Από που μπορώ να αντλήσω έμπνευση

Η έμπνευση στη φωτογραφία

Αρκετά συχνά ένας φωτογράφος μπορεί να οδηγηθεί σε τέλμα και να δυσκολεύεται να βρει έμπνευση για καινούργια συλλογή, είδος ή πνεύμα φωτογραφιών. Φυσικά η έμπνευση για έναν φωτογράφο μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στο περιβάλλον του. Δεν ενυπάρχουν περιορισμοί και ως καλλιτέχνης ο φωτογράφος μπορεί να αντλήσει έμπνευση από κάποιο γεγονός, μία εικόνα, ένα άτομο, μία χρονική περίοδο κλπ.

Από που μπορώ να αντλήσω έμπνευση:

  • Από άλλους φωτογράφους που θαυμάζει: Η δουλειά ενός φωτογράφου όχι μόνο μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης αλλά και εξ αρχής να γίνει η αφορμή για κάποιον ώστε να ξεκινήσει τη φωτογραφία ως χόμπι-επάγγελμα. Φυσικά η επιδίωξη είναι να αποκτήσει ο καθένας το δικό του στυλ και τη δική του ταυτότητα. Γι αυτό και η έμπνευση δεν πρέπει να ταυτίζεται με την αντιγραφή.
  • Ένα πρόσωπο: ένα και μόνο πρόσωπο μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για ένα φωτογράφο. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που εκτιμώ απίστευτα την φωτογραφία του δρόμου. Η ομορφιά, αυτή που αποτελεί έρεισμα για δημιουργία και δημιουργεί καθηλωτικά πορτραίτα δεν βρίσκεται απαραίτητα στην, εν μέρη, “φτιαχτή” παρουσία των φωτομοντέλων.
  • Ένα τοπίο: σε αυτή τη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται ένα αστικό περιβάλλον, νεκρή φύση, αλλά ακόμη και ένας πίνακας ή μία ζωγραφιά. Ένα τοπίο φαινομενικά συνηθισμένο, το οποίο προσπερνάμε αγνοώντας το, μπορεί να γίνει ισχυρό “εργαλείο” στα χέρια ενός δημιουργικού φωτογράφου. Φυσικά αυτό προϋποθέτει προσοχή στο περιβάλλον και τη μέγιστη παρατηρητικότητα.
  • Ένα γεγονός: η είδηση για ένα γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τη προσοχή μας μπορεί να προκαλέσει και έναν φωτογράφο και να εμπνεύσει τις φωτογραφίες του. Η έμπνευση από σημαντικά επίκαιρα γεγονότα έχει συνήθως τα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα αλλά και τον σημαντικότερο αντίκτυπο.
  • Από την ίδια του τη δημιουργικότητα: η φωτογραφία δεν χρειάζεται συγκεκριμένη αφορμή και “προϊόν” εκκίνησης. Το έργο ενός φωτογράφου πηγάζει από την ίδια του τη φαντασία και δημιουργικότητα με αποτέλεσμα η δουλειά του  να εκφράζει τον ίδιο και να είναι μοναδική.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρια Βαγδουτη

Δηλώνω εκκολαπτόμενη δημοσιογράφος. Παθιασμένη με την φωτογραφία και τις αμερικάνικες σειρές. Εθισμένη στα ζελεδάκια και σε κάθε είδους ζάχαρης. Χαμένη στον κόσμο μου απολαμβάνω να ανακαλύπτω νέους τόπους, ανεξερεύνητα μαγαζιά και ξεχωριστούς ανθρώπους.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;