FujiFilm: Μια εταιρεία, φωτογραφικός χαμαιλέοντας

SHARE

Η Fujifilm είναι από τις εταιρείες, που ακούμε πολύ στην εποχή της ψηφιακής φωτογραφίας, που διανύουμε. Αλλά, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η Fuji, δεν ξεκίνησε για να δημιουργήσει προϊόντα για την ψηφιακή εποχή. Για αυτό, σήμερα θα δούμε πως ξεκίνησε η Fuji, και γιατί είναι σε συνεχή ανταγωνισμό με την Kodak.

 

Fujifilm

1. Η ιστορία της Fujifilm.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, δημιουργεί ένα πλάνο να ανοίξει τον πρώτο κατασκευαστή αναλογικού φιλμ. Έτσι και η Fujifilm “γεννιέται” το 1934. Το όνομα θα ήταν διαφορετικό, διότι η πρώτη τοποθεσία της, ήταν στο Ashigara στην βάση του βουνού  Hakone, όμως το όνομα υπήρχε σε άλλη εταιρεία, οπότε πήραν το όνομα από ένα βουνό δίπλα στην τοποθεσία τους, Fuji!

Τα προϊόντα που δημιούργησε στην αρχή, πέρα από τα φωτογραφικά φιλμ, ήταν τα εξής: X-ray φιλμ, φιλμ για κινηματογράφο αλλά και τις πρώτες αναλογικές κάμερες. Όλα αυτά έως το 1950.

Από το 1950 έχει σημαντική ανοδική πορεία, και από τότε προσπαθεί να μπει στις παγκόσμιες αγορές και τα καταφέρνει, το 1984 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Los Angeles, όπου και γίνεται ένας από τους χορηγούς των Αγώνων. Βέβαια, να πούμε ότι, η Kodak ήταν στις πρώτες προτιμήσεις των διοργανωτών, αλλά η δεν δέχτηκε αυτή την μεγάλη ευκαιρία. Η Fujifilm, όχι μόνο την εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, αλλά κατάφερε να γίνει μεγάλο όνομα στην αναλογική φωτογραφία, έξω από την Ιαπωνία.

Fujifilm
Πηγή εικόνας: petapixel.com

2. Οι μαντικές ικανότητες της Fujifilm.

Η Fujifilm όπως είπαμε, ήταν κυρίως φωτογραφική φιλμ που παρήγαγε φιλμ. Όμως με κάποιο τρόπο, είδαν πιο νωρίς την αλλαγή που θα γινόταν, στον τομέα της φωτογραφίας τα επερχόμενα χρόνια, για αυτό δημιούργησαν μια τρίπτυχη στρατηγική, για να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην καινούρια ψηφιακή εποχή. Έτσι και έγινε! Στην αλλαγή, η Fujifilm είχε καταφέρει να έχει την θέση της στα ψηφιακά φωτογραφικά προϊόντα.

Advertisement

fujifilm

3. Kodak vs. Fujifilm

Αυτή η κόντρα κρατάει, έως τώρα. Παρόλο που η Kodak, δεν μπορεί να συναγωνιστεί την Fujifilm, αφού η Kodak έχει πτώχευση από το 2012. Αλλά είναι μια κόντρα που κρατάει δεκαετίες.

Ξεκίνησε με την προσπάθεια της Kodak, να μπει στις Ιαπωνικές αγορές, αλλά η Fujifilm είχε προϊόντα πιο φθηνά από την Kodak, οπότε και δεν κατάφερε να βρεθεί ανάμεσα στους Ιάπωνες. Αυτό δεν άρεσε στην εταιρεία, τόσο που έκαναν μήνυση προς την Fujifilm, αναφέροντας ότι δρα με αθέμιτα μέσα. Αλλά η μήνυση ακυρώθηκε, αφού δεν είχαν στοιχεία για αυτές τις καταγγελίες.

4. Η Fujifilm στην Ελλάδα.

Η εταιρεία βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1975, όμως όχι για τα φωτογραφικά της προϊόντα της,αλλά για τα ιατρικά της φιλμ. Από το 1990 ξεκινάει μια πιο στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και της εταιρείας, και επιτέλους βλέπουμε τα φιλμ της στην ελληνική αγορά, αλλά και φωτογραφικών καμερων, εκτυπωτών κ.λ.π.

Πηγές:

  • https://fujifilm-blog.com/2017/06/04/fujifilms-history-nearly-a-century-of-innovation/
  • https://www.fujifilm.com/about/history/corporate_history/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fujifilm
  • http://www.fujifilm.gr/info/gr

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λέγομαι Χαρίσσα και ,σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΤΕΙ Πειραιά ) στην Διοίκηση Τουρισμού . Και ασχολούμαι με την φωτογραφία ενεργά εδώ και πέντε χρόνια, και είναι κάτι που γεμίζει την μέρα μου,με δημιουργικότητα .

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG