Ο παρατηρητής και η φωτογραφία δρόμου

Ο μπαμπάς μου -ο άλλος ερασιτέχνης φωτογράφος της οικογένειας- από τότε που ήμουν παιδί θυμάμαι, να είναι ο παρατηρητής του κόσμου γύρω του . Θυμάμαι επίσης, ότι συχνά έκανε στο μυαλό του ιστορίες για το τι μπορούσε, να συμβαίνει στον κάθε άνθρωπο εκείνη τη στιγμή. Τότε νόμιζα ότι ήταν απλά περίεργος ,αλλά τελικά δεν ήταν . Ήταν απλώς παρατηρητής!

Και η ιδιότητα του ως παρατηρητής είναι απόλυτα, συνδεδεμένη με την ιδιότητα του ως φωτογράφος. Γιατί, ναι η παρατήρηση στη φωτογραφία, είναι πολύ σημαντική για ένα φωτογράφο. Είναι ίσως, και το βασικό που χρειάζεσαι. Πέρα από μία κάμερα φυσικά.

Ο παρατηρητής μέσα από το σκόπευτρο του, παρατηρεί, στοχεύει,καδράρει ,σημαδεύει, φωτογραφίζει .Θα μπορούσε κανείς να πει,πως η φωτογραφία είναι παρόμοια με την σκοποβολή. Μπορεί και όχι.

Ο παρατηρητής

Βέβαια ,αυτά όλα που λέμε για την παρατήρηση, μπορεί να μοιάζουν πιο ταιριαστά για την φωτογραφία δρόμου ,αλλά δεν είναι έτσι. Σαφέστατα , όταν είσαι εκτεθειμένος στον δρόμο και ετοιμάζεσαι να φωτογραφίσεις , η παρατήρηση είναι σημαντική. Αλλά και στην φωτογραφία πορτραίτου ή στα τοπία, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείς καλά αυτό που έχεις μπροστά σου. Είναι σημαντικό να παρατηρήσεις τις γωνίες του προσώπου, που έχεις μπροστά σου, ή να παρατηρήσεις όλες τις οπτικές από ένα όμορφο τοπίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ο παρατηρητής

Αλλά ας επιστρέψουμε πάλι, πίσω στον δρόμο. Ένας παρατηρητής έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει, πολλά πράγματα στον δρόμο. Τα πιο αξιοπρόσεκτα -αν θέλεις-της καθημερινής ζωής. Ωραίες οι στημένες φωτογραφίες, αλλά η καθημερινή ζωή και ο αυθορμητισμός του κόσμου,είναι ανεκτίμητα. Αν παρατηρήσεις τον κόσμο γύρω σου όταν περπατάς ή όταν είσαι μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα ανακαλύψεις πολλά πράγματα που δεν είχες δει παλιότερα. Θα δεις ότι δίπλα σου στο μετρό, η κοπέλα κλαίει ,θα δεις τον τρόπο που ένας ηλικιωμένος άντρας κοιτάζει στα μάτια τη γυναίκα του ,θα ανακαλύψεις τον κόσμο γύρω σου . Όλα αυτά, αξίζουν την προσοχή της κάμερας σου. Είναι οι κινούμενοι στόχοι, που έχεις να πετύχεις μέσα στην μέρα σου.

ο παρατηρητής

Η πιο μεγάλη συμβουλή αν ασχολείσαι κι εσύ έτσι με την φωτογραφία, είναι να κυκλοφορείς και να παρατηρείς γύρω σου ,κρατώντας στο χέρι την κάμερα σου. Και βέβαια όπως έχουμε πει και παλιότερα, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ζητάς την άδεια. Ειδικά αν εσύ και ο στόχος σου βρίσκεστε πολύ κοντά, δεν έχεις παρά να ζητήσεις ευγενικά να φωτογραφίσεις.

ο παρατηρητής

Αυτά και σήμερα, με το παραλήρημα σχετικά με την παρατήρηση και την φωτογραφία δρόμου, αλλά και την φωτογράφιση γενικά.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάφνη Νικητοπούλου

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;