Henri Cartier-Bresson: Η αναζήτηση της ισορροπίας

Βασικές Πληροφορίες

O Henri Cartier-Bresson θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος φωτογράφος όλων των εποχών. Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1908 και πέθανε  στη Γαλλία σε ηλικία 96 ετών. Σπούδασε ζωγραφική αλλά η ανακάλυψη μιας φωτογραφικής μηχανής leica σε ένα ταξίδι του στην Αφρική υπήρξε καθοριστική για τον ίδιο. Φωτογράφησε πάντα με φακό νορμάλ των 55mm. Μια περίοδο της ζωής του εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη του Jean Renoir ενώ η πρώτη του έκθεση οργανώνεται το 1933 την Νέα Υόρκη. Έπειτα από λίγα χρόνια, το 1940 αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς και ύστερα από 35 μήνες κατάφερε να δραπετεύσει και να επιστρέψει στη Γαλλία, όπου ίδρυσε (μαζί με άλλους) το διεθνές πρακτορείο φωτογραφιών Magnum.

Ισπανία, Ανδαλουσία 1933 Πηγή: magnum

Το έργο του

Ο Henri Cartier-Bresson έζησε και απαθανάτιζε μέσω της φωτογραφικής του μηχανής τις σημαντικότερες στιγμές του 20ου αιώνα. Ενδεικτικά, ταξίδεψε στη Κίνα, στη Σοβιετική Ένωση μετά την πτώση του Στάλιν, στο Μεξικό και στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Επιπλέον, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του έργου του στην φωτογράφιση πορτρέτων. Μπροστά στον φωτογραφικό του φακό στάθηκαν πρόσωπα της παγκόσμιας ελίτ όπως διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί αλλά και σταρ του Hollywood. Κάποια από τα πρόσωπα αυτά ήταν ο Albert Camus, ο Samuel Beckett, η Edith Piaf, ο Gandhi, η Marilyn Monroe και πολλοί άλλοι εξίσου σημαντικοί.

“To take a photograph is to align the head, the eye and the heart. It’s a way of life”

Advertisements
Ad 14

Μετάφραση:” Για να βγάλεις μια φωτογραφία χρειάζεται να ευθυγραμμιστεί το μυαλό,το μάτι και η καρδιά. Είναι ένας τρόπος ζωής”

Albert Camus 1951, Γάλλος φιλόσοφος Πηγή: magnum
Marilyn Monroe 1960, Αμερικανίδα ηθοποιός       Πηγή: magnum

Η φιλοσοφία του Cartier

Μέσα από τις φωτογραφίες του μιλούσε για την αντανάκλαση του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου, καθώς και για το σεβασμό στην ατμόσφαιρα. Ήθελε να αποφεύγει καθετί που μπορούσε να καταστρέψει την ανθρώπινη αλήθεια με σκοπό να ξεχαστεί ο φωτογράφος και να επικεντρωθεί στην φευγαλέα έκφραση του προσώπου. Αναζητούσε την ισορροπία μέσα από την ασυμμετρία του προσώπου.  Δεν ενδιαφερόταν για το εξοπλισμό ενώ σχεδόν πάντα μιλούσε για την λεγόμενη “αποφασιστική στιγμή”. Αναφερόταν σε εκείνη την φωτογραφία που τραβάει κάποιος σε ένα πολύ μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου και είναι σίγουρος ότι θα ξεχωρίσει.

Διαβάστε επίσης  Diane Arbus: H φωτογράφος των φρικιών

Ο Cartier έχει κερδίζει πολλά βραβεία και επαίνους για την εκπληκτική δουλειά του ενώ η επιρροή που ασκεί στην νέα γενιά  φωτογράφων είναι τεράστια.

FRANCE. Paris. Place de l’Europe. Gare Saint Lazare. 1932. Πηγή: magnum

 

Γιάννης Τσαρούχης, Έλληνας φωτογράφος

“You just have to live and life will give you pictures”.

Μετάφραση: “Θα πρέπει απλά να ζήσεις και η ζωή θα σου δώσει φωτογραφίες”.

 

 

 

 

 

Σπουδάζω Δημοσιογραφία και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το maxmag μου δίνει την ευκαιρία να γνωρίζω τον κόσμο της αρθρογραφίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ταξίδια με τρένο στην Ασία

4 ταξίδια με τρένο στην Ασία για το 2024

Τα ταξίδια με τρένο στην Ασία είναι για ρομαντικούς. Για

Μπραντ Πιτ: Χόλυγουντ, Φώτα, Δράση

Ο Μπραντ Πιτ, γεννημένος το 1963 στο Shawnee της Οκλαχόμα,