Photoshop VS Lightroom: Ποια είναι η διαφορά τους;

[punica-dropcap]Ό[/punica-dropcap]πως είναι ευρέως γνωστό, η ψηφιακή εικόνα έχει κάνει την εμφάνισή της, εδώ και κάποια χρόνια, αφήνοντας πίσω την αναλογική φωτογραφία. Πλέον οι φωτογράφοι μπορούν, να τραβούν φωτογραφίες και μετά, να παρεμβαίνουν πάνω σε αυτές μέσω ειδικών προγραμμάτων επεξεργασίας. Όταν έρχεται όμως η στιγμή, να επιλέξεις ανάμεσα στα δυο πιο γνωστά προγράμματα επεξεργασίας, ποιο θα επιλέξεις; Photoshop ή Lightroom; Ποιες είναι οι διαφορές τους και, ποιο πρόγραμμα ταιριάζει στον κάθε χρήστη; Πάμε να γνωρίσουμε λίγα παραπάνω πράγματα, για αυτά τα δύο προγράμματα και η επιλογή είναι δική σας! 

 

Photoshop 

Το Photoshop στην αρχική του μορφή είχε ως σκοπό, την απλή και βασική επεξεργασία εικόνας χωρίς κάτι εξειδικευμένο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όμως, εξελίχθηκε σε ένα λογισμικό “τέρας” καθώς, η σουίτα προγραμμάτων που παρείχε στους χρήστες, έδωσε πολλές δυνατότητες σε πολλούς επαγγελματίες. Γραφίστες , φωτογράφοι , αρχιτέκτονες, 3D artists κ.α. απέκτησαν ένα απίστευτα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους. Με την πάροδο του χρόνου το Photoshop εξελίχθηκε, και εξελίσσεται ραγδαία, δίνοντας την δυνατότητα στους χρήστες, να φτάσουν τις εικόνες τους σε άλλο επίπεδο. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

photoshop

 

Βασικές δυνατότητες Photoshop 

Layers 

Το Photoshop επιτρέπει την αποθήκευση πολλών ξεχωριστών layers μέσα σε ένα αρχείο, αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί, να διατηρήσει  την εικόνα και, να την επεξεργαστεί σε διαφορετικά επίπεδα. Μπορεί δηλαδή να αποκρύψει, να τροποποιήσει και να βελτιώσει μια εικόνα ανεξάρτητα, με την βοήθεια των layers. 

 

Camera Raw 

Το Photoshop δίνει την δυνατότητα στο χρήστη, να επεξεργαστεί τα .raw αρχεία σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα το οποίο, βρίσκεται μέσα στο Photoshop, το Camera Raw. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ο χρήστης έχει τη πρόσβαση σε κάποια εργαλεία, τα οποία δεν τα βρίσκει στα εργαλεία του Photoshop, κάνοντας εύκολη την επεξεργασία  της φωτογραφίας.

 

Εργαλεία 

Το Photoshop παρέχει μία πληθώρα από φίλτρα, εργαλεία που είναι ειδικά για ρετούς και εφέ τα οποία μειώνουν το “κούνημα” και το χιόνι από τις φωτογραφίες.  

 

Σύνθεση 

Το πρόγραμμα εκτός από τη δυνατότητα που δίνει για ξεχωριστή επεξεργασία πάνω στα layers, παρέχει και την δυνατότητα ένωσης των layers, ώστε να γίνει σύνθεση μιας εικόνας. Με την μάσκα που υπάρχει ως εργαλείο, ο χρήστης μπορεί, να επιλέξει την προστασία κάποιων σημείων της φωτογραφίας τα οποία δεν θέλει να επεξεργαστεί. 

 

photoshop

 


Lightroom 

Το Lightroom δημιουργήθηκε με διαφορετική λογική, από το Photoshop και είναι πιο εύκολο να το μάθει κάποιος νέος χρήστης. Δημιουργήθηκε για την γρήγορη μαζική επεξεργασία εικόνων, προσφέροντας στη συνέχεια αποθήκευση και οργάνωση μέσα στο πρόγραμμα. Αυτή η δυνατότητα δεν παρέχεται στο Photoshop, καθώς δεν ενδείκνυται για μαζική επεξεργασία εικόνων. Το Lightroom επίσης μπορεί και διαβάζει αυτόματα τα στοιχεία της κάμερας, όπως η ημερομηνίας και ώρα της λήψης, το διάφραγμα, τη ταχύτητα, το ΙSO κλπ. 

 

photoshop

 

Βασικές δυνατότητες Lightroom 

Διαχείριση εικόνας 

Tο Lightroom όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δημιουργήθηκε με σκοπό οι φωτογράφοι, να μπορούν να χειριστούν με ευκολία το σύνολο των φωτογραφιών τους. Όλη η φιλοσοφία του προγράμματος βασίζεται πάνω σε ένα καλά οργανωμένο “περιβάλλον”, το οποίο βοηθάει τον χρήστη να οργανωθεί μετά το πέρας της επεξεργασίας. 

 

Σύστημα διαχείρισης 

Tο lightroom δεν έχει πολλά και περίπλοκα εργαλεία. Τα εργαλεία του είναι εύκολα και κατανοητά, για αυτό ο χρήστης δεν χρειάζεται να έχει πολυετή εμπειρία στην επεξεργασία εικόνας. 

 

Presets 

Τα μαγικά presets ή αλλιώς φίλτρα δίνουν στον φωτογράφο την δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού, στην κυριολεξία, να ρυθμίζει τα επίπεδα έκθεσης,αντίθεσής και τονισμού σε μια εικόνα. Αυτές οι ρυθμίσεις είναι αυτοματοποιημένες και αμέτρητες, και ο καθένας μπορεί να βρει διάφορα Presets στο διαδίκτυο.

 

  photoshop

 

Όσο καιρό ασχολούμαι με τη φωτογραφία και την επεξεργασία έχω καταλήξει στο ότι το πρόγραμμα που ταιριάζει περισσότερο σε εμένα είναι το Photoshop. Μέσα από το Photoshop και των εργαλείων του, έχω περισσότερες δυνατότητες να επέμβω στη φωτογραφία όπως εγώ νομίζω. Ένα είναι σίγουρο όμως. Η σωστή χρήση του Lightroom και του Photoshop σε συνδυασμό, αν και απαιτούν αρκετές ώρες πειραματισμού από τον χρήστη έτσι ώστε οι εικόνες να είναι άρτιες, χωρίς υπερβολές και σωστές χρωματικά, σου δίνουν αμέτρητες δυνατότητες.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Καραγεώργου

Ονομάζομαι Ελένη Καραγεώργου, είμαι 26 χρονών, και ζω στον Πειραιά όπου και μεγάλωσα. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου πάνω στη φωτογραφία το 2017. Έχω ξεκινήσει να κάνω τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα στο χώρο της φωτογραφίας έχοντας την ευκαιρία να ασχοληθώ με κάτι που με κάνει να νιώθω χαρούμενη και δημιουργική. Περισσότερο χαρούμενη βέβαια με κάνουν τα ταξίδια,συνεπώς όποτε έχω την ευκαιρία ταξιδεύω και το απολαμβάνω πολύ! Αυτά τα στοιχεία νομίζω με χαρακτηρίζουν περισσότερο, η συνέχεια μέσα από τα άρθρα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;