Μινιμαλιστική φωτογραφία: Η απλότητα έχει δύναμη

Πολλά έχουν γραφτεί για τον μινιμαλισμό στην τέχνη. Ο συχνά μεγάλος εικαστικός χώρος καλύπτεται από όσο το δυνατόν μικρότερα στοιχεία και ο νεκρός, κενός χώρος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου. Στη φωτογραφία, οι εικόνες που αποτελούνται από ελάχιστα στοιχεία και εκμεταλλεύονται την απλότητα, ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στο θεατή για πολλούς λόγους. Κυρίως γιατί αυτές οι φωτογραφίες μεταδίδουν με έναν ξεχωριστό τρόπο μία ιδέα ή ένα συναίσθημα και προσφέρουν κατά συνέπεια μία μοναδική οπτική εμπειρία. Εμμένοντας στην απλότητα, χωρίς περιττά στοιχεία, ο θεατής άμεσα αντιλαμβάνεται την ιδέα, το concept ή το συναίσθημα που θέλει να μεταδώσει ο φωτογράφος.

απλότητα
“Pigeon and its Shadow” Πηγή: prakashghai.com Φωτογράφος: Prakash Ghai

Παρακάτω, θα δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να δούμε με μινιμαλιστικό μάτι τον κόσμο γύρω μας και να τον αποτυπώσουμε στις φωτογραφίες μας.

Μάθετε να βλέπετε μινιμαλιστικά

Οι φωτογραφικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται γύρω μας είναι άπειρες αλλά συχνά τις χάνουμε γιατί δεν κοιτάμε σωστά. Το κλειδί για να μάθετε να φωτογραφίζετε με εξαιρετικά μεγάλη απλότητα στη σύνθεση, είναι να σκέφτεστε με διαφορετικό τρόπο και να ψάχνετε συνεχώς για κρυμμένες ευκαιρίες. Απλοποιημένα φόντα και αντικείμενα που μπορούν να σταθούν μόνα τους είναι μια καλή αρχή για να πετύχετε την απλότητα που ψάχνετε.

απλότητα
Πηγή: lightstalking.com Φωτογράφος: Rúben Gál

Απλότητα, απλότητα, απλότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας για μινιμαλιστική φωτογραφία, όσο πιο απλή η σύνθεση, τόσο το καλύτερο. Αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από ένα κάδρο, διατηρώντας αυτά που μπορούν να δώσουν δυναμική, θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα. Στόχος σας πρέπει να είναι να αφήσετε την πληροφορία που απαιτείται ώστε να αποδώσετε σωστά αυτό που έχετε στο μυαλό σας.

απλότητα
Πηγή: guillenphoto.com

Δημιουργείστε ισχυρές συνθέσεις

Μινιμαλιστική φωτογραφία σημαίνει απλή σύνθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι βαρετή. Είναι ίσως το είδος φωτογραφίας με το μεγαλύτερο χώρο για δημιουργικότητα, κυριολεκτικά. Φυσικά, οι βασικοί κανόνες της φωτογραφικής σύνθεσης, όπως είναι ο κανόνας των τρίτων, μπορούν να εφαρμοστούν κι εδώ (ή και να σπάσουν) . Η πρόκληση είναι να αφαιρέσετε τα αποσπαστικά στοιχεία τις αχρείαστες λεπτομέρειες, επιτρέποντας έτσι  να αναδειχθεί το κεντρικό θέμα. Σε αυτό το σημείο, δε χρειάζεται να τονίσουμε το ρόλο του πειραματισμού.

Χρησιμοποιήστε δυνατές γραμμές- οδηγούς

Όπως έχουμε δει και σε προηγούμενο άρθρο για τις γραμμές- οδηγούς, η τεχνική αυτή μας επιτρέπει να οδηγήσουμε το ενδιαφέρον (το μάτι) σε μία σύνθεση προς το κεντρικό θέμα. Στη μινιμαλιστική φωτογραφία, οι γραμμές, (οδηγοί και μη) παίζουν κύριο ρόλο. Μπορεί να δείχνουν απομόνωση, διαχωρισμό, ένωση, απόσταση, εγγύτητα και βάθος σε μία φωτογραφία. Ισχυρές κάθετες ή οριζόντιες γραμμές μπορούν να λειτουργήσουν και σαν κεντρικό θέμα, προσφέροντας μία συμπαγή δομή στη σύνθεση.

απλότητα
Πηγή: scene360.com Φωτογράφος: Rob Cartwright

Ψάξτε για γεωμετρικά μοτίβα

Κοιτάξτε γύρω σας για γεωμετρικά μοτίβα που ίσως αρχικά να μην τραβάνε την προσοχή. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αφού υπάρχουν άπειρες κατασκευές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όπως τοίχοι, ενιαίες δομές κλπ.  Ακόμη, σκάλες, γέφυρες, παράθυρα και τοίχοι από τούβλα αποτελούν εξαιρετικά μέρη για να βρείτε τα μοτίβα που ψάχνετε.

