Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Για άλλη μια φορά σε μία αναζήτηση μου σχετικά με το τι θέμα θα γράψω αυτή την εβδομάδα ανακάλυψα κάτι πολύ ενδιαφέρον. Και αυτό είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα από τα επτά καλύτερα μουσεία φωτογραφίας στον κόσμο. Απίστευτο;

Μετά από την έκρηξη ενθουσιασμού μου ας μιλήσουμε σοβαρά! Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι στην λίστα με τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο σύμφωνα με την πλατφόρμα Spotted by Locals, στην οποία οι ντόπιοι προσφέρουν συμβουλές για στους ταξιδιώτες για τον τόπο τους. 

Στην πλατφόρμα αναφέρεται ότι το μουσείο της Θεσσαλονίκης εκτός από τις ποιοτικές εκθέσεις που φιλοξενεί, αποτελεί το ίδιο ένα υπέροχο μέρος για να βγάλεις φωτογραφίες αλλά και να απολαύσεις τον καφέ σου. Προσφέρει δηλαδή μια πολύ ευχάριστη εμπειρία για όλους τους επισκέπτες.

Πηγή: https://www.maxmag.gr/wp-content/uploads/2019/01/6jVlKzYTO0YdOUHodrHq.jpg

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό της χώρας μας που ασχολείται εξ ολοκλήρου με την τέχνη της φωτογραφίας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και διοργανώνει ταυτόχρονα κάθε δυο χρόνια ένα διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας. Επιπλέον, η δράση του μουσείου δεν περιορίζεται στην Ελλάδα αφού κάνει και βήματα εθνικής εμβέλειας. Έχει ,δηλαδή, αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την παρουσίαση της ελληνικής φωτογραφίας σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή:https://www.maxmag.gr/wp-content/uploads/2019/01/μουσείο-φωτογραφία-2.jpg

Η συγκρότηση του Μουσείου ξεκίνησε το 1998. Το 2001 στεγάστηκε στην Αποθήκη A’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η Αποθήκη Α’ είναι διώροφη και οι χώροι της έχουν αξιοποιηθεί πολύ αξιόλογα από το μουσείο. Το μουσείο διαθέτει έναν εκθεσιακό χώρο , που φιλοξενεί τις εκθέσεις , ένα πωλητήριο-βιβλιοπωλείο , στο οποίο διατίθενται συλλογές προς πώληση, μία βιβλιοθήκη και το αρχείο διατήρησης φωτογραφιών. Α, και μην παραλείψουμε το σημαντικότερο! Το κυλικείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασικοί στόχοι του Μ.Φ.Θ ,όπως αποκαλείται εν συντομία , είναι μεταξύ άλλων η συλλογή και μελέτη φωτογραφιών με καλλιτεχνική αξία από καλλιτέχνες του παρελθόντος ή και του μέλλοντος. Ακόμα, διοργανώνει ερευνητικά και  εκπαιδευτικά προγράμματα που αποβλέπουν στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας στην τέχνη και την ιστορία της φωτογραφίας, αλλά και την επιμόρφωση του κοινού. Το μουσείο διοργανώνει ,επίσης, και εκθέσεις Ελλήνων αλλά και ξένων φωτογράφων. Αναλαμβάνει και την πραγματοποίηση εκδόσεων που προωθούν την τέχνη της φωτογραφίας.

Πηγή :https://www.maxmag.gr/wp-content/uploads/2019/01/mouseiofwtografias-1021×580.jpg

Αυτή την περίοδο το μουσείο διοργανώνει την έκθεση  «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900)» η οποία είναι πλέον εκτός συνόρων και ταξιδεύει προς την Στουτγάρδη. Ωστόσο η κεντρική έκθεση που διοργανώνει το μουσείο είναι η “Capitalist Realism”. Ακόμα στο μουσείο μπορείτε να δείτε και εκθέσεις ιστορικής φωτογραφίας .

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Πηγή: the heavens Φωτογράφος: Gabriele Galimberti

Αυτές ήταν μερικές πληροφορίες για το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Νομίζω μία επίσκεψη επιβάλλεται ιδικά αν μένετε στην Θεσσαλονίκη. Αν όχι σίγουρα στο επόμενο ταξίδι σας εκεί πρέπει να προγραμμματίσετε μία επίσκεψη στο μουσείο. Θα σας δώσει έμπνευση, ιδέες αλλά και άπλετες γνώσης για την τέχνη της φωτογραφίας και την ιστορία της.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάφνη Νικητοπούλου

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;