Πως να φωτογραφίσεις σε manual mode;

manual modeΠως να φωτογραφίσεις σε manual mode; Μια ερώτηση που φοβίζει, όσους ξεκινάνε με την φωτογραφία.  Τα κινητά και οι point and shoots δεν έχουν την συγκεκριμένη επιλογή. Δεν σου παρέχουν αλλαγή ρυθμίσεων, όπως το SHUTTER SPEED,TO APERTURE κλπ.
Κάποιοι αρχάριοι βρίσκουν την ασφάλεια του Auto Mode, ως την καλύτερη τους επιλογή. Όμως δεν έχουν δει ακόμα, τι μπορεί να σου προσφέρει το manual mode.
Με το auto mode εκείνος που αποφασίζει,είναι η φωτογραφική μηχανή. Οι Dslr και η mirrorless κατά την γνώμη μου,δεν είναι φτιαγμένες να βρίσκονται στο auto mode. Δημιουργήθηκαν, για να χρησιμοποιηθούν οι ρυθμίσεις τους στο έπακρο.
Παρακάτω θα σας παραθέσω έναν απλό οδηγό, για όσους είναι ακόμα στην εξερεύνηση και,δεν ξέρουν από που να ξεκινήσουν.
manual mode

1.ISO(Φωτοευαισθησία)

Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε κάποιες τιμές,όπου αντιστοιχούν στην ευαισθησία του αισθητήρα στο φως. Συνήθως η τιμή ξεκινάει από 100,όμως δεν σταματάει εκεί. Οι τιμές μπορούν να φτάσουν υψηλά. Όμως,όσο πιο ψηλά έχεις το  ISO, τόσο “χιόνι” θα έχει η φωτογραφία.
manual mode

 2.APERTURE (Διάφραγμα) 

Το διάφραγμα είναι οι μεταλλικές λεπίδες,που βρίσκονται στον φακό. Με το διάφραγμα ρυθμίζεται το βάθος πεδίου και, η τιμή που παίρνει είναι το f. Άμα βγάζεις πορτραίτα, η τιμή πρέπει να είναι χαμηλή, ώστε το βάθος πεδίου να είναι θολό.
manual mode

3.SHUTTER SPEED (Ταχύτητα) 

Το shutter speed είναι η ταχύτητα του κλειστού στον φακό,που ελέγχει πόσο φως εισχωρεί. Η τιμή μετριέται με τα κλάσματα δευτερολέπτου.  Ενδεικνύεται, να χρησιμοποιούμε αργή ταχύτητα ώστε οι φωτογραφίες,να μην βγουν κουνημένες. Βέβαια μια αργή ταχύτητα, βοηθάει να αποτυπώνουμε καθαρά,και τα κινούμενα αντικείμενα.
Αυτές  οι επιλογές θα σας βοηθήσουν, να αποτυπώσετε φωτογραφίες οι ίδιοι. Αφού με το auto mode δεν μπορείς, να δημιουργήσεις τα δικά σας κονσεπτ.
Μην ξεχνάτε όμως,ότι η καλύτερη ώρα για όμορφες φωτογραφίες είναι η λεγόμενη, “χρυσή” ώρα.  Η “χρυσή” ώρα είναι όταν ο ήλιος αρχίζει, και δύει είτε είναι χειμώνας, είτε καλοκαίρι.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρίσσα Μπακλαβά

Λέγομαι Χαρίσσα και ,σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΤΕΙ Πειραιά ) στην Διοίκηση Τουρισμού . Και ασχολούμαι με την φωτογραφία ενεργά εδώ και πέντε χρόνια, και είναι κάτι που γεμίζει την μέρα μου,με δημιουργικότητα .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;