Lomography : Ένα διαφορετικό είδος Φωτογραφίας

 

Ζούμε σε μια άκρως ψηφιακή εποχή κι όμως υπάρχει η διαφορετική τεχνική λήψης φωτογραφιών, χωρίς την καταναγκαστική για κάποιους ΄΄αρτιότητα΄΄, τα χρήματα και την επεξεργασία για να παραποιηθεί η τελική εικόνα. Η Lomography μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε εικόνες και να εκφραστούμε μέσα από μια πιο ελεύθερη και πρωτότυπη διαδικασία.

Στο Λένινγκραντ τα τέλη της δεκαετίας του 1970, το εργοστάσιο κατασκευής οπτικών συστημάτων για τον ρωσικό στρατό δέχτηκε παραγγελία της KGB να κατασκευάσει μια  φωτογραφική μηχανή νέου τύπου, την οποία θα χρησιμοποιούσαν στη συνέχεια οι πράκτορές της. Η μηχανή σχεδιάστηκε και φορούσε χειροποίητο φακό 32 mm ενώ πήρε το όνομα του εργοστασίου της LOMO.  Το 1984 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Ρωσία, όμως πολύ γρήγορα η παραγωγή της σταμάτησε.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, 2 φοιτητές από τη Βιέννη  βρέθηκαν στο Λένινγκραντ κι ανακάλυψαν την ρωσική κι αινιγματική  Automat Lomo Kompact μηχανή κι άρχισαν να πειραματίζονται. Η προσέγγισή τους ήταν να τραβούν όσες περισσότερες φωτογραφίες (lomographs) μπορούσαν στις πιο απίθανες καταστάσεις κι από ασυνήθιστες γωνίες  όμως μετά να τις εμφανίζουν με χαμηλό κόστος. Όταν εμφάνισαν το φιλμ αντίκρυσαν  χρώματα ζωντανά, με βαθύ κορεσμό (saturation) και βινιέτες που πλαισίωναν το κάδρο. Όλοι οι φίλοι τους ξαφνικά άρχισαν να θέλουν τη δική τους lomo μηχανή και έτσι ιδρύθηκε η Διεθνής Λομογραφική Ένωση. Για την διάδοση της ιδέας της Lomography ιδρύθηκαν και υπάρχουν 75 Πρεσβείες Lomography σε όλο τον κόσμο κι έχουν κάνει γνωστό στο κοινό το κίνημα της λομογραφίας. Από το 2008 περίπου υπάρχει και ελληνική πρεσβεία λομογραφίας καθώς και ελληνική lomographic κοινότητα όπου διοργανώνει εκθέσεις, workshops, συμμετέχει σε festivals κ.α με σκοπό την εξάπλωση της λομογραφίας.

Lomo Camera

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fisheye Lomo Camera

 

Οι Lomo μηχανές είναι φτιαγμένες από πλαστικό και λειτουργούν με έγχρωμα φιλμ. Η χρήση τους είναι πολύ εύκολη και για όσους δεν έχουν χρησιμοποιήσει αναλογική φωτογραφική μηχανή  αλλά και καθόλου. Τελευταία έχουν κατασκευαστεί και lomo instant μηχανές δηλαδή φωτογραφικές μηχανές  όπου οι εικόνες εκτυπώνονται στιγμιαία όπως στις Polaroid μηχανές. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό των lomo μηχανών είναι και οι fisheye lens (φακοί) που χρησιμοποιούνται. Αυτοί οι υπερευρυγώνιοι φακοί είναι υπεύθυνοι για την σφαιρική παραμόρφωση στα άκρα των φωτογραφιών.


Βασική ιδέα της λομογραφίας όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι lomographers είναι «Δράσε γρήγορα, μην σκέφτεσαι, να είσαι ανοιχτός ως προς τον περίγυρο, παρατήρησε τα όλα και απόλαυσε την επικοινωνία».  Όμως η λομογραφία έχει και τους κανόνες της όπως κάθε τέχνη:

1.Πάρε την κάμερα μαζί σου όπου και να πας.
2. Χρησιμοποίησε την μέρα και νύχτα.
3. Η Λομογραφία είναι μέρος της ζωής σου και όχι μια παρέμβαση σε αυτήν.
4. Δοκίμασε να κάνεις ασυνήθιστες λήψεις π.χ. από το ύψος της μέσης σου.
5. Προσέγγισε το αντικείμενο της Λομογραφικής σου επιθυμίας όσο πιο κοντά γίνεται.
6. Μην σκέφτεσαι.
7. Να είσαι γρήγορος.
8. Δεν χρειάζεται να ξέρεις από πριν τι έχεις αποτυπώσει στο φιλμ.
9.Ούτε και μετά όμως.
10.Μην ανησυχείς για τους κανόνες.

  

Σύνθημα των λομογράφων  «Μη σκέφτεσαι, απλώς τράβα!». Οι ρυθμίσεις διαφράγματος – ταχύτητας και φλας ξεχνιούνται με μια lomo μηχανή. Στόχος ακριβώς είναι η παραβίασή τους και η ελευθερία να αποτυπώσεις ότι θες όπως το θες. Απροσδόκητες λήψεις από περίεργες γωνίες, τυχαίες εικόνες, ταχύτητα, έντονα χρώματα, διαφορετικά φίλτρα με αποτέλεσμα όμορφες, ευφάνταστες κι ίσως ”ελαττωματικές”  για κάποιους φωτογραφίες σίγουρα όμως αυθεντικές.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρτσά Μαριάννα

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα. Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα. Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία. Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;