World Photographers: Ο φωτογράφος Νίκος Οικονομόπουλος και επιρροή του Hanri Cartier-Bresson

SHARE

Ο Νίκος Οικονομόπουλος είναι, Έλληνας φωτογράφος γεννημένος στην Καλαμάτα το 1953. Έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες,όπως η Τουρκία,η Αλβανία, η Ρουμανία κλπ. Σήμερα θα δούμε κάποια γεγονότα/μαθήματα, που προσφέρει η δουλειά του.

1.Ο Νίκος Οικονομόπουλος και το ξεκίνημά του

Νίκος Οικονομόπουλος

Η αρχή του Νίκου Οικονομόπουλου έγινε,με ένα μικρό λεύκωμα φωτογραφιών του Henri Cartier-Bresson, που είδε κατά την διάρκεια μια επίσκεψης του,σε ένα φίλο του στην Ιταλία. Αυτό ήταν αρκετό να ιντριγκάρει τον Οικονομόπουλο, και να τον κάνει να δει την φωτογραφία ως έργο τέχνης. Αυτό όμως δεν τον έκανε να ασχοληθεί άμεσα, και πρακτικά με την φωτογραφία. Αντιθέτως τα δύο πρώτα χρόνια, αγόραζε πολλά φωτογραφικά λευκώματα, και έτσι εκπαιδεύτηκε πάνω στην φωτογραφία, πριν καν πιάσει κάμερα στα χέρια του. Υπήρξε δημοσιογράφος σε περιοδικά αλλά η φωτογραφία,του είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον. Έτσι άφησε την δουλειά του ως δημοσιογράφος, και ξεκίνησε το ταξίδι του ως φωτογράφος. Το 1990 ταξιδεύει στις χώρες των Βαλκανίων,που τότε υπήρξαν σε  κρίσιμη πολιτικά κατάσταση. Την ίδια εποχή γίνεται δόκιμος του πρακτορείου Magnum, μετά από παρότρυνση από τον Costa Manos, αλλά δεν άργησε να γίνει μόνιμο μέλος του πρακτορείου,αφού βραβεύτηκε με το “Mother Jones Award”.

Νίκος Οικονομόπουλος

Τον ίδιο δεν τον ενδιέφερε, να κάνει φωτογραφίες για τα εξώφυλλα περιοδικών. Διότι οι φωτογραφίες του, δείχνουν τις δύσκολες καταστάσεις και την αλήθεια των ανθρώπων,που βρίσκονται μέσα σε αυτές. Οπότε οι φωτογραφίες του δεν προορίζονται αναγκαστικά για το γενικό σύνολο,αλλά για ανθρώπους που μπορούν να καταλάβουν το νόημα των φωτογραφιών του,χωρίς κάποια περιγραφική λεζάντα.

 2.  Ο Νίκος Οικονομόπουλος και τα ταξίδια του

Νίκος Οικονομόπουλος

Ο Οικονομόπουλος δίνει μεγάλη βάση στην επικοινωνία. Ο Οικονομόπουλος χαρακτηρίζει την επικοινωνία μεταξύ του ιδίου και των ανθρώπων που φωτογραφίζει ,ως κάτι που τον βοηθάει, να βγάλει καλές και ικανοποιητικές φωτογραφίες.  Έχει ταξιδέψει στην Τουρκία, γιατί δεν μπορούσε αυτό το μίσος που υπήρχε μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας. Το έργο του είναι κυρίως ανθρωποκεντρικό,για αυτό και όταν επισκέφθηκε την Ιαπωνία δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Ο λόγος είναι,ότι παρόλο που οι Ιάπωνες είναι ευγενικοί,αυτή η ευγένεια δεν συνοδεύεται με κάποιο συναίσθημα.

Advertisement
Νίκος Οικονομόπουλος

Ο Νίκος Οικονομόπουλος έχει δημιουργήσει κάποια σεμινάρια που εξελίσσονται κατά την διάρκεια ενός οδοιπορικού ταξιδιού.  Αυτά τα σεμινάρια δέχονται τουλάχιστον 5 άτομα την φορά και είναι ανοιχτά σε αρχάριους και επαγγελματίες φωτογράφους. Παραπάνω πληροφορίες θα βρείτε εδώ και εδώ.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λέγομαι Χαρίσσα και ,σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΤΕΙ Πειραιά ) στην Διοίκηση Τουρισμού . Και ασχολούμαι με την φωτογραφία ενεργά εδώ και πέντε χρόνια, και είναι κάτι που γεμίζει την μέρα μου,με δημιουργικότητα .

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG