Ο κρυφός κόσμος της Πανοραμικής Φωτογραφίας

Πηγή: redcarpet.gr

Σήμερα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ένα είδος ή αν θέλετε καλύτερα για μία τεχνική της φωτογραφίας. Αυτή δεν είναι άλλη από την Πανοραμική φωτογραφία. Αρχικά ας μιλήσουμε για την ετοιμολογία της λέξης “πανόραμα”. Την λέξη πανόραμα την δημιούργησε ο Ιρλανδός καλλιτέχνης Robert Barker, από τις ελληνικές λέξεις παν και όραμα, το 1797. Συμβαίνει πολύ ,συχνά, να χρησιμοποιούμε λέξεις από τα αρχαία ελληνικά για να βγάλουμε έναν όνομα μίας θεωρίας ή μίας τεχνικής.

Τι είναι λοιπόν η Πανοραμική φωτογραφία;

Η Πανοραμική φωτογραφία είναι το είδος της φωτογραφίας που χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό ειδικό εξοπλισμό μας προσφέρει απεριόριστη ή σχεδόν απεριόριστη θέα του ορίζοντα. Το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας είναι πολύ ενδιαφέρον καθώς μας παρουσιάζει τον κόσμο με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι τον βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Η πανοραμική φωτογραφία στην ουσία δημιουργήθηκε από την ανάγκη να αποτυπώσουμε το μεγαλύτερο μέρος και τις περισσότερες πληροφορίες από το εικονιζόμενο θέμα. Είναι η απεικόνιση της παρατήρησης με μία απλή περιστροφή του κεφαλιού. Ήδη από το ξεκίνημα της τέχνης της φωτογραφίας υπήρξαν πολλές προσπάθειες να ενωθούν πολλές φωτογραφίες μαζί έτσι ώστε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα με την μεγαλύτερη δυνατή θέα.

Πως βγάζουμε μία Πανοραμική φωτογραφία;

Πολύ πριν την ψηφιακή εποχή οι φωτογράφοι εκτός από την παράθεση φωτογραφιών την μια δίπλα στην άλλη για να δημιουργήσουν πανοράματα, προσπαθούσαν με ειδικές φωτογραφικές μηχανές να δημιουργήσουν πανοραμικές φωτογραφίες με μια λήψη. Στην εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας, στην πραγματικότητα, δεν χρειαζόμαστε ειδικό εξοπλισμό και ειδικές φωτογραφικές μηχανές για να μπορέσουμε  να τραβήξουμε μια πανοραμική φωτογραφία. Για να βγάλει βέβαια κανείς ποιοτικές πανοραμικές φωτογραφίες ,βέβαια, θα χρειαστεί αναπόφευκτα μία πιο ακριβή φωτογραφική μηχανή σε συνδυασμό με ένα ποιοτικό φακό. Άλλοι τρόποι είναι η πανοραμική σύνθεση ,δηλαδή, ψηφιακή σύνθεση μίας σειράς λήψεων ή με crop κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: panoramikifotografia.gr

Όταν ο θεατής βλέπει πανοραμικές φωτογραφίες  μεταφέρεται εικονικά σε κάθε σημείο του πανοράματος. Είναι σαν να λέμε ότι βλέπει από ένα άλλο σημείο του ορίζοντα. Συχνά συναντάμε τις πανοραμικές φωτογραφίες σε ιστοσελίδες , σε διαφημιστικά ή σε card postal μιας και παρουσιάζει μεγαλύτερη θέα.

Η μεγαλύτερη πανοραμική φωτογραφία

Το Νοέμβριο του 2011 Ο φωτογράφος Jeffrey Martin δημοσίευσε μια πανοραμική φωτογραφία του Λονδίνου. Η εικόνα αυτή αποτελεί ένωση 7886 λήψεων και για αυτό έλαβε το το ρεκόρ της μεγαλύτερης πανοραμικής φωτογραφίας. Επιπλέον , καθώς η η εικόνα είχε μέγεθος 80 GigaPixels έχει κανείς την δυνατότητα να ζουμάρει με τα εργαλεία της περιήγησης και να δει λεπτομέρειες από όλο το Λονδίνο.

Η Πανοραμική φωτογραφία λοιπόν αποτελεί μία τεχνική φωτογραφίας που τα τελευταία χρόνια έχει διανθιστεί και γνωρίζει μεγάλη καλλιτεχνική αναγνώριση. Η δυσκολία, ωστόσο , στη δημιουργία τέτοιου μεγέθους πανοραμικών φωτογραφιών , δεν βρίσκεται στη λήψη αλλά στην μετέπειτα επεξεργασία. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική με την οποία αξίζει να ασχοληθεί κανείς και εύχομαι να σας αρέσει.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάφνη Νικητοπούλου

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;