώρα ασχολείσαι με την φωτογραφία και, έχεις μηχανή ο καλύτερος τρόπος να φωτογραφίσεις το φεγγάρι με όλες του τις λεπτομέρειες, είναι να χρησιμοποιήσεις τηλεφακό. Επιπλέον , όταν κάνεις τέτοιες λήψεις σε αυτόματη λειτουργία , η φωτομέτρηση γίνεται λάθος. Είναι σαφές,όταν πας να φωτογραφίσεις μία πηγή φωτός ,αν ρίξεις και άλλο φως από πάνω θα καεί. Οπότε για να βγάλεις καλή φωτογραφία το φεγγάρι, πρέπει να ρίξεις πολύ την φωτομέτριση της μηχανής σου και, να μην συμβουλεύεσαι τις αυτόματες ενδείξεις της μηχανής σου.
Για το κούνημα ευθύνεται η κίνηση του φεγγαριού,και η λύση βρίσκεται στις ρυθμίσεις της ταχύτητας. Πρέπει να χρησιμοποιείς μία ταχύτητα, που παγώνει την κίνηση (πάνω από 1/60).
Αν φωτογραφίσεις το φεγγάρι με φωτογραφική μηχανή, θα χρησιμοποιήσεις τον φακό με τη μεγαλύτερη εστίαση. Όποιον έχεις. Αλλιώς χρησιμοποίησε τον φακό 18-55mm,αλλά ρύθμισε τον με το δαχτυλίδι του ζουμ στο 55.
Ακόμα, όπως είπαμε και παραπάνω βασικός εχθρός τέτοιων φωτογραφιών είναι το τρέμουλο,λόγω της ταχύτητας το κλείστρο μένει περισσότερη ώρα ανοιχτό από όσο μπορείς να κρατήσεις σταθερή την κάμερα σου.Οπότε, θα σε βοηθήσει πολύ αν έχεις ,ή αν μπορείς να βρεις, ένα τρίποδο. Σε ακόμα πιο ιδανικές συνθήκες θα ήταν πολύ χρήσιμο, το κλικ να μην το κάνουμε με το χέρι, αλλά με remote control.
Αυτά είναι τα πιο βασικά,για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα λήψης του βραδινού ουρανού. Το φεγγάρι μπορεί ,να βγει πολύ όμορφο, αρκεί να κάνεις μερικές ρυθμίσεις στη συσκευή, με την οποία θα το φωτογραφίσεις. Εύχομαι να βρήκατε το άρθρο βοηθητικό και, οι συμβουλές μου να σας βοηθήσουν στις λήψεις που θέλετε.