9 κανόνες για την φωτογραφία τοπίου

Είναι γνωστό,ότι όταν ξεκινάς να καταπιάνεσαι με την τέχνη της φωτογραφίας,τα πρώτα πράγματα που φωτογραφίζεις είναι τοπία! Και ευτυχώς η Ελλάδα έχει πολλές ομορφιές που μπορείς,να απαθανατίσεις. Ας δούμε λοιπόν,τι πρέπει να προσέξουμε,για να βγάλεις όμορφες φωτογραφίες τοπίου.

1.Εξερεύνησε το χώρο

Είναι πολύ σημαντικό,πριν βγάλεις οποιαδήποτε λήψη,να εξερευνήσεις πολύ καλά τον χώρο για να δεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του τοπίου. Να βρεις τις πιο ωραίες γωνίες έτσι ώστε,να στήσεις την κάμερα σου όπου θεωρείς,ότι είναι καλύτερα.

φωτογραφία τοπίου

2.MANUAL

Σταμάτα να χρησιμοποιείς το αυτόματα συνέχεια. Το αυτόματο ευθύνεται συνήθως για διάφορα λάθη,που συμβαίνουν κατά την φωτογράφηση τοπίου. Για παράδειγμα το φως. Στο αυτόματο δεν μπορείς,να ρυθμίσεις εσύ την φωτεινότητα, και τις περισσότερες φορές οι φωτογραφίες βγαίνουν πιο φωτεινές,από όσο χρειάζεται.

φωτογραφία τοπίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3.Σύνθεση

Βρες ένα ενδιαφέρον θέμα και,πειραματίσου. Μην διστάσεις, να “παίξεις” με τις γωνίες, με το βάθος πεδίου και με τα iso. Φρόντισε,να έχεις μελετήσει καλά το τοπίο έτσι ώστε,να ξέρεις πώς να κάνεις την σύνθεση σου. Ακόμα θα μπορούσες, να χρησιμοποιήσεις τον κανόνα των τρίτων ως γνώμονα,για τις πρώτες σου λήψεις.

φωτογραφία τοπίου

4.Φακός = Ευρυγώνιος

Ο κατ’ εξοχήν κατάλληλος φακός για τις φωτογραφίες τοπίου είναι, ο ευρυγώνιος. Χρησιμοποίησε ένα φακό τύπου 14-15mm, έτσι ώστε να αποφύγεις την παραμόρφωση.

φωτογραφία τοπίου

5.Τρίποδο

Για την φωτογραφία τοπίου είναι πολύ σημαντικό,ένα καλό τρίποδο. Όταν λέμε καλό εννοούμε σταθερό, για να συγκρατήσει το βάρος της μηχανής σου.Επίσης το τρίποδο είναι σημαντικό,όταν πρόκειται για βραδινή λήψη.

φωτογραφία τοπίου

6.Το κατάλληλο φως

Οι καλύτερες ώρες για να φωτογραφίσεις ένα τοπίο είναι,κατά την ανατολή ή κατά τη δύση του ηλίου.

φωτογραφία τοπίου

7.Μην φοβάσαι τις άσχημες καιρικές συνθήκες

Σας εγγυώμαι ότι η συννεφιά,είναι ο καλύτερος σύμμαχος που έχεις. Το πολύ έντονο και δυνατό φως καίει την φωτογραφία, και ορισμένες  φορές απαιτεί μεγάλη προσπάθεια,για να βγει ένα όμορφο αποτέλεσμα.

φωτογραφία τοπίου

8.Κατευθυντήριες γραμμές

Είναι πολύ εντυπωσιακές οι εικόνες τοπίου,όπου υπάρχουν γραμμές . Αυτές οι γραμμές ονομάζονται κατευθυντήριες,γιατί κατευθύνουν το μάτι σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Επιπλέον, οι γραμμές δημιουργούν ένταση στην εικόνα,και αποβάλουν την μονοτονία που κάποιες φορές υπάρχουν στις φωτογραφίες τοπίου.

φωτογραφία τοπίου     φωτογραφία τοπίου

9.Συμμετρία

Η συμμετρία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο,το οποίο μπορεί να τρελάνει και το πιο ψυχαναγκαστικό μάτι.

φωτογραφία τοπίου

  Τέλος, η φωτογραφία τοπίου είναι ένα πολύ όμορφο κεφάλαιο,στην ιστορία της φωτογραφίας. Ειδικά αυτή την περίοδο που κυκλοφορείς και κάνεις ταξίδια, αυτό είναι ένα άρθρο που θα σε βοηθήσει πολύ να βγάλεις, πολύ όμορφες φωτογραφίες από τα τοπία που θα βρεθείς.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάφνη Νικητοπούλου

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;