Φωτογράφος ορόσημο: Αντρέ Κερτέζ

αυτοπορτραίτο
πηγή εικόνας: photographyinfo.gr

  Είναι κάποιοι άνθρωποι που σε εμπνέουν χωρίς να ξέρεις το γιατί. Το ανακαλύπτεις όσο παρατηρείς τον εαυτό σου. Μέσα από τις δικές σου εικόνες και σκέψεις. Ο Αντρέ Κερτέζ ήταν και είναι για εμένα έμπνευση. Λίγοι φωτογράφοι μου δημιουργούν το αίσθημα του ακόρεστου. Να βλέπεις φωτογραφίες και να ανυπομονείς για τις επόμενες. Όταν μελέτησα πρώτη φορά τον Κερτέζ, είχα την αίσθηση αυτή. Η ματιά του αγγίζει τη ψυχή μου. Αυτό το λέω ταύτιση. Όταν δεν έχω έμπνευση, βλέπω δικές του φωτογραφίες και είναι σαν να αφυπνίζομαι. Ο Κερτέζ  “λειτούργησε” σε εμένα φωτογραφικά όπως ακριβώς και ο Καβάφης συγγραφικά. Αγάπησα και έδωσα σημασία στη φωτογραφία χάρη σε αυτόν. Στην απλότητα της στιγμής και της καθημερινότητας βρίσκεται η γοητεία. Αυτή την απλότητα, με μία δόση θα έλεγα ρομαντισμού σε κάποιες φωτογραφίες του θαύμασα.

 

πηγή εικόνας: icp.org

Λίγα λόγια για τον Κερτέζ

   Γεννήθηκε στην όμορφη Βουδαπέστη το 1894. Ήταν αυτοδίδακτος και ξεκίνησε το φωτογραφικό του ταξίδι στα 18 του έτη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Andor Kertész, κάτι το οποίο άλλαξε στο Παρίσι σε Andre Kertesz. Εκεί πέρασε τα πιο δημιουργικά και καθοριστικά του 11 χρόνια. Το 1927 οργανώθηκε και ατομική έκθεση φωτογραφιών του στο Παρίσι. Ωστόσο, οικονομικά δεν πήγαινε πολύ καλά η πορεία του εκεί. Έτσι, το 1936 εγκαταστάθηκε στην Αμερική και το 1944 πολιτογραφήθηκε ως Αμερικανός. Στο διάστημα αυτό συνεργάστηκε-για βιοποριστικούς λόγους-με διάφορα περιοδικά, όπως Vogue και Harper’s Bazaar. Για μία περίοδο εργάστηκε και για το περιοδικό House & Garden υπογράφοντας και αποκλειστικό συμβόλαιο με τον εκδοτικό οίκο Condé Nast Publishing, φωτογραφίζοντας το εσωτερικό πλούσιων σπιτιών. Δε σταμάτησε να παράγει καλλιτεχνικές φωτογραφίες τις οποίες προσπαθούσε να εκθέτει. Υπήρξε “πατέρας” του αγαπημένου Henri Cartier-Bresson.  Πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1985 και είναι ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα. 

 

αυτοπορτραίτο
πηγή εικόνας: photographyinfo.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ίδιος έλεγε: «Εάν θέλεις να γράψεις θα πρέπει να μάθεις το αλφάβητο. Γράφεις, γράφεις και στο τέλος κάνεις ωραία γράμματα. Αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Σημασία έχει αυτό που εκφράζεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φωτογραφία. Υπάρχουν φωτογραφίες τεχνικά άρτιες, ακόμα και ωραίες, αλλά δεν εκφράζουν κάτι»

Το φωτογραφικό έργο του Αντρέ Κερτέζ

 

πηγή εικόνας: icp.org

 

   Μέσα από όσα έχουν αποτυπωθεί και ειπωθεί βρίσκει κανείς κομμάτια δικά του. Οι απαντήσεις είναι μέσα μας αλλά χρειάζονται “ξεκλείδωμα”. Μια εικόνα, μια φωτογραφία, ένα κείμενο, μια ομιλία δεν είναι τίποτα χωρίς τον δημιουργό του. Αυτός ο δημιουργός μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Δεν έχει σημασία ποιος είναι. Σημασία έχει τι προκαλεί στον δέκτη, στον παρατηρητή, στον ακροατή. Οι φωτογραφίες του Αντρέ Κερτέζ  προβάλλουν (έστω και κρυφά) μία ουσία. Παρατηρείστε και σκεφτείτε.

 

πηγή εικόνας: icp.org   

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Σαββαρίκα

Γεννήθηκα το 1994 στην Καστοριά αλλά μεγάλωσα Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Επικοινωνία και Ψηφιακά Μέσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Φοιτώ στο ΙΕΚ Καστοριάς του τμήματος Φωτογραφίας και είμαι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Καστοριάς. Γράφω όπου βρω από τότε που με θυμάμαι. Φωτογραφίζω ό,τι κάνει κλικ στην ψυχή μου. Αγαπώ τα βιβλία, το ραδιόφωνο και τα ταξίδια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;