Πώς να επικοινωνήσετε με το χρώμα στις φωτογραφίες

Μια εικόνα μπορεί να επικοινωνεί με περισσότερους από έναν τρόπους: τα αντικείμενα που αντιπροσωπεύονται, τον τρόπο με τον οποίο συντίθεται και τι έχει απομείνει μέσα ή έξω από το κάδρο. Ίσως ένα από τα πιο υποτιμημένα στοιχεία στη φωτογραφία, ωστόσο, είναι το χρώμα. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας. Είτε είστε φωτογράφος, γραφίστας ή επιχείρηση, μπορείτε να επηρεάσετε την αίσθηση ή τη διάθεση σε έναν θεατή απλά έχοντας επίγνωση των επιλογών σας σχετικά με τα χρώματα. Τι ακριβώς επικοινωνεί κάθε χρώμα; Θα κάνουμε μια περιήγηση στα χρώματα και τα  μηνύματα που φέρνουν μαζί τους.

Black & White
χρώμα στις φωτογραφίες

Αυτά τα δύο αντίθετα είναι τολμηρές επιλογές χρώματος που φέρνουν μηνύματα που έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο. Το μαύρο αναγνωρίζεται για την εξουσία, την εξουσία και την πολυπλοκότητά του, ενώ το λευκό μεταδίδει την απλότητα, την καθαρότητα και την αίσθηση μιας κενής πλάκας.

TIP: Και τα δύο χρώματα είναι έντονα και μπορούν να μαλακώσουν με την προσθήκη άλλου χρώματος. Για παράδειγμα, ένα σκληρό λευκό μπορεί να αντισταθμιστεί με έναν κίτρινο τόνο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Calm & Cool
χρώμα στις φωτογραφίες

Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρώματα μεταφέρουν την αίσθηση των πράξεων με τις οποίες τα συνδέουμε. Με αυτό κατά νου, τα πράσινα και τα μπλε είναι αποχρώσεις που δημιουργούν μια αίσθηση γαλήνης, ανανέωσης και αίσθησης ανανέωσης.

TIP: Όταν επιλέγετε μια συγκεκριμένη απόχρωση ή έναν τόνο, κάντε μια λίστα με αυτά που συσχετίζετε με το συγκεκριμένο χρώμα. Με τα πράσινα και τα μπλε πχ. μπορεί να είναι η φρεσκάδα των φύλλων. Δείτε τι ταιριάζει με τη διάθεση που θέλετε να δημιουργήσετε και μετά εφαρμόστε το.

Γήινα χρώματα, γήινες εικόνες & αιωνιότητα

χρώμα στις φωτογραφίες

Οι θεατές συσχετίζουν τα ουδέτερα χρώματα με την ίδια τη γη και γι ‘αυτό συνδέουν την αίσθηση ότι είναι μακρόχρονη, κλασική και αιώνια. Η άμμος, η βρωμιά, ο πηλός και οι αποχρώσεις του δέρματος και των μαλλιών είναι επιφάνειες που έχουμε χρώματα καφέ, γκρι και  μπεζ. Χρησιμοποιήστε αυτά τα χρώματα για να μεταδώσετε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και αληθείας.

TIP: Οι συνδυασμοί χρωμάτων μπορούν να βοηθήσουν να τονιστούν ο ένας στον άλλο σε μία μόνο εικόνα, γι ‘αυτό προσπαθήστε να συνδυάσετε ένα χρώμα με το συμπληρωματικό του αντίστοιχο.

 

Warm Color, Warm Feeling

Τα ζεστά χρώματα μεταφέρουν την ένταση και την ενέργεια. Όταν εξετάζουμε ξεχωριστά, τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα πορτοκάλια έχουν το καθένα τις δικές τους επισημάνσεις. Οι κόκκινοι μπορούν να εκφράσουν θυμό, ρομαντισμό και πάθος, οι κίτρινοι μπορούν να σημαίνουν χαρά και φιλικότητα, ενώ το πορτοκαλί εκφράζει τη ζεστασιά.

 

Στοχασμός & Συναίσθημα

Τα ροζ και τα μωβ έχουν μια απαλότητα η οποία  μεταδίδει την περισυλλογή και τον συναισθηματισμό. Μπορούν επίσης οι εικόνες να είναι ρομαντικές και να προκαλούν γλυκύτητα – σκεφτείτε – λουλούδια, καραμέλες και φρούτα.

TIP: Ο κορεσμός της φωτογραφίας σας μπορεί να εντείνει τη διάθεση ή ακόμα και να σας φέρει στο νου μια συγκεκριμένη συσχέτιση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρτσά Μαριάννα

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα. Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία. Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;