Γιατί να τα βλέπουμε όλα ασπρόμαυρα;

SHARE

Σε αυτό το σημείο θα ταίριαζε απόλυτα η φράση nothing will ever be the new black. Όλοι γνωρίζουμε για την διαχρονική γοητεία του μαύρου χρώματος, είτε αναφερόμαστε στα ρούχα, σε αυτοκίνητα είτε στην επιλογή του σε τεχνολογικά είδη. Τι διαφορετικό όμως προσφέρει η αντίθεση λευκού-μαύρου στη τέχνη της φωτογραφίας;

Παρατηρώντας κανείς φωτογραφίες, έγχρωμες, άχρωμες και πολύχρωμες θα εστιάσει άθελα στην μικρή ροή ζωής που αναπαράγουν προσπαθώντας να γοητεύσουν το κοινό τους. Πολλοί θα υποστήριζαν ότι η ασπρόμαυρη φωτογραφία στερείται των παραπάνω, αλλά υπάρχουν εικόνες που σίγουρα θα τους διαψεύσουν. Αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή θα αντιληφθούμε ότι η ασπρόμαυρη φωτογραφία δεν αποτελεί άλλη μια μόδα της εποχής( αν και υπάρχει μια τάση “αρωματισμού” στα σύγχρονα social media), αλλά ξεκίνησε από πολύ παλιά και έδωσε “βήμα” και “φωνή” σε πολλά εικαστικά (και μη) κινήματα.

Η πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία ήταν εκείνη του Γάλλου Joseph Nicephore Niepce το 1826, στη Γαλλία. Η φωτογραφία απεικόνιζε στέγες των σπιτιών που βρίσκονταν στο Chalonsur-Saone, χωριό του Nicephore στη κεντρική Γαλλία. Φυσικά και η δημιουργία της αποτέλεσε πολύπλοκη εργασία και φωτοέκθεση 8 ωρών.

Πολλοί διάσημοι φωτογράφοι υποστηρίζουν ότι η τέχνη του ασπρόμαυρου “σβήνει” το χρόνο, πως είναι πιο δύσκολο για κάποιον να αντιληφθεί αν μια φωτογραφία, ασπρόμαυρη ανήκει στο παρόν ή στο παρελθόν. Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για θεραπευτικές ιδιότητες της ασπρόμαυρης εικόνας, κάτι σαν “λευκός ήχος”(ήχος που προκαλεί ηρεμία, συνήθως ο ήχος που ακούν τα έμβρυα μέσα στη κοιλία της μαμάς κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης) που προσφέρει την ηρεμία μετά από μια δύσκολη και απαιτητική ημέρα.

Black & white photography erases time from the equation

Advertisement

Το ερώτημα παραμένει γιατί να αγαπήσουμε το ασπρόμαυρο; Ίσως γιατί αποτελεί κάτι το διαφορετικό, μας αποσπά από την ανιαρή φιγούρα των χρωμάτων και “γεννά” την έντονη αντίθεση δυο μόνο χρωμάτων. Μπορεί από την άλλη να μας αρέσει η γαλήνη που εκφράζει το λευκό σε συνδυασμό με το μαύρο και η ευκολία με την οποία ταιριάζει παντού.

Ας δώσουμε, λοιπόν ευκαιρία στην ασπρόμαυρη εικόνα να ενσωματωθεί στη ζωή μας και να παραμερίσει με την ένταση της την κόκκινη, τη μπλε, ή την πράσινη καθημερινότητα μας.

Πηγή Εικόνων: https://www.pexels.com/

Πηγή Πληροφοριών: Wikipedia, Photography articles

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Μου αρέσει η φωτογραφία και μέσα από το MAXMAG θα μπορέσω να γράψω για αυτή.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG