Οι ακριβότερες φωτογραφίες που πουλήθηκαν

  1. Phantom, Peter Lik

    Το έργο Phantom του διάσημου φωτογράφου Peter Lik, έχει διατηρήσει την φήμη του κυρίως μέσα από τις αντίθετες απόψεις που έχουν οι κριτικοί για αυτό. Πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά έργα φωτογραφίας που έχουν πουληθεί, αξίας 6,5 εκ δολαρίων. Ο φωτογράφος, διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές φωτογραφιών σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, με κύρια έδρα την Αμερική. Το σκάνδαλο που έχει “ανεβάσει” τη φήμη του έργου στην θέση αυτή επικεντρώνεται γύρω από την άποψη πολλών κριτικών που υποστηρίζουν ότι τα έργα του Lik δεν απευθύνονται σε γνώστες τέχνης, αλλά σε ανθρώπους που διαθέτουν χρήματα και επιθυμούν να τα επενδύσουν. Η πώληση του συγκεκριμένου έργου < Phantom>, αποτέλεσε φαινομενικά το τελευταίο έργο του φωτογράφου και η πώληση του έγινα μυστικά και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την υπόθεση.

  2. Rein II, Andreas Gursky

    Η συγκεκριμένη φωτογραφία από τον γνωστό Γερμανό φωτογράφο Andreas Gursky, δικαιολογημένα διατηρεί μια θέση στη λίστα των πιο ακριβών φωτογραφιών που έχουν πουληθεί. Στην φωτογραφία απεικονίζεται ο Κάτω Ρήνος σε οριζόντια μορφή, ανάμεσα σε λιβάδια πράσινου, οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες υπήρχαν στη φωτογραφία αφαιρέθηκαν ψηφιακά από τον φωτογράφο. Όπως και στην υπόθεση του Phantom έτσι και εδώ δεν έχουμε παραπάνω πληροφορίες για τον αγοραστή του έργου, αλλά ούτε και για τις συνθήκες αγοράς του. Γνωρίζουμε όμως ότι το έργο πουλήθηκε για 4,3 εκ δολάρια, γεγονός που το έθεσε στην θέση της πιο ακριβής φωτογραφίας για το 2011.

  3. To Her Majesty, Gilbert & George
    Το συγκεκριμένο έργο φωτογραφίας δεν έχει δημιουργηθεί από έναν φωτογράφο αλλά από δύο, τους Gilbert & George. Το διάσημο αυτό έργο ανήκει στην λίστα με τα ακριβότερα έργα φωτογραφίας που έχουν πουληθεί σε συλλέκτες, με το ποσό των 3,7 εκ. Δολαρίων. Οι καλλιτέχνες εξέφρασαν τις διαφορετικές τους απόψεις μέσα από τη φωτογραφία αυτή που παρουσιάζει ένα νέο χαρακτήρα σε σχέση με τις υπόλοιπες του είδους της. Θα λέγαμε πως η φωτογραφία αυτή έχει μια αρχιτεκτονική άποψη, σαν να περιγράφει ένα κτήριο από ψηλά ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για απεικόνιση προσώπων.
  4. Dead Troops Talk, Jeff WallΠρόκειται για μια αρκετά διαφορετική φωτογραφία, σε σχέση με τις προηγούμενες. Αυτή την φορά , στην φωτογραφία παρατηρούμε ένα έντονο θέαμα, αυτό των νεκρών στρατιωτών στο πεδίο της μάχης στο Αφγανιστάν μεταξύ του 1978 και 1988. Η φωτογραφία του Jeff Wall τραβήχτηκε κάπου ανάμεσα στο 1991 και το 1992 και διαθέτει την συνηθισμένη τεχνική του φωτογράφου. Σε όλο το πλάνο βλέπουμε την τραγική εικόνα και μέσα στο χάος να υπάρχει ένας θάμνος που φωτίζει πολύ λίγο την εικόνα και αναπαριστά ένα σημείο της ζωής. Η εικόνα πουλήθηκε για 3,7 εκ δολάρια και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά φωτογραφικά έργα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σαράφη

Είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Μου αρέσει η φωτογραφία και μέσα από το MAXMAG θα μπορέσω να γράψω για αυτή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;