Google Clips: Η κάμερα του μέλλοντος (;)

Google Clips

Η τεχνολογία βρίσκεται εδώ για να μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Μετά τη ευρεία κυκλοφορία φωτογραφικών και smartphone με εξαιρετικές δυνατότητες λήψης φωτογραφίας έρχεται ένα ακόμα προϊόν για να αλλάξει το σκηνικό της φωτογραφίας. Η Google ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα τη διάθεση του Google Clips. Το προϊόν αυτό είχε ανακοινωθεί από τη Google από τον περασμένο Οκτώβριο. Το Google Clips είναι στην ουσία μια κάμερα. Έχει τη δυνατότητα να καταγράφει κινούμενη εικόνα με ρυθμό 15 εικόνων το δευτερόλεπτο (fps) σε ανάλυση υψηλής ευκρίνειας (1080p). Δεν περιέχει μικρόφωνο και ως αποτέλεσμα δεν καταγράφει ήχο από το χώρο που βρίσκεται. Το κόστος της ανέρχεται στα 249$ και είναι διαθέσιμη για προπαραγγελία.

Διαθέτει το Moment IQ, έναν έξυπνο αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που αναγνωρίζει τις εκφράσεις ατόμων, το φωτισμό και το κάδρο.

Σε τι διαφέρει το Google Clips από τις υπόλοιπες κάμερες;

Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί τι το καινοτόμο έχει αυτή η κάμερα, τη στιγμή που δεν περιέχει οθόνη, έχει μόνο ένα κουμπί, έχει χαμηλό ρυθμό λήψης καρέ και όλα αυτά στην καθόλου ευκαταφρόνητη τιμή των 249$. Σύμφωνα με τη google, διαθέτει το Moment IQ, έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης (Artificial Intelligence) που είναι αρκετά έξυπνος για να αναγνωρίζει άτομα, τις εκφράσεις τους, το φωτισμό και το κάδρο. Μάλιστα  ο αλγόριθμος μαθαίνει να αναγνωρίζει τα άτομα με τα οποία περνάει ο χρήστης περισσότερο χρόνο και να κρατάει περισσότερες “αναμνήσεις” από αυτά, ενώ μπορεί να ξεχωρίσει και κατοικίδια όπως είναι γάτες ή σκύλοι. Το Google Clips δίνει την ευελιξία καταγραφής σημαντικών οικογενειακών στιγμών αυτόματα χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να τη χειρίζεται.

 

Google Clips
Το Google Clips αναγνωρίζει τα οικεία πρόσωπα και κρατά περισσότερες “αναμνήσεις” από αυτά

 

Advertisement

Το λογισμικό εκπαιδεύτηκε από πραγματικούς φωτογράφους για να επιλέγει τις καλές στιγμές και το σωστό φωτισμό και καδράρισμα

Που αποθηκεύονται αυτά τα βίντεο;

Η πιο σημαντική ερώτηση βέβαια που τίθεται είναι σχετικά με την ιδιωτικότητα που προσφέρει η συσκευή. Σύμφωνα με τη Google όλα τα ολιγόλεπτα βίντεο αποθηκεύονται τοπικά στα 16GB μνήμης της συσκευής. Ο χρήστης μπορεί να τα δει και να τα μεταφέρει στο smartphone του μέσω Wi-Fi Direct, χωρίς τη μεσολάβηση απομακρυσμένων διακομιστών της google. To Google Clips είναι απόλυτα ασφαλές, σύμφωνα με την Google. Είναι στο χέρι του καθενός μετά να μοιραστεί ή όχι τις προσωπικές του στιγμές.

Πόσο έξυπνο είναι το Google Clips;

Το Moment IQ εκπαιδεύτηκε από πραγματικούς φωτογράφους, όσον αφορά το τι κάνει αξιομνημόνευτη μια φωτογραφία. Ωστόσο απαραίτητη ήταν και η εκπαίδευση του λογισμικού, έτσι ώστε να απορρίπτει τις κακές φωτογραφίες. Έτσι αναγνωρίζει, για παράδειγμα πότε βρίσκεται στην τσέπη το Google Clips ή πότε ο χρήστης πάει να το πιάσει στα χέρια του και σταματά να καταγράφει. Αντίστοιχα απορρίπτει θολές ή “κουνημένες” φωτογραφίες.

Το Google Clips είναι λοιπόν μια αυτόνομη κάμερα που ο χρήστης απλά την τοποθετεί σε μία επιφάνεια ή την κρεμάει από το κλιπ που έχει και αυτή αποφασίζει πότε θα καταγράψει. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι περιέχει ένα κουμπί κλείστρου που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να καταγράψει και κατά βούληση. Αποτελεί μια τελείως διαφορετική κατηγορία στις κάμερες. Μένει τώρα να δούμε κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί από τους χρήστες και αν θα αποτελέσει το μέλλον της φωτογραφίας.

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση.

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτητής Βιολογίας με πολλά ενδιαφέροντα. Γοητευμένος από τον κόσμο της εικόνας (φωτογραφία/βίντεο). Στόχος μου να γυρίσω μια ταινία μικρού μήκους-ελπίζω σύντομα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG