Σαν σήμερα γεννήθηκε: Henri Cartier-Bresson 

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος καλλιτέχνης, Henri Cartier-Bresson.Ένας σπουδαίος φωτογράφος, με απίστευτη καλλιτεχνική νοημοσύνη. Είναι γνωστός ως, φωτογράφος δρόμου. Το στυλ του ήταν απλό,αλλά και καλά μελετημένο. Αν και κάποιος θα πίστευε,ότι είχε μεγάλο εξοπλισμό, όμως ο Henri Cartier-Bresson κουβαλούσε πάντα την ίδια κάμερα. Μια μικρή μαύρη 35mm Leica, με 50mm φακό. Και αυτό έφτανε, για να δημιουργήσει. Έβγαζε πολλές φωτογραφίες, διάλεγε με υπομονή, μια που θα δημοσίευε, αλλά ποτέ δεν τις επεξεργαζόταν. Παρακάτω σας παραθέτω κάποια γεγονότα, από την ζωή και δουλειά,του Henri Cartier-Bresson.

 1. Φωτογράφος = Κυνηγός
Henri Cartier-Bresson

Ο Henri Cartier-Bresson ήταν ένας άνθρωπος,που δεν ακολουθούσε κανόνες. Ούτε και έβαζε όρια,στον τρόπο ζωής του. Ήξερε τι ήθελε από μικρός -να μην δουλέψει στο εργοστάσιο του πατέρα του- και πάντα εξαντλούσε τις πηγές του,για να πετύχει όσα ήθελε. Και ενώ Henri Cartier-Bresson ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας,αυτό δεν τον σταματούσε. Βαριόταν εύκολα καταστάσεις και πράγματα,που δεν τον ενδιέφεραν. Αυτό για κάποιους είναι κακό,αλλά στον ίδιο μόνο καλό έκανε. Έτσι γνώρισε μεγάλους καλλιτέχνες, της εποχής. Λόγω της πλήξης του κατέφυγε με τον φίλο του και συγγραφέα, Paul Morand στην Αφρική. Ο παππούς του Henri Cartier-Bresson χρηματοδότησε,το μεγάλο ταξίδι του στην άγνωστη για εκείνον,Αφρική.

Όταν πρωτοέφτασε σε ένα κομμάτι της Αφρικής, που ήταν κατακτημένο από την Γαλλία,είδε πόσο πολύ, είχαν εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της Αφρικής. Ο Henri Cartier-Bresson πήρε την απόφαση να μην ζει ως τουρίστας,αλλά να μείνει όσο καιρό,μπορούσε. Για αυτό ξεκίνησε, να δουλεύει είτε ως ξυλοκόπος,είτε ως φυτευτής. Όμως δεν άργησε να ασχοληθεί με το κυνήγι. Γνώριζε ήδη από τον πατέρα του,να χειρίζεται το όπλο. Κυνηγούσε και,πουλούσε το κρέας των θηραμάτων, στην αγορά. Δεν ασχολήθηκε πολύ με αυτή την δουλειά όμως,με μια κάμερα που είχε πάρει,πριν φύγει από την Γαλλία,ξεκίνησε να βγάζει τις πρώτες του φωτογραφίες. Ο Henri Cartier-Bresson είδε έναν παραλληλισμό μεταξύ, της φωτογραφίας και του κυνηγιού. Λέγοντας:

“Μου αρέσει να φωτογραφίζω. Είναι σαν, να είσαι κυνηγός. Κάποιοι κυνηγοί είναι χορτοφάγοι,και αυτή είναι η σχέση μου με την φωτογραφία ” *

Henri Cartier-Bresson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αφρική ο Henri Cartier-Bresson έμεινε μόνο, έναν χρόνο. Και λέω μόνο,γιατί ο ίδιος ήθελε, να μείνει περισσότερο. Όμως η παραμονή του τελείωσε,γρήγορα. Κόλλησε ένα σοβαρό είδος μαλάριας,που κατέστρεφε τα κύτταρα του αίματος του. Χωρίς να βρίσκει τρόπο για την γρήγορη ίαση του,κατέφυγε σε τοπικούς ιατρούς. Όπου και ξέφυγε από βέβαιο θάνατο. Έτσι και έφυγε από την Αφρική,χωρίς βέβαια να ξεχάσει την αγάπη του, για την ήπειρο.

 2.  Άβολο Πορτραίτο

Henri Cartier-BressonΟ Henri Cartier-Bresson είναι γνωστός, για το φωτορεπορτάζ. Αν και ο ίδιος δεν θεωρούσε τον εαυτό του,φωτορεπόρτερ. Ο Henri Cartier-Bresson δεν θεωρούσε την φωτογραφία δρόμου δύσκολη,αλλά την φωτογραφία πορτραίτου. Ειρωνικό,διότι ο ίδιος όταν ασχολήθηκε με την ζωγραφική, ήθελε να εξειδικευτεί στην ζωγραφική προσώπων. Παρομοίασε την φωτογραφία δρόμου και του πορτραίτου, ως έναν βιολόγο με το μικροσκόπιο του. Δήλωσε:

” Όταν μελετάς κάτι,δεν αντιδρά όπως όταν δεν το μελετάς”.**

Henri Cartier-Bresson

Πάντα στις συναντήσεις του με τα μοντέλα του,έκανε ερωτήσεις για να μπορεί,να τραβήξει τις αντιδράσεις τους.

Γενικά η ζωή του ήταν γεμάτη ταξίδια, σε όλο τον κόσμο. Και ως εργαλείο εξιχνίασης θησαυρών, χρησιμοποίησε μόνο μια κάμερα. Ο Henri Cartier-Bresson πέθανε,στις αρχές Αυγούστου του 2004.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρίσσα Μπακλαβά

Λέγομαι Χαρίσσα και ,σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΤΕΙ Πειραιά ) στην Διοίκηση Τουρισμού . Και ασχολούμαι με την φωτογραφία ενεργά εδώ και πέντε χρόνια, και είναι κάτι που γεμίζει την μέρα μου,με δημιουργικότητα .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;