απλότητα
Πηγή: photogrist.com Φωτογράφος: Stuart Allen

Εκμεταλλευτείτε τον κενό χώρο

Ο κενός (ή νεκρός) χώρος είναι ο ζωτικής σημασίας χώρος του κάδρου για τη δημιουργία δυνατών μίνιμαλ εικόνων. Κοιτάξτε γύρω σας για κενούς χώρους, όπως χρωματιστούς τοίχους και απλά φόντα για να δημιουργήσετε τη σύνθεσή σας. Χρησιμοποιώντας έξυπνα έναν καταγάλανο (ή ομοιόμορφα γκρίζο) ουρανό, συνθέστε τις φωτογραφίες σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποδώσετε με δημιουργικότητα τις ιδέες σας με όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία.

απλότητα
Πηγή: lemonframe.com Φωτογράφος: Sven Začek

Δημιουργήστε εικόνες με ισχυρή αντίθεση

Η αντίθεση αποτελεί ίσως το πιο δημιουργικό μέσο της φωτογραφικής τέχνης για να αποδώσουμε συναίσθημα. Κλασικό παράδειγμα η ασπρόμαυρη φωτογραφία. Τόνοι, σκιές, μοτίβα και σχήματα σε αντίθεση δημιουργούν δυνατές συναισθηματικές προεκτάσεις που τραβούν γρήγορα και αποτελεσματικά την προσοχή του θεατή.  

Υφές και μινιμαλισμός

Η κατάλληλη χρήση των χρωμάτων και των υφών είναι βασικά συστατικά μιας καλής μίνιμαλ φωτογραφίας. Μερικοί φωτογράφοι χρησιμοποιούν την υφή σαν κύριο θέμα των μίνιμαλ εικόνων τους. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήστε το φως για να βελτιώσετε την υφή και να αναδείξετε τα χρώματα και την αντίθεση. Σκοπός σας είναι να τραβήξετε μία φωτογραφία την οποία ο θεατής σας θα μπορεί να νιώσει.

απλότητα
Πηγή: prakashghai.com Φωτογράφος: Prakash Ghai

Φως και σκοτάδι

Δε χρειάζεται να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του φωτισμού στη μινιμαλιστική φωτογραφία. Φως και σκοτάδι, μπορούν ισάξια να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσετε ενδιαφέρουσες μίνιμαλ φωτογραφίες. Προσπαθήστε να βρείτε ευκαιρίες όπου το φως αναδεικνύει τα χρώματα και τις υφές του θέματός σας. Ή κοιτάξτε για δυνατές σκιές που θα χρησιμεύσουν ως κεντρικό τμήμα της σύνθεσης.  

απλότητα
Πηγή: scene360.com Φωτογράφος: Kevin Saint James

Πείτε μια ιστορία

Ο μινιμαλισμός επιχειρεί να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν λιγότερες λεπτομέρειες, ώστε να εκφραστεί αποτελεσματικά μία ιδέα, να δημιουργηθεί μία μοναδική οπτική εμπειρία ή να ειπωθεί μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Με την ενσωμάτωση ενός σημαντικού αντικειμένου, των σωστών στοιχείων και του κατάλληλου φωτισμού, μπορείτε να δημιουργήσετε μία φωτογραφία που λέει μία ιστορία. Θυμηθείτε, οι πιο απλές εικόνες μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση όταν η σύνθεσή τους είναι κατάλληλη.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με μία φωτογραφική μηχανή στα χέρια σας, κοιτάξτε γύρω σας για ευκαιρίες δημιουργίας δυνατών εικόνων με απλότητα. Σίγουρα υπάρχουν. Μαθαίνοντας να βρίσκετε κρυμμένους φωτογραφικούς θησαυρούς, όπου άλλοι δεν μπορούν καν να τους διακρίνουν, θα εκφραστείτε δημιουργικά, και το σημαντικότερο, θα το διασκεδάσετε!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Ντάρδης

Είμαι ερασιτέχνης φωτογράφος, ερωτευμένος με τη ζωή, τη φύση και τα ταξίδια. Δηλώνω αθεράπευτα αισιόδοξος και πιστεύω ότι η ευτυχία κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα. Ξεκίνησα να γράφω για τη φωτογραφία γιατί είναι ένα θέμα που μου αρέσει να διαβάζω και γράφοντας, σκοπό έχω να μαθαίνω ακόμα περισσότερα, μαζί σας!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;