Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Πηγή:pexels

Γενικά Στοιχεία

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συγκροτήθηκε το 1998 και αποτελεί το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας. Βρίσκεται στην αποθήκη Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Διοργανώνει κάθε δυο χρόνια ένα διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής φωτογραφίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον εκθεσιακό χώρο υπάρχει και βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, όπου οι επισκέπτες  έχουν την δυνατότητα να μελετήσουν περιοδικά και βιβλία σχετικά με την φωτογραφία. Στην βιβλιοθήκη υπάρχουν περίπου 5.000 βιβλία και περιοδικά.


Το εξωτερικό του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Πηγή: Filmfestival

Δράσεις

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του ΜΦΘ  κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους ήταν η διοργάνωση του Photobiennale. Ο ιστορικός αυτός θεσμός στην 30η επέτειο ίδρυσης του παρουσίαζε στο κοινό  έργα 142 καλλιτεχνών από το διεθνές και ελληνικό περιβάλλον. Επιπλέον, διοργανώνει ανά καιρούς διάφορα εργαστήρια και σεμινάρια με ποικίλα θέματα γύρω από την φωτογραφία. Για παράδειγμα πρόσφατα οργάνωσε ένα εργαστήριο με θέμα «Εισαγωγή στη Φωτογράφιση Μνημείων», το οποίο περιλάμβανε θεωρία και πρακτική άσκηση. Τέλος, το μουσείο συμμετέχει σε πολλές διεθνές εκδηλώσεις όπως στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Παράλληλα, διοργανώνει αποστολές στο εξωτερικό για την κάλυψη συγκεκριμένων θεμάτων. Οι φωτογραφίες από τις αποστολές αυτές υπάρχουν στην συλλογή του ΜΦΘ.


Πηγή: museumfinder

Συλλογές που φιλοξενούνται στο ΜΦΘ

Στο μουσείο βρίσκονται πάνω από 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα (φωτοστοιχεία – γυάλινες πλάκες – αρνητικά – διαφάνειες – εκτυπώσεις).  Τα έργα αυτά ανήκουν σε Έλληνες και ξένους φωτογράφους. Μερικοί από αυτούς είναι ο Κώστας Μπαλάφας, ο οποίος ασχολήθηκε με  την καταγραφή του τρόπου ζωής στην ελληνική ύπαιθρο και ο Fred Boissonnas, Γαλλοελβετός φωτογράφος, γνωστός για τη φωτογραφική τεχνική του, αλλά και την εκτεταμένη φωτογράφιση του ελληνικού χώρου για τριάντα έτη. Επιπλέον, στο μουσείο φιλοξενούνται και τα έργα μιας σημαντικής Ελληνίδας φωτογράφου της Nelly’s( η υπογραφή με την οποία είναι γνωστή), η οποία είχε διεθνή αναγνώριση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΜΦΘ διαθέτει και ψηφιακή συλλογή στην ιστοσελίδα του δίνοντας την δυνατότητα σε οποιονδήποτε να δει τα έργα των φωτογράφων.


Ο εκθεσιακός χώρος του μουσείου. Πηγή: thesalonikitravel

Εκθέσεις στο Μουσείο Φωτογραφίας

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης οργανώνει ανά τακτικά διαστήματα πρωτότυπες ή μη, ατομικές ή ομαδικές περιοδικές εκθέσεις, στον εκθεσιακό χώρο του αλλά και σε χώρους άλλων μουσείων και οργανισμών στη Θεσσαλονίκη, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Οι εκθεσιακοί κύκλοι έχουν ποικίλα θέματα όπως: τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος, Έλληνες κλασσικοί, Ματιές στην πόλη, Έλληνες της Διασποράς και πολλά άλλα. Στις 18 Απριλίου εγκαινιάστηκε η έκθεση «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι | 2010-2018». Περιλαμβάνει τα έργα 32 σύγχρονων φωτογράφων με σκοπό την καταγραφή των ανησυχιών και των αναζητήσεων των νέων καλλιτεχνών.

Με λίγα λόγια αποτελεί έναν ξεχωριστό εκθεσιακό χώρο που δίνει την δυνατότητα στο καθένα να δει έργα σύγχρονων και παλαιότερων καλλιτεχνών όπου ο καθένας σημαδεύει και σημάδευε με τον δικό του τρόπο την τέχνη της φωτογραφίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Πηγή: inthessaloniki

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ηλιάνα Σακκά

Σπουδάζω Δημοσιογραφία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το maxmag μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίζω τον κόσμο της αρθρογραφίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;